Background image

De leiestreek

Terrassen aan de waterkant, levendige stadjes en kilometers autovrije jaagpaden en oude spoorbeddingen: de Leiestreek staat garant voor een leuk dagje uit of weekendje weg!
Van de bron in Noord-Frankrijk tot de samenvloeiing met de Schelde in het centrum van Gent baant de Leie zich over een afstand van ongeveer 200 kilometer een weg door een afwisselend landschap.

De vlasnijverheid zorgde voor welvaart en maakte van de Leiestreek een dynamische en levendige regio met leuke stadjes. Ook de prachtige kunstmusea in de Oost-Vlaamse Leiestreek of het museum Texture dat in 2014 opende in Kortrijk zijn zeker een bezoek waard.

De inwoners van de Leiestreek verstaan bovendien de kunst van het genieten. Ga zoals hen te voet of met de fiets op ontdekking doorheen het lichtglooiende landschap tussen Leie en Schelde. Hier vind je twee wandelnetwerken: het 'Land van Mortagne' en het 'Land van Streuvels'. Even pauzeren kan op een terrasje aan de waterkant om te proeven van het typische oud roodbruin bier zoals het alleen nog in de Leiestreek wordt gebrouwen. Of geniet in één van de vele toprestaurants die de regio rijk is.

Ontdek de Leiestreek

08-02-16
Benieuwd naar het vernieuwde fietsnetwerk in West-Vlaanderen? Kom op paasmaandag 28 maart naar Roeselare, Torhout, Nieuwpoort of Diksmuide en fiets in primeur een tocht op het vernieuwde fietsnetwerk. Praktisch: - Deelname is gratis
18-01-16
Voor het behouden van de kwaliteit van al de West-Vlaamse parcours doet Westtoer een beroep op vrijwilligers, meters en peters, genoemd. Wij vragen de meters en peters alle onvolkomenheden die zich langsheen het parcours voordoen te melden.
01-10-15
Het fietsnetwerk in West-Vlaanderen is in gebruik sinds 2006. Naar aanleiding van de tiende verjaardag pakt Westtoer in 2016 uit met een nieuw fietsnetwerk.
14-09-15
Vanaf 30 september pakt Canvas uit met de achtdelige TV-serie Bevergem. Bevergem is een fictief dorp waar Freddy De Vadder, het alter ego van komiek Bart Vanneste, plots opduikt. De opnames vonden voornamelijk plaats in de groene omgeving van Kooigem (een deelgemeente van Kortrijk) en Zwevegem.

Bij de buren

De Leiestreek is een grensgeval, dat mag duidelijk zijn. In het zuiden lopen Vlaanderen en Frankrijk in elkaar over. Ter hoogte van Wervik en Menen vormt de Leie de grens met onze zuiderburen. Tussen Vlaanderen en Wallonië is er enerzijds de Schelde die de grens vormt en anderzijds een onzichtbare, door de mens getekende lijn die Moeskroen en Komen-Waasten van de Leiestreek scheidt. Wil je even gluren bij onze Franse buren? Neem dan een kijkje op de site van Lys sans Frontières