Vannestes Molen

Historisch gebouw
Marke

Vannestes molen, ook wel Rodenburgmolen genoemd, dateert uit 1841. Aanvankelijk doet hij dienst als graanmolen, begin 20ste eeuw komt er ook een olieslagerij bij. De molen is in de jaren 1980 grondig gerestaureerd.

Vannestes molen is gebouwd op een overwelfde doorgang. De molenaar kon van op die bakstenen basis de zeilen aan de wieken bevestigen en de molen naar de wind draaien. Het voordeel daarvan is dat de wieken hoger staan en dus meer wind vangen, en dat je onderaan een grote extra ruimte krijgt waar je binnen en buiten kan zonder dat je het risico loopt door de wieken geraakt te worden. Die reiken namelijk niet tot aan de ingang.

In 1889 wordt in de molen een stoommachine geïnstalleerd: zo kan hij ook op windstille dagen malen. In 1901 komt er een olieslagerij bij. De windaandrijving wordt definitief stilgelegd als de molen in 1930 een wiek verliest. Tot de Tweede Wereldoorlog werkt hij verder op stoom, daarna op elektriciteit. Uiteindelijk dooft de maalactiviteit helemaal uit en eind jaren zeventig is de molen een bouwval. De stad Kortrijk koopt hem aan en restaureert hem. In 1983 wordt de molen beschermd.

Thema: 
Erfgoed

Contact

Adres: 
Vannestes Molen
Abdijmolenweg 3 , Bus: A
8510 Marke
Telefoon/Fax:
+32 56 27 78 40
E-mail: 

Prijsinformatie

Prijs:
Gratis

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog