Texture

Museum
Kortrijk

Texture, museum over Leie en vlas, opende in 2014 de deuren in dit authentiek vlasverzendhuis uit 1913. Het museum vertelt het boeiende verhaal van de vlas- en linnennijverheid in de streek, van het gedurfd ondernemerschap met vallen en weer opstaan. Je ontdekt in Texture dat heel wat regionale bedrijven hun wortels hebben in de vlasindustrie. En heel verrassend zijn bovendien de allernieuwste toepassingen van vlas in diverse sectoren.
De Britse Linen Thread Company bouwde deze grote vlasstapelplaats in 1913 en het was toen het modernste en grootste vlasmagazijn met twee verdiepingen. De Linen Thread Company regelde groepsaankopen voor spinnerijen in het Verenigd Koninkrijk en kon zo de prijs van het vlas enorm drukken, zeer tegen de zin van de lokale vlasboeren – zij noemden het ‘het Engels Syndicaat’.
Tot kort na de tweede Wereldoorlog deed het gebouw dienst als vlasverzendhuis. Nadien maakten verschillende bedrijven er gebruik van.
Bij de omvorming tot museumgebouw realiseerde men een extra verdieping met een gouden dak. Meteen een verwijzing naar de Leie, ‘de golden river’ waarin tot in 1943 vlas werd ‘geroot’. Onder het gouden dak presenteert Texture in de Schatkamer de mooiste stukken van de textielcollectie. Texture is een aanrader voor al wie interesse heeft in mode of de industriële geschiedenis van de streek.
Je kan in Texture ook een ambassadeur boeken. Hij/zij neemt je één uur op sleeptouw langs de hoogtepunten van het museum. Naast de beperking in tijd biedt de formule "één uur Texture" nog een ander voordeel: de kleinschaligheid. De ambassadeur neemt minimum 2 en maximum 8 personen mee op pad. Boek "één uur Texture" en krijg de smaak te pakken van vlas... ze laat je nooit meer los!
De museumbistro Kaffee Damast is een ideale plek om nog even na te praten.

Thema: 
Erfgoed
Industrieel erfgoed
Kindvriendelijk

Contact

Adres: 
Texture
Noordstraat 28
8500 Kortrijk
Telefoon/Fax:
+32 56 27 74 70

Prijsinformatie

Prijs:
Betalend

Faciliteiten

Drinkgelegenheid
Educatieve programma's
Groepsrondleiding
Resto / cafetaria
Shop / winkel
Toegankelijk voor mindervaliden
cloakroom
Vestiaire
wifi
Wifi (draadloos internet)

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF