Rondje Roodbruin

Rondje Roodbruin

Erfgoeddag 2016

Erfgoeddag 2016 staat in het teken van rituelen. Op 24 april worden op honderden plekken in Vlaanderen en Brussel rituelen in de kijker geplaatst. Tijdens Rondje Roodbruin kan je de rituelen tijdens het het brouwen, schenken en drinken van bier ontdekken. Maar ook elders in de regio kan je heel wat beleven. Het volledige programma vind je op www.erfgoeddag.be.

Lara Taveirne

In de aanloop naar Erfgoeddag, van 11 tot 22 april, vertelt Lara Taveirne je tijdens Vertelsels en Rituelen op Focus/WTV over West-Vlaamse rituelen. Van tabaksrituelen tot de mirakels en duiveluitdrijvingen van O.L.V. van Groeninge. Maar ook de ommegang van Sint-Lenaart in Dudzele, het maken van strandbloemen, het boomstamgraf in Poperinge, en koersrituelen komen aan bod. Ontdek het van maandag tot vrijdag, na het nieuws van 18 uur.

Een greep uit het aanbod:

Tabak snuiven, een galant ritueel waarmee vele regeltjes verbonden zijn. Wist je dat Napoleon een bekende aanhanger van snuiftabak was? Op Erfgoeddag ontdek je tabaksrituelen in het Nationaal Tabaksmuseum in Wervik. Ook andere aspecten van het dagelijkse leven zijn doorspekt met rituelen. Tijdens een evocatie in het René Declercq museum in Deerlijk worden rituelen zoals het inwijden van huizen en trakteren op druppeltjes weer tot leven gebracht.

Duiveluitdrijvingen en mirakels. Onze Lieve Vrouw van Groeninge heeft er, als we de archieven mogen geloven, een groot aantal op haar palmares staan. Kortrijk 1302 en het Rijksarchief Kortrijk nemen je mee op een magische reis naar het verleden.

Dorst gekregen? De kruidentuin van het Baggaertshof te Kortrijk is het decor voor workshops rond theezetten en werken met kruiden. In het Sint-Elisabethbegijnhof leer je meer over religieuze rituelen. Je kan er de liederen van Hadewijck, één van de eerste begijnen, herbeleven. Ooit nog getrouwd in het voormalig gemeentehuis van Kuurne? Op Erfgoeddag kan je de voormalige trouwzaal bezoeken. Heemkundige kring Cuerna biedt je tekst en uitleg bij enkele religieuze rituelen.

Rituelen zijn er niet enkel op de ‘vrolijke momenten’ in het leven. Tijdens een tentoonstelling in het Vrijzinnig Centrum Mozaïek in Kortrijk worden de evoluties in de rouwcultuur, en in het bijzonder bij kindergraven, geïllustreerd. In Menen kan je de oude begraafplaats bezoeken. Yves Dupont staat er stil bij de symboliek en rituelen van begrafenissen.

Eigen Kweek. In Texture in Kortrijk kan je zaairituelen ontdekken: groeien met wijwater besprenkelde zaden nu echt sneller? En welke symbolische betekenissen zijn er met het zaaien van vlas verbonden? In het museum kan je creatief aan de slag met lijnzaad en de plaatselijke vlasreuzen Minneke uit Bissegem en Rietje Vlas uit Sente ontmoeten er elkaar voor het eerst. Zal het zaadje wortel schieten?

Het inwijdingsritueel van de Vrijmetselarij spreekt bij velen tot de verbeelding. In het Vrijzinnige Centrum Kortrijk kom je in contact met de rituelen van de Loge en wordt het boek ‘De Heeren Broederkes van den Moortelbak’ voorgesteld. In de Protestantse kerk van Kortrijk kan je de tentoonstelling over rituelen bij protestanten door de eeuwen heen ontdekken.

In zijn magisch-realistische novelle ‘Het leven en de dood in den ast’ vertelt Streuvels over het rituele karakter van de cichorei-ast. De klok rond werkten arbeiders er, in hun bewustzijn vervaagden de grenzen tussen droom en waken, tussen dacht en nacht. Een lezing in Het Lijsternest: Streuvelshuis en schrijversresidentie in Ingooigem brengt de sfeer van Streuvels weer tot leven.

Vlaggen hijsen, vlaggenwaak en vlaggenroof. Ieder die ooit lid was van een jeugdbeweging kwam er mee in aanraking. KSA Noordzeegouw en KSA West tonen in Gullegem vlagrituelen bij de jeugdbeweging door de jaren heen.

In Wervik opent de nieuwe erfgoedsite De Briekenmolen de deuren. Ook in het ‘leven’ van een erfgoedobject zijn er immers heel wat rituelen: erfgoedobjecten worden verworven, geregistreerd, verpakt, geprensenteerd,…

Meer informatie over Erfgoeddag vind je hier...

Erfgoeddag campagnebeeld