Doen

Bedevaartlocaties

Dadizele is bij bedevaarders een naam als een klok. De basiliek trekt al eeuwen heel wat bezoekers, vooral tijdens de bevaartsmaanden mei en september. Maar ook enkele andere locaties in de Leiestreek worden nog steeds druk bezocht door bedevaarders.

Dadizele - Moorslede

Basiliek van Dadizele

De topper in deze gemeente is de enorme basiliek ter verering van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen van Dadizele. Al sinds de 14de eeuw komen bedevaarders hier bidden bij het miraculeus beeld. In 1857 gaf de bisschop van Brugge de opdracht om hier een grote kerk te bouwen, die in 1882 verheven werd tot basiliek. Aan de overkant van de basiliek kan je even nakaarten op een van de terrasjes op de Plaats.
Adres: Plaats, Dadizele (Moorslede)

Rosarium

Een wandelpad brengt ons bij de 15 taferelen van de mysteries van de rozenkrans. Midden in het park is een grote openluchtkapel, geschikt voor vieringen van grote groepen. Onder deze kapel bevindt zich een gebedscrypte, aangepast aan vieringen voor kleine groepen. In het gebedspark staan beeldhouwwerken van de hand van de schilder-beeldhouwer Godfried Theuninck.
Adres: Plaats, Dadizele (Moorslede)

Bedevaartfietsroute

De Bedevaartfietsroute start in Dadizele en brengt je gedurende 40 km langs heel wat sporen van devotie in de streek.

Kortrijk

Sint-Antoniuskerk

De Sint-Antoniuskerk is al sinds 1873 een populaire biechtplaats in Kortrijk. Dit beschermde monument is opgetrokken in neoromaanse stijl. De kerk is vooral bekend door de verering van Broeder Isidoor. Deze broeder stierf in 1916 maar bleef ook na zijn dood mensen inspireren. In 1952 stonden de straten van Kortrijk vol mensen toen het lichaam van broeder Isidoor werd overgebracht naar het nieuwe praalgraf in de Sint-Antoniuskerk. In 1984 werd hij zelfs zalig verklaard.
Adres: Wandelingstraat, Kortrijk

Lourdesgrot

Op 50 meter van de Sint Antoniuskerk vind je een Lourdesgrot. De namaakgrot werd in 1908 ingewijd, naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de eerste verschijning van Maria in Lourdes. Nu is het een baken van rust in de stad.
Adres: Veldstraat, Kortrijk

Anzegem

De 19e eeuw wordt gekenmerkt door de opkomst van de devotie. In de loop van die eeuw doen zich tal van genezingen en mirakels voor, ook in Tiegem. De heropbloei van deze deelgemeente van Anzegem als bedevaartsplaats met bron in de 19e eeuw is te danken aan een aantal miraculeuze genezingen. Eind de 19e eeuw werd rond de bron het Sint-Arnolduspark aangelegd. Vandaag wordt het park nog altijd bezocht door bedevaarders, maar ook wandelaars, natuurliefhebbers en kinderen komen er aan hun trekken. Het park is mooi gelegen op het wandelnetwerk Land van Streuvels. Je vindt ook een aantal cafés en restaurants in de buurt, zoals Landouw en 't Vossenhol.
Adres: parking en ingang aan het Vital Moreelsplein, Tiegem (Anzegem)

Oostrozebeke

De Ginstegrot kan een heel jaar door bezocht worden, maar trekt vooral in de maand mei veel bezoekers. De grot werd gebouwd in 1920 door boeren van de wijk De Ginste. Zij haalden zelf stenen van het front van de Eerste Wereldoorlog in Zonnebeke. Dit bedevaartsoord is dus ontstaan na WO I en opgebouwd met brokstukken van die oorlog.
Adres: Grotstraat, Oostrozebeke

Meulebeke

De Kapel van O. L. Vrouw van Bijstand werd opgericht in 1757 en neogotisch verbouwd in de 19e eeuw. Binnenin zie je een O. L. Vrouwbeeld in barokstijl. De kapel en het omgevingszicht zijn beschermd. Deze kapel is nog steeds een druk bezocht bedevaartsoord, vooral in de meimaand. Naast de kapel kan je iets drinken in tearoom 't Kapelhuis.
Adres: Kapellestraat, Meulebeke

Deerlijk

De kapel O.-L.-Vrouw ter Ruste werd gebouwd in het jaar 1639. In de loop der jaren werd de kapel vergroot en gerestaureerd.
Adres: Kapel ter Rustestraat 21, Deerlijk

Harelbeke

Voor fietsers is er de fietsrouteKapellekes in Harelbeke’. Dit zijn twee lussen van 20 en 25 kilometer, met start op het Markplein van Harelbeke. Je fietst, naargelang de route, langs 12 of 14 kapellen. Fietskaartjes kunnen gratis afgehaald worden op de dienst voor Toerisme.
Meer info over Toerisme Harelbeke...

Roeselare

Voor fietsers ontwikkelde Toerisme Roeselare de Kapelletjestocht Noord en de Kapelletjestocht Zuid.
Je kan bovendien een gidsbeurt volgen over de glasramen in de Sint-Michielskerk.
Meer info over Toerisme Roeselare...

Waregem

Gelegen in een prachtig natuurkader, vlakbij de Leie, vinden we de Lourdesgrot van Sint-Eloois-Vijve. Voor de bouw liet men drie treinwagons rotsblokken uit de Pyreneeën overkomen. Door geslaagde restauratiewerken heeft Sint-Eloois-Vijve nu één van de mooiste en stemmigste Maria-bidplaatsen uit de streek.
Adres: Grottelaan, Sint-Eloois-Vijve (Waregem)

Deinze

Onze Lieve Vrouw van Bachte-Grot is een bedevaartsoord in de parochie Bachte-Maria-Leerne, een deelgemeente van Deinze. De bidplaats is opgedragen aan Onze Lieve Vrouw. In 1900 bracht een priester een Mariabeeld mee uit Lourdes. Het beeld werd in 1902 in een grot geplaatst. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd dit bedevaartsoord gespaard en uit dankbaarheid werd een kapel gebouwd, die in 1919 werd ingewijd. Het bedevaartsoord, dat gelegen was nabij het Schipdonkkanaal, diende in 1977 te verdwijnen voor de aanleg van een bedrijvenzone. Een nieuw onderkomen werd gevonden in de Merelweg, waar in 1990 een nieuwe kapel werd gebouwd.
Adres: Merelweg, Bachte-Maria-Leerne (Deinze)

Gent

Sint-Baafskathedraal

Vandaag is van de oorspronkelijke romaanse kerk alleen de crypte bewaard gebleven. Het aantal kunstschatten in de Sint-Baafskathedraal is indrukwekkend: het barokke hoogaltaar in witzwart en rood gevlamd marmer; de rococopreekstoel in eik, verguld hout en marmer; een topwerk van Rubens; de Calvarietriptiek, toegeschreven aan Joos van Wassenhove (alias Justus van Gent); praalgraven van Gentse bisschoppen enzovoort. Toch steekt één werk er bovenuit: het wereldberoemde 'De Aanbidding van het Lam Gods' van Hubert en Jan van Eyck.
Adres: Sint-Baafsplein, Gent

Gent telt niet minder dan drie authentieke begijnhoven, waarvan er twee op de lijst met UNESCO-Werelderfgoed prijken.

Daarnaast is er de Augustijnenkerk met Sint-Ritakapel:

Klooster Paters Augustijnen

De wieg van de augustijnen werd opgericht in 1296, toen de bisschop van Doornik deze predikers toestemming gaf een klooster te bouwen. De Sint-Stefanuskerk is uitgegroeid tot een populair bedevaartsoord, waar mensen een luisterend oor vinden bij de Heilige Rita.
Adres: Academiestraat 1, Gent

Sint-Martens-Latem

Mariagrot in Deurle

Het adellijke echtpaar della Faille d’Huysse-Stas de Richelle waren de initiatiefnemers van de bouw van de Deurlese Mariagrot. De grot kwam er uit erkentelijkheid voor het beschermen van Deurle en de familieleden van de barones tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Adres: Kerkweg, Deurle (Sint-Martens-Latem)

Mariagrot op de Latemse begraafplaats

Dit Mariagrotje stond aanvankelijk in de tuin van het klooster van Sint-Martens-Latem. De grot werd gebouwd als dank voor het vlotte verloop van de bevrijding in 1944. In 1972 werd de Mariagrot heropgebouwd aan de ingang van de nieuwe Latemse begraafplaats.
Adres: Latemstraat, Sint-Martens-Latem

Nazareth

Op acht september beleeft Nazareth zijn jaarlijkse Mariale Ommegang ter ere van Maria Geboorte, de patrones van de parochie. Gelovigen van Nazareth en omgeving houden dan biddend halt bij de dertien met kleurige bloemtapijten versierde kapelletjes. Vlijtige handen van de buurtbewoners toveren zelfgekweekte bloemen om tot echte kunstwerkjes. De ommegang blijft, ook in deze ontkerkelijkte wereld, een succesverhaal.

Naast de kapelletjes van de Maria-ommegang hebben de beide deelgemeenten Nazareth en Eke nog talrijke andere merkwaardige kapellen. Dit waardevolle onroerend erfgoed wordt in het boekje 'Kapellen en Mariaverering' vereeuwigd. Achteraan is een wegenkaart toegevoegd met de ligging van alle 38 kapellen. Het boekje is te koop voor 5 euro aan het onthaal van het gemeentehuis.
Meer info over het gemeentelijk infokantoor in Nazareth...

Zulte

In Zulte wordt in de meimaand een bedevaart georganiseerd naar Olsene grot, ook wel de Mariagrot genoemd. De Mariagrot werd opgericht in het kader van de opleving van Mariadevotie, die een opgang kende sinds de verschijning van Maria aan Bernadette Soubirous in 1858 in een grot in Lourdes. De Mariagrot in Olsene is één van de vroegste voorbeelden van een lokale interpretatie van een Lourdesgrot.
Adres: driehoekig pleintje tussen de Machelenstraat en Kasteelstraat, Olsene (Zulte)

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF