Blogger Bart Melis van Vetexbart vertelt

Hoi. Mijn naam is Bart, een dertiger uit de Antwerpse Kempen. Ik ben de globetrotter, schrijver en fotograaf achter Vetexbart.be, een travel blog gestart in 2013.

Ondertussen bezocht ik meer dan 50 landen, maar mijn grote liefde blijft sowieso de Verenigde Staten. Het is zo'n uitgestrekt land met in elke uithoek voor ieder wat wils. Van de grootste metropolen ter wereld tot de intiemste plekjes in de prachtige nationale parken. Ik ben een echte liefhebber van gigantisch grote steden, daarom blijft New York mijn persoonlijke topper. Joggen in Central Park, rondsnuisteren op rommelmarktjes in Brooklyn, zonnen op het strand van Coney Island of van een cocktail genieten op een rooftop ergens in Manhattan. Je zegt het maar, alles kan in the Big Apple.

Ook voor toffe kortbijbestemmingen heb ik een serieuze boon. Niets leuker dan de trein te nemen voor een weekendje weg. In eigen land of net voorbij de landgrenzen. Culinair genieten van een heerlijk streekgerecht, een sportieve fietstocht of te voet kleurrijke street art spotten en tenslotte de dag afsluiten door nog een laatste stapje in de wereld te zetten. Zo kan mijn ideaal uitje er ongeveer uit zien.

"Wie wil kennismaken met de ideale combo van interessante klassiekers en verrassende nieuwigheden zit helemaal goed in Kortrijk. De creatieve en bruisende stad is de chouchou van de Leiestreek."

Gemakkelijk met de trein naar Kortrijk

Met een treinstation op minder dan 5 minuten wandelen van het centrum is Kortrijk de ideale plek om op een duurzame manier te bezoeken. Zonder stress ook. Voor ons zou een autorit vanuit de Kempen (zonder de vermoedelijke file) zelfs amper tijdswinst opleveren. We nestelen ons dus met koffiekoeken in de intercity trein voor een rit naar de Vlaanders. Ietsje meer dan twee uur, en een vlotte overstap in Antwerpen later checken we al in in ons Kortrijks hotel.

Wie kiest voor een hotel dat meedoet aan de Happy Trip actie van Westtoer en NMBS kan trouwens erg goedkoop sporen. Voor € 10,90 kan je vanuit ieder Belgisch station heen-en-terug reizen naar een West-Vlaams treinstation naar keuze. Kinderen jonger dan 12 mogen zelfs gratis de trein op. 

Speytorre en Inghelburgtorre

Dé combo: historisch erfgoed & modern karakter aan het water

Kortrijk is perfect te voet te verkennen in enkele uren of een (lang) weekend. Blikvanger van de stad zijn de middeleeuwse Broeltorens, opgetrokken uit kalk- en zandsteen en restanten van de oude stadsvestigingen. Ook al lijken de twee torens sterk op elkaar, toch zijn ze niet samen gebouwd. De Speytorre staat er al sinds 1385 en moest het verkeer controleren op de rivier de Leie. Pas 30 jaar later kwam de Inghelburgtorre. Die deed dienst al opslagplaats voor wapens.

Ook op en rond de Grote Markt van Kortrijk vind je heel wat bezienswaardigheden terug. Zo staat er centraal het Belfort wat een overblijfsel is van de lakenhalle. Het is zelfs UNESCO-werelderfgoed. Op de gevel van het prachtige stadhuis kan je dan weer de beeltenissen van de Graven van Vlaanderen zien.

 

Een rustig plekje in de historische binnenstad is het Begijnhof Sint-Elisabeth. Bewonder de kleine huisjes en de Mattheuskapel in gotische stijl. De Sint-Maartenskerk is door de jaren heen verwoest en opnieuw herbouwd.

Maak kennis met de 'Mooiste Publieke ruimte van Vlaanderen'

De uitnodigende groene long en het visitekaartje van de stad zijn de (verlaagde) Leieboorden die zich voortaan de Mooiste Publieke ruimte van Vlaanderen mogen noemen. Er werd hard gewerkt aan onder andere het verbreden en rechttrekken van de Leie, waarvoor een totale facelift rondom op zijn plaats was. Resultaat: groene parken, moderne en imposante bruggen, een skatebowl, oevers met brede paden en zelfs een heus stadsstrand.

Centraal tussen de armen van de Leie vind je Buda-eiland, een van de oudste wijken van Kortrijk en genoemd naar Boedapest. Hier is het al kunst, creativiteit en design wat de klok slaat.
 

Topgastronomie in de Leiestreek

Als er aan iets echt geen gebrek is in Kortrijk dan zijn het wel de ontelbare cafés, gezellige terrasjes, trendy koffiebars en lekkere restaurants. Je vindt ze her en der verspreid over de Groeningestad, met een grote concentratie op en rondom de Grote Markt of langs het water.

Vlakbij het Kortrijkse stationplein ligt restaurant Oud Walle, verscholen achter de gevel van een prachtig en karaktervol herenhuis. Na een erg hartelijke ontvangst kan je er proeven van de Franse keuken, waarin dagverse en streekgebonden producten centraal staan. Wij kozen de Smaken en Kleuren 4-gangenmenu aan € 63 per persoon. Van maandag tot vrijdag is er ook een menu waarvoor chef Frederik zich laat inspireren door het marktaanbod (vanaf € 41). Overigens alle credits aan de jonge ober die ons met veel plezier (en uitstekende kennis) bediende.


 

Tips:

Voor een lekkere tas koffie of chocomelk tijdens het shoppen kan je terecht bij Kaffee Renée (Langesteenstraat). Wie van de zon wil genieten met uitzicht op de Sint-Maartenskerk kan dan weer uitrusten bij het gezellige Mozart (Grote Markt). Ga voor een snelle lunch of een uitgebreidere menu naar Bistro Juste in de Korte Steenstraat, eveneens in het centrum van Kortrijk. Wij kregen een heerlijke pasta voorgeschoteld. Bij goed weer kan je er buiten zitten. Ietsje uit de binnenstad eet je een lekker lunchmenu (soep, hoofdschotel en koffie, €17) bij Kaffee Damast, de gezellige en trendy museumbistro van Texture (Noordstraat).

Nog enkele aanraders:

• Gastronomisch tafelen bij Va et Vient (Handboogstraat 20).
• Pintjes drinken en bijbehorende bistrogerechten bij Balthazar, gezellig volkscafé (Paleisstraat 20).
• De KleinKeuken voor vegetarische of veganistische (Budastraat 8).
• Vintagebar Chablon in zijstraatje van de Grote Markt (Kapittelstraat 1).

K in Kortrijk

Kortrijk met de K van winKelen

Liefhebbers van fashion & shopping laten best de limiet van hun kredietkaart even optrekken voor ze naar Kortrijk komen. De stad is een echt walhalla voor shoppers.

In de verschillende winkelstraten zijn vooral de high-end boetieks en concept stores terug te vinden, terwijl de ketens hun stek hebben in K in Kortrijk. Het 34.000m² grote winkelcentrum werd geopend in 2010 en ligt midden in de stad.

 

Kortrijk praktisch

Wij logeerden in het moderne Parkhotel dat recht tegenover het station ligt en op wandelafstand van het historische centrum. Dit hotel doet ook mee aan de #HappyTrip actie van Westtoer en de NMBS.
Met de bussen van De Lijn kan je aansluitend makkelijk op- en afstappen in de buurt van het winkelwandelgebied. De stadskern van Kortrijk leent zich trouwens ook perfect om te voet of per fiets te ontdekken.

 

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF