Eten & drinken

Hoevepicknick

Zomerhalte mét lekkers van de hoeve

Een ijsjesboerderij, een hoeve waar een picknickmand vol lekkers voor je klaarstaat, een landelijk winkeltje voor versgeplukt lekkers van de akker en boomgaard ... De landbouwbedrijven in de Leiestreek laten je graag kennismaken met hun heerlijke hoeveproducten. Hieronder vind je de lekkerste adresjes.

Hoevepicknick 100% West-Vlaams

Bestel een picknickmand en spreid je picknickdeken op het mooiste plekje van de hoeve; dat werd voor je gereserveerd, om te smullen van je verse hoeve- en streekproducten uit de mand. Zalig! Op verschillende West-Vlaamse hoeves kan je tussen mei en eind september smullen van de hoevepicknick '100% West-Vlaams'. Prijzen en openingsuren zijn verschillend per boerderij. 

Tip 1: Combineer de picknick met een fiets- of wandeltocht, een leuke activiteit in de regio of een bezoek aan de boerderij en je krijgt gegarandeerd een origineel dagje uit.

Tip 2: Op zoek naar een leuk geschenk? Bestel een picknick-cadeaubon!

INFO EN RESERVATIE HOEVEPICKNICK 100% WEST-VLAAMS

Hieronder vind je de deelnemende hoeves:

De Bouvrie

Blonde koeien van het ras Blonde d'Aquitaine, schapen en ... edelherten grazen in de weides rondom deze eeuwenoude hoeve in Bossuit (Avelgem). Stap de poort van de fraaie vierkantshoeve binnen, en je belandt op een grote, beschutte binnenplaats. Sinds 1898 wordt de boerderij bewoond door de familie Bossuyt, nu al de vierde generatie. De trotse eigenaars werken op duurzame, milieuvriendelijke wijze. Ook in de hoeveslagerij. Dus in je hoevepicknick zit onder andere hertenpaté en salami van De Bouvrie, naast ook lekkers van andere boerderijen en bakkers uit de buurt.

Tip: de mooie Bouvrie-wandelroute loopt langs de hoeve.

MEER INFO OVER DE BOUVRIE

De Freezebeeze

Frambozen, aardbeien, rode bessen, bramen ... van mei tot oktober verkoopt het hoevewinkeltje van De Freezebeeze in Zwevegem verse rode vruchten. Het hele jaar door kan je er terecht voor seizoensgebonden groenten, en ander lekkers zoals confituur, ijs, sorbet en coulis.

Tip: groepen die vooraf reserveren krijgen een rondleiding met proevertjes, waarbij ze heel wat opsteken over de teelt van klein fruit.

MEER INFO OVER DE FREEZEBEEZE

De Grenshoeve

Verser kan niet, want je mag zélf plukken in deze zelfoogstboerderij in Bellegem (Kortrijk). Vul je mandje met biologische seizoengroenten, kruiden, eetbare bloemen en klein fruit, alles puur geteeld.

Tip: Heb je geen tijd om te plukken? Dan bestel je een groente- en fruitpakket.

MEER INFO OVER DE GRENSHOEVE

De Sterhoek

Elke dag wordt de verse koeienmelk hier verwerkt tot (h)eerlijke hoeveproducten zoals hoeve-ijs, melkdesserten en zuivel. Van al dat lekkers mag je smullen op het zomerterras, van mei tot eind september. Je kijkt uit op de Landergemmolen en Anzegem, de streek waar Stijn Streuvels zich liet inspireren.

MEER INFO OVER DE STERHOEK

Andere plekjes voor een hoevepicknick

Naast de actie '100% West-Vlaams' kan je ook bij een aantal andere hoeves proeven van lekkers dat rechtstreeks van de boerderij komt. Probeer zeker eens de volgende adresjes:

Hof 't Klokhuis

Leef mee met de seizoenen in deze bezoekboerderij in Sint-Denijs (Zwevegem). Kom in het voorjaar de bloesemzee bewonderen in de boomgaarden, van appels, peren, pruimen, druiven en noten. In het najaar mag je helpen bij het plukken van de rijpe vruchten. En tijdens de zomer? Dan is het tijd om te genieten op het idyllische terras. 10 personen kunnen overnachten in de vakantiewoning.

MEER INFO OVER HOF 'T KLOKHUIS

Hoeveslagerij Mandeldaele

De runderen zijn van eigen kweek, de varkens hebben geknord in de Ardense buitenlucht. Met andere woorden: het vlees van deze hoeveslager in Oostrozebeke is van topkwaliteit. En dat proef je! In het seizoen liggen er ook kippen van eigen kweek in de koeltoog.

MEER INFO OVER HOEVESLAGERIJ MANDELDAELE

O'Bio

Bij O'Bio in Wielsbeke kan je het hele jaar door terecht voor confituren, vruchtensappen, roomijs, vruchtenwijnen, mousserende wijn,…. Daarnaast is er een zelfpluktuin vlakbij provinciedomein Baliekouter, die slechts bepaalde maanden geopend is.

MEER INFO OVER O'BIO

Purfruit

In deze bio-pluktuin aan de Leie in Oeselgem (Dentergem) kan je een hele zomer lang vers kleinfruit plukken. Geniet nadien op het terras van een heerlijk glaasje biologisch fruitsap terwijl de kinderen ravotten in de tuin.

MEER INFO OVER PURFRUIT

Smaakt dit lijstje naar meer? Bekijk dan zeker ook eens onze lijst met verfrissende ijshoeves!

IJSHOEVES IN DE LEIESTREEK

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF