Fietsen

Het Blauwe Park en De Blauwe Ruit

Het Blauwe Park van de Eurometropool Lille - Kortrijk - Tournai

In 2008 werd de Eurometropool Lille - Kortrijk - Tournai opgericht. Binnen deze Eurometropool zorgt het netwerk van rivieren en kanalen voor de verbinding tussen Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. In dit Blauwe Park proberen huidige en toekomstige ontwikkelingen langs het water elkaar te versterken.

MEER INFO OVER HET BLAUWE PARK

Fietsroute De Blauwe Ruit

Het Blauwe Park kan je op meerdere manieren verkennen. Trek eropuit te voet, met de fiets of met de boot. Voor fietsers is de Blauwe Ruit de uitgelezen manier om het Blauwe Park te doorkruisen. Dat is een 90 km lange grensoverschrijdende fietsroute langs de belangrijkste rivieren in dit Frans-Belgische gebied: de Schelde, het Spierekanaal, het Kanaal van Roubaix, de Marque, de Deûle, de Leie en het Kanaal Bossuit-Kortrijk.

Via grotendeels autovrije jaagpaden kan je zo met de fiets het verrassende gebied tussen Lille, Tournai en Kortrijk ontdekken en beleven. Je vindt er uniek watergebonden erfgoed, industrieel erfgoed, parken, natuurgebieden en bruisende steden. De bewegwijzerde route brengt je langs heel wat interessante hotspots, die op een gratis kaart beschreven staan. Onderweg maak je bovendien kennis met de couleur locale in dorpen, cafés en restaurants of kan je picknicken aan de waterkant.

En wie er een weekend of tweedaagse van wil maken: de logies van het Blauwe Park ontvangen je met open armen!

MEER INFO OVER DE BLAUWE RUIT

Praktisch

De Blauwe Ruit is in beide rijrichtingen bewegwijzerd via borden met een opvallend logo.

De gratis kaart duidt een aantal aanbevolen startplaatsen aan, maar je kan je fietstocht in principe op eender welke plaats langs de Blauwe Ruit beginnen. Je kan de gratis kaarten oppikken bij de diensten voor toerisme in de gemeenten langs het parcours of via de webshop van Westtoer (gratis).
De digitale versie van de fietskaart en de GPX-data vind je hier.


blauwe ruit

blauwe ruit park

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF