Rondje Roodbruin

Rondje Roodbruin

Varkenswangen met roodbruin bier

Varkenswangen met roodbruin bier

Met varkenswangen maak je het beste stoofvlees aller tijden. Het vlees gaar je best in een degelijk Belgisch bier, zoals roodbruin. Geef de wangen de tijd om op het gemak botermals te worden en serveer ze met wortelen en gepofte aardappelen. Dit is de Vlaamse keuken op z’n best: puur, eerlijk en ongecompliceerd.

Extra materiaal:

  •     een ovenvaste stoofpost
  •     een eindje keukentouw
  •     een dunschiller

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen.

Ingrediënten

De varkenswangen

  •     1 kg varkenswangen (ontvliesd)
  •     75 cl roodbruin bier
  •     2 grote uien
  •     1 teentje look
  •     200 g gedroogde abrikozen
  •     4 takjes tijm
  •     4 blaadjes laurier
  •     peterseliestengels (indien beschikbaar)
  •     1 kaneelstokje
  •     1 steranijs
  •     2 kruidnagels
  •     2 eetlepels scherpe mosterd
  •     2 eetlepels bloem
  •     klontje boter
  •     peper
  •     zout

De gepofte aardappelen

  •     1 kg grote loskokende aardappel
  •     300 g (grof) zout (bv. sel de Guerande)
  •     klontjes boter

Gebakken wortelen

  •     800 g jonge wortels
  •     scheutje water
  •     1 eetlepel suiker (naar smaak)
  •     een snuif gedroogde tijm (of wat verse tijm)
  •     peper
  •     zout

 

Bereiding

De varkenswangen

  •     Verwarm de oven voor tot 170°C.
  •     Controleer of de varkenswangen zorgvuldig ontvliesd zijn. Vliesjes snij je zorgvuldig weg zonder het vlees te beschadigen. Zorg voor een vlijmscherp mes.
  •     Snij de wangen in twee gelijke stukken.
  •     Zet een grote stoofpot op een matig vuur. Smelt er een flinke klont boter in.
  •     Strooi een beetje zout en versgemalen peper over de stukken vlees.
  •     Bak de varkenswangen een paar minuten langs elke zijde. Geef ze de tijd om een korstje te krijgen. Roer niet voortdurend in de pot.
  •     Pel de uien en snipper ze in grove stukken. Schep het vlees uit de pot en doe er de uien in. Stoof de stukjes in het braadvet van het vlees.
  •     Plet de look en roer de pulp door de stovende uien.
  •     Doe de kaneelstok, de steranijs en de kruidnagels in de pot.
  •     Bind met een stukje keukentouw een bouquet garni samen. Gebruik laurierbladen, takjes tijm en (indien beschikbaar) wat peterseliestelen.
  •     Doe de kruidentuil in de pot en bestrooi de inhoud met de bloem. Roer en laat de bloem kort meebakken. Kijk wel uit, want dit mengsel kan snel verbranden.
  •     Doe de varkenswangen opnieuw in de pot en schenk er het roodbruin bier bij en roer.
  •     Snij de gedroogde abrikozen in hapklare stukjes en voeg ze bij het stoofgerecht, samen met wat scherpe mosterd, een snuifje zout en versgemalen peper.
  •     Zet het deksel op de pot en schuif de wangen in de oven van 170°C. Stoof het gerecht gedurende 2 uur.

 
De gepofte aardappelen

  •     Verwarm de oven voor tot 200°C. (Of gebruik de oven waarin het vlees gaart.)
  •     Spoel de grote aardappelen en snij er een kruis in.
  •     Strooi een flinke bodem (grof) zeezout in een ovenschaal en leg er de aardappelen bovenop. (met de insnijding bovenaan)
  •     INFO: De laag zout verhindert dat de aardappelen onderaan verbranden. De zacht-krokante aardappelschil smaakt straks heerlijk.
  •     Strooi over elke aardappel een snuif (grof) zeezout en leg er telkens een klont boter bovenop. Pof de aardappelen. (Reken tot anderhalf uur, afhankelijk van de grootte en de oventemperatuur.)

Gebakken wortelen

  •     Verwijder het loof en schil de wortelen. Snij de penen in eerst in twee gelijke stukken en vervolgens in lange repen.
  •     Smelt een klont boter in een stoofpot of een pan en strooi de stukjes wortel in de hete boter. Laat de groente kort bakken op een matig vuur. Voeg tussendoor peper, zout en een beetje (gedroogde) tijm toe. Strooi er ook een beetje suiker over.
  •     Schenk een bodem water in de pot, tot de groenten half onder staan en zet het deksel op de pot. Laat de wortelen 5 minuten sudderen op een zacht vuur. Neem het deksel weg en wacht tot ze beetgaar zijn.
  •     TIP: Strooi eventuel en beetje curry- of komijnpoeder over de groente.

 

Serveren

  •     Verwijder de kaneelstok, het steranijs en de kruidnagels uit de pot met gestoofde wangen.
  •     Wrijf overbodig zout van de bodem van de aardappelen en wrik de knollen open. (Waar je het kruis sneed.)
  •     Serveer iedereen botermalse varkenswangen met saus, wortelen en een gepofte aardappel.

Bron: www.een.be (Dagelijkse Kost)