Roger Raveelmuseum
Agenda
Kunst

Biënnale van de Schilderkunst

Drie kunstmusea uit de Oost-Vlaamse Leiestreek die samen een tentoonstelling organiseren, dat is de Biënnale van de Schilderkunst. Tweejaarlijks slaan het Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie (Zulte), het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle (Sint-Martens-Latem) en het Museum van Deinze en de Leiestreek of kortweg 'mudel' in Deinze de handen in elkaar voor dit gezamenlijk tentoonstellingsproject waarmee moderne en hedendaagse schilderkunst samengebracht worden. De zesde editie staat gepland van 1 juli tot 30 september 2018.

Deze editie spitst zich toe op het landschap, een genre dat reeds een lange historiek kent, maar ook vandaag een pregnant onderwerp vormt voor heel wat hedendaagse kunstenaars in relatie tot onder meer ecologie, politiek en globalisatie. Kunst, moderniteit en de Leiestreek zijn meer dan anderhalve eeuw met elkaar verbonden – van de landschapsschilders uit de negentiende eeuw, de Vlaamse expressionisten en de Nieuwe Visie tot hedendaagse creaties.

Programma Museum Dhondt-Dhaenens

In het Museum Dhondt-Dhaenens dienen landschappen van Constant Permeke en Valerius De Saedeleer, twee kunstenaars uit de eigen collectie, als vertrekpunt om een brug te slaan naar vandaag. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het museum zal ook de tuin geactiveerd worden met een aantal hedendaagse sculpturen, installaties en performances.

Praktische info:

Museumlaan 14, 9831 Deurle
T. 09 330 17 30 - info@museumdd.be - www.museumdd.be
Open van woensdag tot zondag 10u tot 17u / zomer 10u tot 18u. Gesloten op maandag en dinsdag.

Programma mudel

Het mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) onderzoekt hoe kunstenaars de problematiek van ecologie en verantwoord omgaan met het landschap aankaarten in hun werk. Het samengaan van mens en natuur, stad en landschap, inspireert artiesten reeds decennia. Sommige van hen sublimeren het landschap om aan te tonen dat we er best zorg voor dragen, in schril contrast met anderen die aan de alarmbel trekken door de grimmige aspecten van landschapsbeheer in de verf te zetten of door een verstikkende stad te schilderen. De reis in mudel begint met Xavier De Cock, de eerste kunstenaar die bewust onze Leiestreek in open lucht ging gaan schilderen. Met werk van o.a. Saar De Buysere, Xavier De Cock, Wim Delvoye, Stief Desmet, Yun Fei-Yi, Alain Huck, Stefan Peters, Nayra Martin Reyes, Raquel Maulwurf, Greet Van Autgaerden, Lucien Van den Driessche, Edmond Van Dooren.

Praktische info:

Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze
T. 09 381 96 70 - museum@deinze.be - www.mudel.be
Open van dinsdag - vrijdag: 14u - 17u30 en zaterdag - zondag: 10u - 12u en 14u - 17u. Gesloten op maandag.

Programma Roger Raveelmuseum

Het programma in het Roger Raveelmuseum wordt binnenkort bekend gemaakt.

Praktische info:

Gildestraat 2-8, 9870 Machelen-aan-de-Leie (Zulte)
T. 09 381 60 00 - rrm@rogerraveelmuseum.be - www.rogerraveelmuseum.be
Open van woensdag tot en met zondag van 11u tot 17u. Gesloten op maandag en dinsdag.

Combitickets

Er zijn ook combitickets te koop inclusief bezoekersgids. Prijs: € 12 (reductietarief € 9).