Transfo

Historisch gebouw
Zwevegem

Transfo is een voormalige elektriciteitscentrale. Ze levert al in 1911 voor het eerst stroom en blijft in gebruik tot 2001. De gemeente Zwevegem koopt de site in 2004 voor een symbolische euro en is nu bezig met de herbestemming. Het spectaculairste project is wellicht de reconversie van de olietank: die doet dienst als oefenplek voor diepzeeduikers.

Zwevegem is één van de eerste Belgische gemeenten die de voordelen ziet van elektriciteit. In april 1911 gaat het gemeentebestuur in zee met de Société de l' Electricité de l'Ouest de la Belgique en al in oktober levert een kleine installatie de eerste stroom: genoeg voor 85 gloeilampen.

De centrale breidt constant uit en bereikt haar piekvermogen kort na de Tweede Wereldoorlog. Ze ligt aan het Kanaal Bossuit-Kortrijk, zo raakt ze makkelijk aan steenkool en koelwater.

In 1946 begint de centrale ook stoom te leveren voor industriële doeleinden en voor de verwarming van publieke gebouwen en privéhuizen. Een soort centrale verwarming, zeg maar, maar dan voor een hele gemeente.

Omdat de site niet verder kan uitbreiden, wordt in 1958 een nieuwe centrale in gebruik genomen in Ruien. 'Den elentriek' in Zwevegem doet nog tot 2001 dienst als reserve-eenheid en als stoomproducent.

In 1999 wordt de site beschermd als dorpsgezicht. De gemeente Zwevegem is nu bezig er een nieuwe bestemming aan te geven, met ruimte voor bewoning, congressen en evenementen, cultuur en avontuurlijke sporten. Je vindt er o.a. het avonturensportaanbod van Oenanthe en een duiktank met zomerterras. Transfo is waardevol industrieel erfgoed, niet alleen vanwege de architectuur, maar ook vanwege de unieke collectie turbines.

Thema: 
Erfgoed
Industrieel erfgoed
Label: 
Leiespot

Contact

Adres: 
Transfo
Transfostraat 3
8550 Zwevegem
Telefoon/Fax:
+32 56 76 55 70
+32 475 85 88 10 (mobile)

Prijsinformatie

Prijs:
Gratis

Faciliteiten

Groepsrondleiding

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog