Pater Lievens fietslus

Fietsen
Moorslede

Dit lusje op de knooppunten van het fietsnetwerk Leiestreek start op de Marktplaats in Moorslede. De route brengt het leven en werk van Pater Lievens in beeld. Je doorkruist Moorslede en Roeselare.

Knooppunten: 75 - 5 - 36 - 29 - 35 - 5 - 61 - 63 - 93 - 6 - 76 - 39 - 69 - 45 - 96 - 46 - 75

Route informatie

Afstand: 
36,30km
Reliëf: 
Zacht hellend
Grond: 
Grotendeels verhard
Vorm: 
Lusvormig beide richtingen
Type route: 
Knooppuntroute

Routedetails

Startpunt: 
Sint-Martinuskerk, Kerkstraat, 8890 Moorslede
Bewegwijzering: 
Bewegwijzering via de knooppunten
Op je route: 

Lievensmemoriaal- en museum

Moorslede Pater Lievensmemoriaal

Aan de start.
In 2016 opende het Pater Lievensmemoriaal in de Sint-Martinuskerk in Moorslede. Het beeldt op eigentijdse manier het leven en werk uit van Pater Lievens. Dit memoriaal is dagelijks te bezoeken tijdens de openingsuren van de kerk. In 2017 werd ook het museum, dat tot dan in de oude hoeve (Bunderhove) van het O.L.V.-Ten Bunderen was gehuisvest, ondergebracht in de Sint-Martinuskerk.
Adres: Kerkstraat, Moorslede
Meer info over het Pater Lievensmemoriaal...

Standbeeld Pater Lievens te paard

Moorslede

Aan de start.
Op de markt in Moorslede werd op 11 augustus 1929 een standbeeld van Constant Lievens te paard opgericht, een creatie van Josué Dupon. De missionaris houdt het kruisbeeld in de hoogte, terwijl een inboorling namens het volk van Chotanagpur knielt om gedoopt te worden. Op het voetstuk vooraan zie je een doopschelp. Pater Lievens zit op een paard, verwijzend naar het feit dat hij zelf reed hij als een bedreven en ervaren ruiter naar de omliggende dorpen om er de klachten van de mensen te horen. Stilaan werd hij de leider van een rechteloos volk.
Adres: Marktplaats, Moorslede

Klooster Ten Bunderen

Moorslede Klooster Ten Bunderen

In de buurt van de start.
Het klooster in de Stationstraat 49 werd gebouwd in 1923 ter vervanging van het klooster in het centrum van Moorslede dat vernield werd in WOI. Het is opgetrokken in regionalistische neogotische stijl, typisch voor de wederopbouw na WOI. Na de heropbouw deed het ook dienst als internationaal vermaard meisjesinternaat, waarvan diverse ruimtes nog in originele staat zijn. Het kroonjuweel van het klooster zijn de chambrettes die op de zolderverdieping nog volledig intact zijn, wat een unicum is in de regio. De gebouwen komen tot leven via allerlei verhalen en anekdotes uit het school- en kloosterverleden.
Adres: Stationstraat 49, Moorslede
Na afspraak is een geleid bezoek mogelijk. Alle info op www.toerismedadizele.be

Vierkavenbos langs de Stroroute

Vierkavenbos Moorslede Stroroute

Aan knooppunt 61.
Het Vierkavenbos is 18 hectare groot en een paradijs voor natuurfanaten. Het ligt langs de Stroroute, de voormalige spoorweg tussen Roeselare en Ieper, die nu een autovrij fiets- en wandelpad is.
Adres: Nettingstraat, Moorslede
Meer info over het Vierkavenbos...

Parkbegraafplaats Roeselare

Parkbegraafplaats Roeselare kerkhof

Kort voor knooppunt 93.
In de parkbegraafplaats leven groen en erfgoed in harmonie samen. Op het oudste gedeelte, het zogenaamde Campo Santo, liggen belangrijke figuren uit het verleden zoals Alfons Blomme en Albrecht Rodenbach begraven. Naast historische en burgerlijke graven vind je op de oude begraafplaats militaire graven uit de twee wereldoorlogen.
Adres: Blekerijstraat 23, Roeselare
Meer info over de Parkbegraafplaats...

Provinciedomein Sterrebos met het Kasteel van Rumbeke

Kasteel van Rumbeke

Net voor knooppunt 76.
Het Sterrebos is 27 ha groot. Op het kasteeldomein bestaat het grootste deel uit bos met aansluitend een 19de eeuws park in Engelse stijl en hooiland. Het pronkstuk van het domein is het Kasteel van Rumbeke. Dit meesterwerk van de Vlaamse renaissance dateert uit 1538 en is één van de oudste renaissancekastelen van België. Iets eten kan in Brasserie Kasteeltje.
Adres: Sterrebosdreef 66, Roeselare
Meer info over Provinciedomein Sterrebos...
Meer info over Brasserie Kasteeltje...

Muze'um L

Muzeum L Roeselare

Net na knooppunt 39.
Hedendaagse belevingsarchitectuur op de lichtmeridiaan, dat is Muze’um L. De lokale lengtegraad wordt tot een lichtmeridiaan getransformeerd, met daarbij de zon als centrale kunstenaar. Op zondag kan je binnen de tijdelijke tentoonstellingen bekijken.
Adres: Bergstraat 23, Roeselare
Meer info over Muze'um L...

Koekuitkasteel

Koekuit kasteel Moorslede

Aan knooppunt 45.
Het eclectische Koekuitkasteel werd in 1896 gebouwd door de Moorsleedse familie De Meulenaere. Het werd in WOI door de Duitsers als Rode Kruispost gebruikt en in 1917 verwoest. De conciërgewoning van 1896 en de zogenaamde 'Kasteelhoeve' van 1894 bleven gespaard. In 1929 werd het opnieuw opgebouwd. Het is momenteel privé-bezit en dus niet bezoekbaar.
Adres: Kasteeldreef 1, 8890 Moorslede

Lievenshoeve

Pater Lievenshoeve Moorslede

Tussen knooppunt 45 en 96.
Het geboortehuis van Pater Lievens werd herbouwd na een brand in 1899 en werd na het bevrijdingsoffensief in 1918 opnieuw heropgebouwd op dezelfde funderingen. In de gevel is een kleine gedenksteen aangebracht die verwijst naar het achterliggende kamertje van Constant Lievens. Naast de ingang van de hoeve staat een gedenkplaat die werd opgericht naar aanleiding van de 'Lievensfeesten' in 1993. Momenteel wordt de hoeve uitgebaat en bewoond door Gilbert Lievens, de achterneef van de missionaris.
Adres: Rumbeeksestraat 2, Moorslede

Lievenskapelletje

Pater Lievens kapel Moorslede

Tussen knooppunt 45 en 96.
Op de hoek van de Gentsetraat en de Rumbeeksestraat staat het 'Lievenskapelletje'. Deze kleine kapel, ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Ruste, is in Moorslede alom bekend als het 'Lievenskapelleke',omdat Constant Lievens er vaak kwam bidden in zijn jonge jaren. Het huidige kapelletje (vermelding 1777) werd wonder boven wonder niet vernield tijdens WO I. De aloude 'Kapellekenskermis' op de wijk 'De Koekuit', de laatste zondag van oktober, herinnert aan de kapelwijding door de bisschop van Ieper.
Adres: hoek Gentsestraat en Rumbeeksestraat

Café De Koekuit

Café De Koekuit Moorslede

Tussen knooppunt 45 en 96.
Dit café vind je langs het fietsnetwerk, vlakbij het Koekuitbos.
Adres: Gentsestraat 75, Moorslede

Toon grote kaart
Download de route als GPXEen GPX bestand kan je overzetten op een GPS.

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF