Cultuur & erfgoed

Ambachten

De vlasnijverheid verschafte decennialang werk aan tienduizenden inwoners van de Leiestreek. Maar ook andere industrieën zorgden voor een economische bloei. Denken we maar aan de borstel- en schoennijverheid in Izegem of de kinderwagen- en speelgoedfabrieken van Deinze. De razendsnelle economische ontwikkeling van de regio heeft ervoor gezorgd dat heel veel industriegebouwen vlug hun functie verloren en een nieuwe bestemming moesten krijgen. Verschillende van die gebouwen bieden vandaag onderdak aan activiteiten die je zeker zullen interesseren.

Eperon d'Or

Izegem verwierf in de 20ste eeuw internationale bekendheid als centrum van de borstel- en schoeiselnijverheid. De voormalige schoenenfabriek Eperon d'Or werd omgebouwd tot borstel- en schoeiselmuseum. Het gebouw is een van de vele mooie voorbeelden van art deco architectuur die Izegem rijk is. Toerisme Izegem heeft een aantal interessante wandelingen uitgewerkt waarmee je de stad leert kennen.

Nationaal Tabaksmuseum

Het Nationaal Tabaksmuseum in Wervik, dat zoals de naam het zegt gewijd is aan de tabaksindustrie, vond een onderkomen in de bijgebouwen van de beschermde 18de-eeuwse Briekenmolen. In 2014 onderging het museum een volledige metamorfose met het oog op de herdenking van 100 jaar WO I. De collectie voorwerpen en militaria werpt een indringende blik op de rol van tabak tijdens de oorlogsjaren.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF