Fietsen

Fietsen langs Oost-Vlaamse toppers

Ken je klassiekers

Sommige plekken zijn met recht en rede uitgegroeid tot klassiekers. Vaste kwaliteitswaarden waar je niet omheen kunt of wilt. Uitgebreid getest en al vele malen goedgekeurd. Met genietgarantie dus!

De Leiestreekfietsroute (de populairste fietsroute van Oost-Vlaanderen) serveert je alleen maar zo'n knallers. Pleisterplekken die vriend en vijand bekoren waardoor je voortdurend op je remmen gaat staan. Want al deze pracht wil je echt niet missen. Van Maaigemdijk over Kasteel Ooidonk tot Astene Sas. Trek dus behoorlijk wat tijd uit voor deze tocht, haltes zijn er immers in overvloed!

PROBEER DE LEIESTREEKFIETSROUTE

8 must-sees op je route!

Kasteel Ooidonk, Deinze

Je kan deze middeleeuwse versterkte burcht, een van de mooiste kastelen van België, uitgebreid bezoeken maar ook wie genoegen neemt met de tuin komt aan zijn trekken. Je bewondert er een vijver vol waterlelies, de oude serres en de indrukwekkende Vlaams-Spaanse architectuur.

MEER INFO OVER KASTEEL OOIDONK

Astene Sas, Deinze

In Astene Sas bleef de tijd stilstaan. Deze unieke Leieplek inspireerde tal van kunstenaars en laat zich vandaag nog steeds in al haar authentieke glorie bewonderen.

MEER INFO OVER ASTENE SAS

Maaigemdijk, Deinze

De Maaigemdijk, een oude Leiebocht, werd door de inwoners van Deinze verkozen tot hun mooiste plekje. En dat is helemaal terecht. Met wat geluk zie je er de koeien in het water schrijden en beleef je je eigen ‘Latemse School’ tafereel.

mudel, Deinze

Het ‘Museum van Deinze en de Leiestreek’ kreeg een nieuwe catchy naam en pakt nog altijd uit met wereldklassiekers. Van Gustave De Smet over Permeke tot Emile Claus en vele anderen, aangevuld met tijdelijke expo’s.

MEER INFO OVER HET MUDEL

Roger Raveelmuseum, Machelen-aan-de-Leie

Het heldere, strakke Roger Raveelmuseum herbergt het oeuvre van één van ’s lands belangrijkste kunstenaars van na Wereldoorlog II.

MEER INFO OVER HET ROGER RAVEELMUSEUM

Sint-Martens-Latem en Deurle

Deze olijke tweeling is een langgerekt plaatje. Of twee kunstenaarsdorpen voor de prijs van één. Ze lopen heerlijk in elkaar over en in beide dorpen kijk je je ogen uit. Pracht alom dus.

MEER INFO OVER SINT-MARTENS-LATEM

Museum Gevaert-Minne, Sint-Martens-Latem

Kunstschilder Edgard Gevaert trouwde met Marie Minne, de oudste dochter van de beeldhouwer en het paar vestigde zich hier. Vandaag vind je er werk van Gevaert, beelden en tekeningen van Minne en werken van de Latemse School.

MEER INFO OVER MUSEUM GEVAERT-MINNE

Museum Gust De Smet, Deurle

Dit is de plek waar Gust De Smet, een van onze grote Vlaamse expressionisten, woonde en leefde. Je kuiert door zijn huiskamer, atelier en slaapkamer. De kasten en commodes fungeren als minidepot en de archieven en bibliotheek gunnen je een blik in het leven van de kunstenaar.

MEER INFO OVER MUSEUM GUST DE SMET

Honger en dorst? 5 smakelijke stops op je route!

Nenuphar, Afsnee

Pal naast de Leie, netjes afgezoomd door wat gestileerde buxus, vind je het terras van restaurant Nenuphar, waar ondertussen al de derde generatie aan het roer staat.

MEER INFO OVER NENUPHAR

5 TOPTERRASSEN AAN HET WATER

't Oud Sashuis, Deinze

Astene Sas herinnert aan lang vervlogen tijden en ’t Oud Sashuis dat erbij hoort moet niet onderdoen. Een heerlijke pleisterplek voor wie even de benen wil laten rusten.

MEER INFO OVER 'T OUD SASHUIS

Brasserie BrunO, Deinze

In dit gerenoveerde pakhuis huist een eigentijdse brasserie met industriële accenten, Leie-terras en zowat alle mogelijk jenevers van stokerij Filliers. Op de kaart de gekende brasserieklassiekers. Pal tegenover de brasserie opende Bruno 'Mooiwater', een gastenverblijf met vijf kamers, een loft en Leie-zicht.

MEER INFO OVER BRASSERIE BRUNO

MEER INFO OVER MOOIWATER

Het Koetshuis Ooidonk, Deinze

Lunchen, dineren of feesten op een historische plek én met zicht op Kasteel Ooidonk. Het kan in het Koetshuis.

MEER INFO OVER HET KOETSHUIS OOIDONK

Van der Valk, Nazareth

Via de Hospicebossen steek je door naar Hotel Van der Valk Nazareth, voorzien van een trendy restaurant, een fijne bar en een terras met speeltuin. En op zondagnamiddag, tijdens en na de brunch, gratis kinderanimatie.

MEER INFO OVER HOTEL VAN DER VALK NAZARETH

Nog meer toppers!

Nee, deze klassiekers liggen niet op je route maar in de Leiestreek is niets écht ver. En deze toppers wil je beslist ook ontdekken!

De Gentse musea

Van het STAM en het MSK over het Industriemuseum tot het SMAK en het Design Museum. De Gentse musea blijven intrigeren en verrassen je bij elk bezoek.

MEER INFO OVER DE GENTSE MUSEA

KOERS, Roeselare

In KOERS. Museum van de wielersport wachten koersfanaten in stijl op het nieuwe seizoen. Want terwijl je de wielersportcollecties bewondert en een wielerbiertje drinkt, gaat de tijd iets sneller.

MEER INFO OVER KOERS

MEER INFO OVER HET KOERSKAFFEE

Begijnhof, Kortrijk

Het Kortrijkse Begijnhof is klein en fijn maar wondermooi. Een aanrader waarvoor je speciaal naar Kortrijk wilt bollen. En bij Huyze Begga drink je vanaf eind 2019 de heerlijkste koffie of thee en smul je van hartige hapjes.

MEER INFO OVER HET BEGIJNHOF IN KORTRIJK

Belforten

De Leiestreek telt maar liefst vier belforten, je vindt er een in Gent, Kortrijk, Menen en Roeselare. Werelderfgoedparels bij de vleet!

MEER INFO OVER ONS UNESCO-WERELDERFGOED

Texture met museumbistro, Kortrijk

In Texture wordt het roemrijke vlasverhaal verteld. Je leert dat vlas in carbonfietsen schokken helpt opvangen, je snuift de penetrante geur van het rootseizoen op en je onthoudt “er zijn geen menschen die mjer gewrocht hèn of ne vlasser”. Voer om over na te praten in de gezellige museumbistro Kaffee Damast.

MEER INFO OVER TEXTURE

MEER INFO OVER KAFFEE DAMAST

Eperon d'Or, Izegem

Dit art-decopareltje uit 1930 deed decennia lang dienst als schoenenfabriek. Na een grondige renovatie vond het schoenen- en borstelmuseum er onderdak. Tip: ontdek in de museumshop meer dan 100 kleuren schoenpoets, luxueuze haarborstels en andere bijzondere cadeautjes.

MEER INFO OVER EPERON D'OR

Maak er een weekend van!

Tijd te kort? Uiteraard! Blijf dus nog wat langer hangen en maak er een fietsweekendje van!

Logeren vlakbij de Leiestreekfietsroute

Logeren doe je in een gerenoveerde hoeve, bijvoorbeeld in het landelijke 't Meesterhof (Deinze). Of opteer je voor de luxe van Sint-Martens-Latem? In Residentie Ariës bijvoorbeeld of Het Torenhof, een minihotel met romantische allures. Te vinden op of vlakbij de fietsroute.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF