Molen Ter Geest en Te Zande

Historisch gebouw
Deerlijk

De beschermde molen Ter Geest en Te Zande is een unieke site: je vindt er drie vormen van energieopwekking op één plek. De molen staat natuurlijk voor windkracht, de grote schoorsteen ernaast hoort bij de stoommachine die rond 1900 geïnstalleerd werd, en in één van de bijgebouwen is een elektrische maalderij ondergebracht. Je kan de molen bezoeken op afspraak.

De geschiedenis van de molen gaat terug tot 1768, maar het huidige gebouw dateert uit 1888. Ter Geest en Te Zande is een stellingmolen, een hoge molen met een stelling halverwege. Vanaf die stelling bevestigt de molenaar de zeilen aan de wieken en draait hij de molen naar de wind.

Stellingmolens vind je meestal op een plek met veel bebouwing: de wieken moeten hoog genoeg boven de huizen uitsteken om de wind te kunnen vangen.

Ter Geest en Te Zande doet dienst als olieslagerij en graanmaalderij. In 1896 komt er een eerste stoommachine om de productie minder afhankelijk te maken van de wind. In 1914 volgt er een tweede stoommachine, maar op het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt de molen zwaar beschadigd. In 1919 draait hij alweer. Er volgen nog restauraties in 1964, 1980 en 2005.

De naam is een samentrekking en verwijst naar twee oudere molens: 'Ter Geest' en 'Te Zande'. Sinds 1944 is de molen beschermd als monument.

De molen maalt niet meer, maar je kan hem na afspraak met de eigenaar wel bezoeken. Van de oude installaties is heel wat interessants bewaard gebleven.

Thema: 
Erfgoed

Contact

Adres: 
Molen Ter Geest en Te Zande
Waregemstraat 476
8540 Deerlijk
Telefoon/Fax:
+32 56 71 15 96

Prijsinformatie

Prijs:
Gratis

Faciliteiten

Groepsrondleiding

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog