Industriemuseum

Museum
Gent

In het centrum van Gent huist het Industriemuseum in een indrukwekkend fabrieksgebouw. In de voormalige katoenfabriek – je kan er de machineolie nog ruiken! – wekken grote en kleine verhalen de veelbewogen industriële geschiedenis weer helemaal tot leven.

Het Industriemuseum herbergt een collectie industrieel erfgoed met internationale allure. Op meer dan 1800 vierkante meter tentoonstellingsruimte wordt het verhaal verteld van ons industriële verleden en van de invloed die de industrialisering nog altijd heeft op ons leven. Niet te missen: de functionerende - en oorverdovende - oude textielmachines

Op het einde van de 18de eeuw is Gent de eerste stad op het vasteland waar de industriële revolutie wortel schiet. Meer dan 150 jaar lang blijft het een belangrijk industriecentrum, vooral dan voor textielproductie.

In de loop van de jaren 1970, bij de aftakeling van de klassieke industrieën gaat veel erfgoed verloren. De stad Gent beslist zelf belangrijke machines en voorwerpen te bewaren en legt zo de kiem voor het Industriemuseum.

In 1991 neemt het museum zijn intrek in de voormalige katoenspinnerij Desmet-Guequier, een bedrijf dat teruggaat tot 1830, en zoals zovele textielfabrieken in de jaren 1970 de deuren sluit.

Eén van de topstukken van het museum is een 'Mule Jenny': een in 1779 in Engeland uitgevonden toestel dat het mogelijk maakte op industriële schaal garen te spinnen. In 1800 weet Gentenaar Lieven Bauwens een Mule Jenny uit Groot-Brittannië naar het vasteland te smokkelen en legt zo de basis voor de industriële ontwikkeling van zijn stad.

Het Industriemuseum is een laagdrempelig museum. Scholen - vooral beroepsonderwijs en technisch onderwijs -, gezinnen en multiculturele groepen krijgen er extra aandacht.

Thema: 
Erfgoed
Kunst & cultuur

Contact

Adres: 
Industriemuseum
Minnemeers 10
9000 Gent
Telefoon/Fax:
+32 93 23 65 00

Prijsinformatie

Prijs:
Betalend
Standaard prijs: 
€6,00
Individuele prijs:
  • Senioren 65+: € 4,50
  • Inwoners: € 4,50
Prijs voor groepen:
  • Vanaf 15 personen: € 4,50 per persoon

Faciliteiten

Drinkgelegenheid
Educatieve programma's
Groepsrondleiding
Parking
Resto / cafetaria
Shop / winkel
Toegankelijk voor mindervaliden
Toilet

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF