Roger Raveelmuseum
Agenda
Kunst

Biënnale van de Schilderkunst

Drie kunstmusea uit de Oost-Vlaamse Leiestreek die samen een tentoonstelling organiseren, dat is de Biënnale van de Schilderkunst. Tweejaarlijks slaan het Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie (Zulte), het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle (Sint-Martens-Latem) en het Museum van Deinze en de Leiestreek of kortweg 'mudel' in Deinze de handen in elkaar voor dit gezamenlijk tentoonstellingsproject waarmee moderne en hedendaagse schilderkunst samengebracht worden. De zesde editie staat gepland van 1 juli tot 30 september 2018.

Deze editie spitst zich toe op het landschap, een genre dat reeds een lange historiek kent, maar ook vandaag een pregnant onderwerp vormt voor heel wat hedendaagse kunstenaars in relatie tot onder meer ecologie, politiek en globalisatie. Kunst, moderniteit en de Leiestreek zijn meer dan anderhalve eeuw met elkaar verbonden – van de landschapsschilders uit de negentiende eeuw, de Vlaamse expressionisten en de Nieuwe Visie tot hedendaagse creaties.

Programma Museum Dhondt-Dhaenens

In het Museum Dhondt-Dhaenens dienen landschappen van Constant Permeke en Valerius De Saedeleer, twee kunstenaars uit de eigen collectie, als vertrekpunt om een brug te slaan naar vandaag. Naast schilderkunst, komt ook het landschap in bewegend beeld aan bod aan de hand van een aantal hedendaagse films geselecteerd door curator Cis Bierinckx. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling en het 50-jarig bestaan van het museum zal de immense raamsculptuur Fenster van Isa Genzken de tuin en de omgeving van het museum activeren. Museum Dhondt-Dhaenens toont werk van Anna-Eva Bergman, Etel Adnan, Karel Dierickx, Glen Rubsamen, Dirk Braeckman, Huma Bhabha, Jules de Balincour, Marie Cloquet, Nicolas Party, Adelheid de Witte, Marina Rheingantz, en films gecureerd door Cis Bierinckx van: Doug Aitken, James Benning, Sebastián Díaz Morales, Lukas Marxt, Enrique Ramírez, Meggy Rustamovaen Beatriz Santiago Muñoz.

Praktische info:

Museumlaan 14, 9831 Deurle
T. 09 330 17 30 - info@museumdd.be - www.museumdd.be
De tentoonstelling is open van dinsdag t.e.m. zondag (gesloten op maandag) van 10u tot 17u.

Programma mudel

Het mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) onderzoekt hoe kunstenaars de problematiek van ecologie en verantwoord omgaan met het landschap aankaarten in hun werk. Het samengaan van mens en natuur, stad en landschap, inspireert artiesten reeds decennia. Sommige van hen sublimeren het landschap om aan te tonen dat we er best zorg voor dragen, in schril contrast met anderen die aan de alarmbel trekken door de grimmige aspecten van landschapsbeheer in de verf te zetten of door een verstikkende stad te schilderen. De reis in mudel begint met Xavier De Cock, de eerste kunstenaar die bewust onze Leiestreek in open lucht ging gaan schilderen. Met werk van o.a. Saar De Buysere, Xavier De Cock, Wim Delvoye, Stief Desmet, Yun Fei-Yi, Alain Huck, Stefan Peters, Nayra Martin Reyes, Raquel Maulwurf, Greet Van Autgaerden, Lucien Van den Driessche, Edmond Van Dooren.

Praktische info:

Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze
T. 09 381 96 70 - museum@deinze.be - www.mudel.be
De tentoonstelling is open van dinsdag t.e.m. zondag (gesloten op maandag) van 11u tot 17u.

Programma Roger Raveelmuseum

In het Roger Raveelmuseum zie je werk van de volgende kunstenaars: Maria Thereza Alves, Hippolyte Boulenger, Dirk Braeckman, Jean Brusselmans, Jean-Marie Bytebier, Cathérine Claeyé, Stijn Cole, Jana Cordenier, Franz Courtens, Felix De Boeck, Raoul De Keyser, Damien De Lepeleire, Ronny Delrue, Valerius De Saedeleer, Arthur Douhaert, James Ensor, Andreas Eriksson, Wannes Goetschalckx, Jóhannes Kjarval, Georges Lemmen, Constant Permeke, Emanuelle Quertain, Roger Raveel, Júlíana Sveinsdóttir, Lukas Vandenabeele, Carole Vanderlinden, Tinus Vermeersch, Sophie Whettnall, Aboriginal schilderkunst en Chinese schilderkunst.

Praktische info:

Gildestraat 2-8, 9870 Machelen-aan-de-Leie (Zulte)
T. 09 381 60 00 - rrm@rogerraveelmuseum.be - www.rogerraveelmuseum.be
De tentoonstelling is open van dinsdag t.e.m. zondag (gesloten op maandag) van 11u tot 17u.

Combitickets

Er zijn ook combitickets te koop inclusief bezoekersgids. Prijs: € 12 (reductietarief € 9).

Fietsverhuur

De drie musea liggen op een as van 10 kilometer in Machelen-aan-de-Leie, Deurle en Deinze. Cultuurliefhebbers die tijdens hun bezoek aan de Biënnale van de Schilderkunst willen genieten van het prachtige landschap van de Leiestreek, kunnen tijdens de Biënnale bij het Museum Dhondt-Dhaenens een fiets ontlenen om op cultuurtocht te trekken.