Watermolen Goed te Walskerke

Historisch gebouw
Anzegem

De enige nog draaiende watermolen van West-Vlaanderen vind je in Anzegem. Hij gaat terug tot de 15de eeuw en hoort bij hoeve Ter Walskerke. De molenaar ontvangt op afspraak graag groepen geïnteresseerde bezoekers. Sinds 1983 is de molen beschermd als monument.

Watermolens zijn erg schaars in de streek, omdat ze moesten wijken voor de rechttrekking en kanalisering van de Leie. Een werkende watermolen is al helemaal uniek.

Hof Ter Walskerke beschikt al in de 15de eeuw over een watermolen - er wordt vooral graan mee gemalen. Het huidige gebouw dateert uit de 18de eeuw, het metalen waterrad uit 1907. Sinds 1900 zijn de gebouwen eigendom van het Bureau van Weldadigheid van Harelbeke, nu het OCMW. In 1995 wordt de molen grondig gerestaureerd, in 2011 volgen nog een paar kleinere herstellingen.

Tot in de eerste helft van de 20ste eeuw wordt de watermolen nog gebruikt om elektriciteit op te wekken. Nu draait hij vooral ter demonstratie, als er groepen op bezoek komen. De molenaar heeft nog een andere belangrijke taak: de waterhoogte in de Maalbeek regelen met de schotten en schuiven die bij de molen horen.

Iedere zondagochtend draait het rad los, ten behoeve van de vele passerende fietstoeristen.

Thema: 
Erfgoed

Contact

Adres: 
Watermolen Goed te Walskerke
Walskerkestraat 2
8570 Anzegem
Telefoon/Fax:
+32 56 68 81 74

Prijsinformatie

Prijs:
Gratis

Faciliteiten

Groepsrondleiding

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog