Agenda

Kersttips

Kerstmis komt er aan en dat betekent winterse gezelligheid met kerstmarkten, ijspistes en leuke winterbars. We geven je graag een blik op de belangrijkste activiteiten in de Leiestreek in december 2019.

Kortrijk

Kerst op 't Schouwburg

7 - 29 december
In het sprookjesachtig kerstdorp kan je genieten van winterse lekkernijen, heerlijke glühwein en traditionele kerstmuziek. De chalets veranderen het Schouwburgplein in een winterse wonderstad met veel beleving. Kom zeker eens langs om een optreden of een act mee te pikken. Open: weekdagen voor de kerstvakantie: van 17- 23 uur (tot 22 uur muziek). Weekdagen tijdens de kerstvakantie: van 15-23 uur (tot 22 uur muziek). Weekenddagen: van 15- 00 uur (tot 23u muziek). Uitzonderingen: kerstavond tot 16 uur/ kerstdag optioneel gesloten.
Adres: Schouwburgplein
Info: www.facebook.com/kerstkortrijk

Kerstfoor en ijspiste op de Grote Markt

7 december - 6 januari
Ook dit jaar is de ijspiste op de sfeervolle Grote Markt een publiekstrekker. De kerstfoor is weer het favoriete plekje van de allerkleinsten. Bezoek ook zeker even de winterbar van de ijspiste om de echte wintersfeer op te snuiven. Gesloten op 25 december en 1 januari. De ijspiste is dagelijks open van 13u tot 22 uur. De foor is open van 7 tot 21 december: weekdagen open van 16u30 - 22u, weekends van 14-22 uur.
Adres: Grote Markt
Info: www.winterinkortrijk.be

Ijsbaan De Piste

Schaatsers komen aan hun trekken op de nieuwe overdekte ijsbaan De Piste.
Adres: Gentsesteenweg 131
Info: www.ijsbaandepiste.be

De Warmste Week

18 - 24 december
Hoeft het nog gezegd? Stubru en de Warmste Week slaan hun tenten op in Kortrijk. Van 18 december tot 24 december is Kortrijk Weide ongetwijfelde de warmste plek van Vlaanderen.
Adres: Nelson Mandelaplein
Info: www.dewarmsteweek.be

Roeselare

Kerst #VANRSL

29 november - 5 januari
Onder de noemer 'Kerst #VANRSL worden heel wat activiteiten gebundeld. Van vrijdag 29 november tot en met zondag 5 januari kan je op de ijspiste op de Grote Markt terecht voor een paar uurtjes lekker schaatsplezier. Je toont je ijstalenten op de grootste én duurzaamste ijspiste ooit in Roeselare. Eén van de grootste wijzigingen in het kerstaanbod in Roeselare is dat de kerstchalets verhuizen van de Grote Markt naar het Stationsplein, waar ambiance centraal staat in de Tuin en de Boulevard van de Kerstman. Ook de Nostalgie Christmas Parade wordt een topper. Dit is een schitterende praalstoet die op donderdag 26 december door het hart van de stad de feestelijke kerstsfeer brengt. Het overzicht van alle activiteiten vind je op de website van Visit Roeselare.
Meer info over Kerst #VANRSL...

Waregem

Ijspiste

6 december t.e.m. 5 januari
De overdekte ijspiste biedt schaatsplezier voor jong en oud met feeërieke kerstverlichting. Prijs: 5 euro per schaatsbeurt (max 1.5 uur). Openingsuren: elke dag van 10u tot 21u30 met uitzondering op 24 en 31 december: 10u tot 17u30 en 25 december en 1 januari: 14u tot 21u30. Opening op vrijdag 6 december om 18u.
Adres: Markt
Info: 0476 90 66 43 of 056 62 12 11

Indoor Winterfest

21 december t.e.m. 30 december
Indoor Winterfest met outdoor kerstmarkt, winterbar en sfeer en gezelligheid op de indoor winterkermis. Open van 14u tot 20u. De kerstmarkt is gratis toegankelijk. Prijs voor de indoor winterkermis: 15 euro voor kinderen, gratis voor volwassenen.
Adres: Waregem Expo, Zuiderlaan 20
Info: 0477 37 26 41 – chris@fairs-events.be - www.waregemexpo.be/evenement/winterfest

Anzegem

Kerstmarkt Tiegem

14 & 15 december
Kersthappening aan de kerk van Tiegem met tal van eet-en drankstalletjes.
Adres: Westdorp, Tiegem
Info: Dirk Deconinck - 056 68 14 40

Izegem

Kerstmarkt

21 & 22 december
Kraampjes met allerlei leuke hebbedingen, kinderanimatie, speeldorp,... Telkens vanaf 14u in de omgeving van de Sint-Tillokerk, Grote Markt en Marktstraat.
Meer info: www.izegem.be

Ledegem

Kerst op het Capellehof

13 december vanaf 17u
Gezellige kerstmarkt op en rond Hoeve Capellehof georganiseerd door ’t Ferm waarbij verenigingen, organisaties en anderen een stand bemannen en er vanalles verkopen.
Adres: Sint Jansplein 10
Meer info: danny@tferm.be

Eindejaarsshoppingsmarkt

26 december
Kerstmarkt waar, naast de kermisattracties, de plaatselijke verenigingen zorgen voor extra sfeer met een eigen stand. Van 16u tot middernacht.
Meer info: kerstlegem@hotmail.com
Adres: Plaats 1

Menen

Lauwe’s Kersthuisje

6 december
Kersthuisje met meer dan 50000 fonkelende lichtjes van 17u00 tot 23u00.
Adres: Waterstraat, Lauwe
Info: www.lauwes-kersthuisje.be

Kerst in Lauwe

7 december
De grootste ééndagskerstmarkt van Vlaanderen, van 16u30 tot 23u00 op en rond Lauweplaats.
Info: evenementen@menen.be – 056 42 94 15

Kerstmarkt Ons Dorp

14 december
Kersmarkt vanaf 17u op het Volksplein.
Info: wijkcomité Ons Dorp, conny.grouwet@telenet.be

’t Wintert in Rekkem

14 december

Kerkplein Rekkem vanaf 17u.
Info: legley@skynet.be

Kerst in Menen

20 december
Kerstmarkt met animatie op de Grote Markt van Menen van 17u tot 23u.
Info: evenementen@menen.be – 056 52 94 14

Meulebeke

Kerstmarkt Meulebeke

21 december
Met verschillende kraampjes van Meulebeekse verenigingen en handelaars, lekkere hapjes en deugddoende likeurtjes om de temperatuur op niveau te brengen. Bezoek van de kerstman en 1ste trekking van de eindejaarsactie met tal van waardebonnen. Uren: van 17u tot 01u.
Adres: Markt, Meulebeke
Meer info: Unizo Meulebeke - 0473 44 23 29

Moorslede

Kerstmarkt Moorslede

14 december
Kerstmarkt door zelfstandigen en verenigingen van Moorslede op de Marktplaats van 17u tot 01u.
Info: pieter@zkt-vanhoutte.be

Kerstsfeerterras Dadizele Onderneemt

20 december
Kerstsfeerterras in Gemeentelijk Domein 't Torreke van 17u tot 24u.
Adres: Plaats, Dadizele
Meer info: www.dadizeleonderneemt.be

Wevelgem

Wevelgem Wintert

21 december
Gezelligheid troef in het centrum van Wevelgem. Kom proeven van de heerlijke gerechten in één van de chalets die worden uitgebaat door de plaatselijke verenigingen of van een stevige hap in één van de foodtrucks. Ondertussen zorgen bands voor de nodige ambiance! Dit alles overgoten met een heerlijke kerstsfeer.
Vanaf 17 uur op de parking aan het zwembad in Wevelgem (Vanackerestraat). De kraampjes sluiten om 23 uur. De toegang is gratis.
Meer info: Sanne.Loncke@wevelgem.be

Gullegems ontmoetingsfeest

11 januari 2020
Het Gullegems Ontmoetingsfeest is gratis én toegankelijk voor iedereen. Op het kerkplein hebben plaatselijke verenigingen een eigen kraampje. Je kan er met vrienden, buren of familie keuvelen in een gezellige sfeer. Vanaf 18 uur op het kerkplein in Gullegem (Kerkstraat). De kraampjes op het kerkplein sluiten om 23 uur.
Meer info: Sanne.Loncke@wevelgem.be

Zwevegem

Kerstmarkt Otegem

6 en 7 december
Authentieke Otegemse Kerstmarkt / grote Kerstboomverkoop. Live muziek en onevenaarbare gezelligheid ten voordele van vzw Ethiopië “Overleven … een droom” i.s.m. Julia’s op toplocatie. Op vrijdag vanaf 18u, op zaterdag vanaf 14u.
Adres: d’Oude Brouwerij, Scheldestraat 67, Otegem
Info: frank.vervaeck@skynet.be – 0477 376 216

Kerstmarkt Zwevegem

15 december
Koopzondag met animatie voor jong en oud  van 13u tot 21u.
Adres: Theophiel Toyeplein
Info: kerstmarktheestert@gmail.com – 0473 579 686

Kerstmarkt Heestert

21 december
Sfeervolle markt met kinderanimatie, spektakelworp en muzikale optredens van 16u tot 01u30.
Adres: Gemeenteschool, Vierkeerstraat 26, Heestert
Info: filipdepraetere@telenet.be – 0473 93 23 32

Deinze

Winterpret aan de Leie met ijspiste

13 december tot en met 5 januari
Ijspiste op het Sint-Poppoplein. Daarna kan je even opwarmen in de après-skibar.
Meer info over de ijspiste in Deinze...

Kerstmarkt

14-15 december en 21-22 december
De Markt van Deinze wordt twee weekends omgetoverd tot een gezellige Kerstmarkt. Hier zullen verschillende kraampjes staan, waar je kan genieten van een warme glühwein of kerstspulletjes kopen.
Meer info over de kerstmarkt in Deinze...

Nazareth

Kerstmarkt GBS

13 december vanaf 18u
Elke 4 jaar wordt de Gemeentelijke Basisschool omgetoverd in een sprookjesachtig kerstlandschap. Kom je verwarmen aan de vuurkolven, geniet van het optreden van de kinderen en van een verrassingsband. Kuier langs de kraampjes waar de kinderen hun zelfgemaakte kerst- en decoratieartikelen, geschenkjes, bloemdecoraties…   verkopen. Glühwein drinken, een snack eten, op de foto met de kerstman… het kan allemaal…
Adres: Drapstraat 78

Kerstmarkt in wzc De Lichtervelde

13 december
Kom de kerstsfeer opsnuiven aan de talrijke kraampjes waar een waaier van creatieve cadeautjes en lekkernijen te koop zijn: bloemstukken, handwerkjes, kerstkaarten, geschenkartikelen, wafeltjes,…Of geniet van de vele lekkernijen zoals glühwein, Breydelhambroodjes… Van 14u30 - 20u.
Adres: wzc De Lichtervelde, De Lichterveldestraat 1
Info: tel. 09 382 70 10

Winterland

20 - 22 december
Dit jaar is Winterland Nazareth-Eke is terug na een succesvolle eerste editie in 2016. Drie dagen culinair genieten en fijne eindejaarcadeaus shoppen, genietend van leuke rand- en kinderanimatie en muziek. Kom ontspannen bijpraten en klinken op al wat goed is met vrienden, familie en dorpsgenoten… Het binnenplein aan cc De Zwaan wordt omgetoverd tot het gezelligste plein in de ruime regio, badend in een unieke kerstsfeer. Op vrijdag en zaterdag vanaf 17u, op zondag vanaf 14u.
Adres: cc De Zwaan, Dorp 1
Info: winterlandnazaretheke@gmail.com

 

Gent

Ijspiste

6 december t.e.m. 5 januari
Het Emile Braunplein lijkt een tafereel van Bruegel geworden: warm ingeduffelde schaatsers glijden achter elkaar aan in een middeleeuws decor. Als je even naar boven kijkt, zie je dat de nieuwe architectuur van de Stadshal perfect in dit plaatje past. Voor de jonge schaatsers is een aparte ijspiste voorzien.
Adres: Emile Braunplein
Meer info over de ijspiste in Gent...

Kerstmarkt

6 december t.e.m. 5 januari
Meer dan 150 houten kerstkraampjes verspreiden zich van het St.-Baafsplein over de Botermarkt en langs Klein Turkije tot het einde van de Korenmarkt. De hele buurt trekt een kerstjasje aan. Je wandelt tussen sparren en dennen, kuiert langs kraampjes met hapjes en drankjes, leuke hebbedingen en authentieke ambachten. De geur van harshout en glühwein maakt de ervaring compleet. Gent onder zijn groene winterdeken, een kerststad op zijn best.
Meer info over de kerstmarkt in Gent...

Pop-up winterbars

Naast de vele vaste adresjes in de Leiestreek duiken er van eind 2019 tot begin 2020 ook verschillende pop-up winterbars op.

Bekijk hier de lijst met pop-up winterbars