Stoom en Stroom museum

Museum
Izegem

Eind 19de eeuw beslist het stadsbestuur van Izegem een elektriciteitscentrale te bouwen: een revolutionaire stap, want in heel België draaien op dat moment nog maar twee centrales. De installaties doen dienst tot 1966. Het machinehuis is nu ingericht als museum, je leert er alles over stoom en stroom.

In 1901 komt prins Albert de installaties inhuldigen - vandaar dat deze straat nog altijd Prins Albertlaan heet. De centrale zal vooral stroom leveren voor de openbare verlichting, maar ook gezinnen en bedrijven kunnen een abonnement nemen. Er werken twee arbeiders, van 's ochtends zeven uur tot 's avonds halfelf. Aanvankelijk is er niet veel belangstelling omdat de elektriciteit zo duur is, maar rond 1909 begint dat te veranderen: de prijzen zakken en de industrie heeft een steeds grotere behoefte aan stroom.

De elektriciteit wordt opgewekt met stoommachines. Per dag zijn daarvoor 24.000 kilogram kolen nodig. Die worden aangevoerd via het Kanaal Roeselare-Leie, dat achter de centrale loopt. Ook het water wordt uit het kanaal opgepompt. Tot halverwege de jaren vijftig blijft de centrale ononderbroken werken, tot 1966 wordt ze af en toe nog ingeschakeld op piekmomenten.

Van de centrale blijft alleen nog de grote schoorsteen en het machinehuis over. Dat doet nu dienst als museum. Je kan er een immense tandem compound stoommachine uit 1936 gaan bekijken. Ze weegt 110 ton, is uniek in België en werd in 1978 beschermd als monument.

Thema: 
Erfgoed
Industrieel erfgoed

Contact

Adres: 
Stoom en Stroom museum
Prins Albertlaan 3
8870 Izegem
Telefoon/Fax:
+32 51 31 64 46

Prijsinformatie

Prijs:
Betalend

Faciliteiten

Groepsrondleiding

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF