Pompgebouw Bossuit

Historisch gebouw
Bossuit

Het Pompgebouw van Bossuit wordt in de 19de eeuw gebouwd om het Kanaal Bossuit-Kortrijk van water te voorzien. Dit kanaal verbindt de Schelde met de Leie. Het wordt uitgegraven in het midden van de 19de eeuw, als de industrialisering in België en Noord-Frankrijk volop aan de gang is. De bedoeling is de Leiestreek snel en efficiënt te voorzien van Waalse grondstoffen, maar vooral de Noord-Franse en Henegouwse nijverheid een goede verbinding met elkaar en de Noordzee te bieden.
Ongeveer 1.100 arbeiders en 40 paarden werken drie jaar lang aan het kanaal. In Bossuit komt een pompgebouw, waar grote stoommachines het water voor het kanaal uit de Schelde oppompen.

In de jaren zeventig wordt het kanaal gemoderniseerd en verbreed tot vijftig meter. Het oude pompgebouw kan dat grote debiet niet aan en wordt gesloten. Nu is het een prachtig vertrekpunt voor fiets- en wandeltochten.

Thema: 
Erfgoed
Industrieel erfgoed

Contact

Adres: 
Pompgebouw Bossuit
Doorniksesteenweg 402
8583 Bossuit

Prijsinformatie

Prijs:
Gratis

Faciliteiten

Parking

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF