Over Leie en vlas

Kortrijk
Texture kortrijk museum vlas

Texture is het moderne museum over Leie en vlas. Het is ingericht in een authentiek vlasverzendhuis (1912) en ligt vlakbij de Leieboorden in een dynamische buurt en is een echte aantrekkingspool voor bezoekers van Kortrijk. Texture vertelt over de linnen- en vlasnijverheid. Een verhaal met sterke wortels dat getuigt van straf vak- en ondernemerschap, van gedurfde innovatie en wendbaarheid en van zichzelf voortdurend heruitvinden. Je ontdekt de actuele toepassingen van vlas en de ontwikkeling van de streek door de vlasnijverheid.

9.30u: Aankomst in Kortrijk
Wij zorgen voor een kopje koffie in Kaffee Damast.

10u: Bezoek aan Texture, museum over Leie en vlas
Texture vertelt het hele vlasverhaal in drie kamers. In de Wonderkamer ontdek je alles over vlas in je dagelijkse leven. Kijken, voelen, proeven en uittesten mag! De Leiekamer vertelt over de invloed van de vlasnijverheid op de ontwikkeling van de streek. Met authentiek beeldmateriaal, warme getuigenissen en intrigerende objecten. In de Schatkamer geniet je van de mooiste stukken uit de museumcollectie: kant, fijn damast, linnen handwerk…
Kostprijs: € 4 p.p. € 75 supplement indien gids gewenst in Texture. (maximum 25 personen per gids)

12u: Middagmaal
Je kan kiezen uit tien menu’s. Meer info bij Toerisme Kortrijk.

14u: Keuze uit 3 opties:

- Als gevels konden spreken op Overleie
Gevels brengen je hun verhaal uit lang vervlogen tijden. Ze vertellen je heel wat over de samenleving, de manier van wonen en de noden van hun bewoners in die periode. Tijdens de wandeling stappen we langs een stukje ongekend patrimonium, langs juweeltjes van art deco-huizen en merken we dat de wijk heel wat verrassingen in petto heeft.
€ 75 voor de gids (maximum 25 personen per gids).
of
- Workshop kantinitiatie in Texture
Wie wil proeven van kantklossen, moet dit zeker eens uitproberen. Bijzonder handig zijn of veel technische kennis over snit en naad hoef je niet te hebben. Je eigen creatie neem je mee naar huis.
Alle info op www.texturekortrijk.be/groepen - Prijs op aanvraag.
of
- Bedrijfsbezoek aan vlasweverij
Texture wil nu eenmaal niet alleen het verhaal van het vlasverleden vertellen maar zeker ook de link leggen naar de vlas gerelateerde bedrijven in de regio, die nog altijd belangrijke spelers zijn in de textielwereld. Daarom wordt aan groepen ook de mogelijkheid geboden om een vlasweverij te bezoeken:

Verilin:
Het familiebedrijf Verilin produceert sinds 1956 luxueus huislinnen gecombineerd met accessoires. Dankzij een bundeling van traditie, vakmanschap, innovatie en creatie behoort de Kortrijkse producent tot de wereldtop op het gebied van luxelinnen. Verilin profileert zich de laatste jaren ook als leverancier van hoogwaardig maatwerk. Je krijgt een rondleiding door de bedrijfsleider en een presentatie in de showroom.
Maximum 25 personen - Duur bezoek: 1.30u - Kostprijs: € 5 p.p.

Libeco – Lagae:
Al meer dan 150 jaar weeft Libeco kwalitatief Belgisch linnen Hun productiesite ligt in Meulebeke waar zowel linnen stoffen voor de industrie als afgewerkte producten voor de Home collectie geweven worden (bedlinnen, tafellinnen, decoratie). Libeco, de grootste vlasweverij van Belgie, is sinds 2006 erkend als hofleverancier. Het familiebedrijf zet sterk in op ecologie met een CO2-neutrale productie en een collectie biologisch geproduceerd linnen. Na een presentatie doorloop je alle fasen van het productieproces. Achteraf krijg je een drankje aangeboden. Indien vooraf gereserveerd kan je ook de winkelruimte bezoeken, deze is uitsluitend voorzien voor bezoekende groepen.
Maximum 60 personen (reservatie minstens 1 maand vooraf ) - Duur bezoek: 2.30u (3u met bezoek aan de winkelruimte) - Kostprijs: € 8 p.p.

Thema: 
Industrieel erfgoed
Periode: 
Niet op maandag
Aantal personen: 
Minimum 15 personen
Prijs: 
Prijs op aanvraag

Contact

Toeristisch onthaal Kortrijk

Toeristisch onthaal Kortrijk
Begijnhofpark
8500 Kortrijk
Lees meer

Arrangementen

Toon grote kaart

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF