Greeters Leiestreek

Wat zijn greeters?

Greeters zijn enthousiaste inwoners van de regio die op vrijwillige basis kleine groepjes toeristen (maximum 6) op sleeptouw nemen voor een bezoek aan hun stad, dorp of streek. De Greeters zijn echte ambassadeurs die vanuit hun eigen ervaringen, kennis en passies vertellen en bezoekers rondleiden.

Ontstaan in New York

De Greeters zijn ontstaan in New York begin de jaren ’90, om een rechtstreekse ontmoeting te promoten tussen een vrijwillige inwoner en een bezoeker in de stad. Men heet dit participatief toerisme. Dit populair initiatief kreeg navolging in landen en steden over de hele wereld. Ook in ons land, o.a. in Brussel en aan onze Belgische kust, bestaan greeters. 

 
Beleef de Leiestreek

In een bezoekje met een greeter staat de beleving centraal. Het persoonlijk onthaal en verhaal staan dus voorop waarbij greeters mensen meenemen alsof ze hun eigen familie op een tochtje door hun stad of dorp zouden trakteren. In de Leiestreek houden we het niet bij wandelingen maar hebben we greeters die ook per fiets kleine groepjes mensen willen rondleiden.

2 koppels op stap in het bos


Samen met één van onze Leiestreek Greeters kan je onze regio komen proeven, te voet, per fiets of zelfs met de bakfiets! Ontdek hun profielen hier en zoek de Leiestreek Greeter die best bij jou past. Voor meer informatie over de Leiestreek, leuke musea of logeeradresjes, ga naar www.toerisme-leiestreek.be

Ook bij onze Franse buren vind je Greeters. Wil je graag de grens oversteken en kennismaken met de Franse Leiestreek en hun Greeters, neem dan een kijkje op www.greetersdelalys.org.


Kernwaarden

Alle Greeters en Greeter bestemmingen delen dezelfde kernwaarden:
1. Greeters zijn vrijwilligers, een vriendelijk gezicht voor mensen die een bezoek brengen aan een stad/bestemming
2. Greeters verwelkomen individuen en kleine groepen tot 6 personen
3. Een Greeter is gratis
4. Bezoekers zijn welkom zonder enige vorm van discriminatie
5. Greeter programma’s ondersteunen duurzaam toerisme. De programma’s respecteren de natuurlijke en kunstmatige omgevingen, het brengt zowel culturele als economische verrijking aan de lokale gemeenschappen. Programma’s streven naar een duurzaam, positief imago van elke bestemming.
6. Greeter programma’s creëren de kans van een wederzijdse verrijking voor culturele uitwisseling, creëren een link tussen gewone mensen in het maken van een betere wereld.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF