Pompgebouw Bossuit

Historisch gebouw
Bossuit

Het Pompgebouw van Bossuit wordt in de 19de eeuw gebouwd om het Kanaal Bossuit-Kortrijk van water te voorzien. Dit kanaal verbindt de Schelde met de Leie. Het wordt uitgegraven in het midden van de 19de eeuw, als de industrialisering in België en Noord-Frankrijk volop aan de gang is. De bedoeling is de Leiestreek snel en efficiënt te voorzien van Waalse grondstoffen, maar vooral de Noord-Franse en Henegouwse nijverheid een goede verbinding met elkaar en de Noordzee te bieden.
Ongeveer 1.100 arbeiders en 40 paarden werken drie jaar lang aan het kanaal. In Bossuit komt een pompgebouw, waar grote stoommachines het water voor het kanaal uit de Schelde oppompen.

In de jaren zeventig wordt het kanaal gemoderniseerd en verbreed tot vijftig meter. Het oude pompgebouw kan dat grote debiet niet aan en wordt gesloten. Nu is het een prachtig vertrekpunt voor fiets- en wandeltochten.

Wie het Kanaal Bossuit-Kortrijk eens vanuit een andere hoek zou willen zien: Trossenlos organiseert regelmatig boottochten.

Thema: 
Erfgoed
Industrieel erfgoed

Contact

Adres: 
Pompgebouw Bossuit
Doorniksesteenweg 402
8583 Bossuit

Prijsinformatie

Prijs:
Gratis

Faciliteiten

Drinkgelegenheid
Educatieve programma's
Groepsrondleiding
Individuele rondleiding
Parking
Resto / cafetaria
Shop / winkel
Toegankelijk voor mindervaliden
wifi
Wifi (draadloos internet)

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog