Background image

De leiestreek

Terrassen aan de waterkant, levendige stadjes en kilometers autovrije jaagpaden en oude spoorbeddingen: de Leiestreek staat garant voor een leuk dagje uit of weekendje weg!
Van de bron in Noord-Frankrijk tot de samenvloeiing met de Schelde in het centrum van Gent baant de Leie zich over een afstand van ongeveer 200 kilometer een weg door een afwisselend landschap.

Toerisme Leiestreek werd opgericht in het jaar 2000 en promoot sindsdien de 28 Leiestreekgemeenten. Daarvoor werkt Toerisme Leiestreek ook nauw samen met Lys sans Frontières, de zusterorganisatie van de Franse Leiestreek. In dit grensoverschrijdend samenwerkingsverband vormt de Leie van bron tot monding de rode draad.

 

Ontdek de Leiestreek

12-10-14
Van 1 juli tot 12 oktober kan je in drie grote kunstmusea in de Leiestreek de Biënnale van de Schilderkunst bezoeken.
08-09-14
Voortaan kan je in Kortrijk de nieuwe Twee bekenwandelroute afstappen. De route van 12 km loopt door de valleien van de Markebeek en de Neerbeek en laat je kennismaken met de Kortrijkse dorpen Marke en Bissegem.
04-09-14
In het kader van het Europees project ‘Toerisme in de Eurometropool Lille – Kortrijk – Tournai’ werken de regio’s Leiestreek, Wallonie Picarde en de Metropool Rijsel samen aan één grensoverschrijdend toeristisch aanbod.

Bij de buren

De Leiestreek is een grensgeval, dat mag duidelijk zijn. In het zuiden lopen Vlaanderen en Frankrijk in elkaar over. Ter hoogte van Wervik en Menen vormt de Leie de grens met onze zuiderburen. Tussen Vlaanderen en Wallonië is er enerzijds de Schelde die de grens vormt en anderzijds een onzichtbare, door de mens getekende lijn die Moeskroen en Komen-Waasten van de Leiestreek scheidt. Wil je even gluren bij onze Franse en Waalse buren? Neem dan een kijkje op de site van onze partnerorganisaties:

Franse Leiestreek: Lys sans Frontières

Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik