Cultuur & erfgoed
Kunst

Kunst

Kunst die smaakt naar meer

Er is kunst en er is kunst. Er zijn de obligate musea, de Leiestreek pakt uit met vijf fonkelende exemplaren, maar je kunt ook op tal van andere plekken van kunst proeven. Behapbare kunst. Kunst die je ontdekt terwijl je eet, drinkt, flaneert, platen koopt of wakker wordt. Want in de Leiestreek word je omringd door kunst. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Je hoeft er niet eens moeite voor te doen. Zo dichtbij kan kunst zijn. Een overzicht….

street art Roeselare kunst
Be Part Waregem kunst

Kunst kijken: de musea

Het Design Museum Gent en het S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) in Gent zijn uiteraard onaantastbaar. Twee musts met een internationale reputatie, goed voor uren kunstplezier. Zelfs de kroost kijkt hier zijn ogen uit. Het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle (Sint-Martens-Latem) is nog zo’n klassieker waar je niet om heen kunt. Klein maar fijn en steevast gevuld met een bijzondere, goed uitgezochte collectie die verbaast. Wil je helemaal verstillen, rep je dan naar Muze’um L in Roeselare. Museum of uitgepuurde architectuurparel? Of beide? Feit is dat je deze plek moet beleven om ze enigszins vatten. Ook in Be-Part, het platform voor actuele kunst in Waregem, krijg je eigentijds werk geserveerd dat je aan het nadenken zet. Vijf musea vol beweging dus.

Kunst ontdekken: balanceren tussen kunst en architectuur

Je kan kunst net zo goed op je eigen tempo ontdekken. Wars van openingsuren. Op naar Eperon d’Or in Izegem, de blinkende art deco schoenenfabriek van weleer, voorzien van gouden krullen en frullen. Zelfs wie alleen genoegen neemt met die gerestaureerde gevel is al danig onder de indruk. De neogotische, mysterieuze basiliek van Dadizele past in datzelfde rijtje.

eperon d or Izegem museum borstels schoenen
street art Roeselare

Kunst beleven: het betere straatwerk

Mag het allemaal wat duidelijker? In Roeselare, rond de Kop van de Vaart, werden maar liefst negen immense muren onder handen genomen door street art-kunstenaars zonder hoogtevrees. In Zwevegem spat er her en der al net zo veel kleur en energie van de muren af. De Graffiti Wandelroute zet je op de goede weg.

Kunst proeven: afgewerkt met een toefje kunst

Koffie drinken, platen kiezen, het is allemaal net iets fijner met wat kunst er bij. Precies daarom vind je in de Leiestreek tal van etablissementen waar kunst mee gemoeid is. Crate Records in Kortrijk serveert zowel obscure hiphopelpees als koude pintjes en werkt dat netjes af met een streepje kunst. Bij Viva Verne in Roeselare drink je koffie met zicht op kunst, terwijl je bij de stadsgenoten van K-Trolle zowel concerten als exposities meepikt. Wat verder, in Deinze, bestudeer je in Brasserie BrunO schilderijen terwijl je van je vispannetje proeft en in Koffieshot in Zwevegem ga je met een fotoalbum naar huis. Of een kopje koffie drinken en ondertussen die onvergetelijke Instagramposts ter plekke laten printen.

Kortom Kortrijk café vinyl platen
Fou d O Gent restaurant Leie

Kunst smaken: culinair genieten op niveau

Foodies weten het al langer. Sommige gerechten zien er niet alleen als schilderijtjes uit, maar smaken ook voortreffelijk. Echte kunst beroert immers alle zintuigen. En in de Leiestreek zijn er adressen bij de vleet die je op je wenken bedienen. Het no-nonsense Rebelle in Marke (Kortrijk) bewijst dat je ook zonder pretentie parels kunt serveren. Gastro Henri in Roeselare, bij valavond voorzien van Hopper-allures, leert je delen en in Improviste in Waregem weet je niet waar eerst gekeken: naar dat gastronomisch gerecht of de hippodroom? Het Gentse Fou d’O in Gent weet er alles over, zij moeten immers concurreren met die bekoorlijke Leie terwijl in L’Autre Vie in Sint-Martens-Latem zowel het gerestaureerde interieur als die immense tuin om je aandacht strijden.

Kunst dromen: stijlvol logeren

Architectuurfanaten komen thuis in Woning Van Wassenhove, een brutalistisch iconisch ontwerp van Juliaan Lampens. Een mix van ruwe materialen, veel beton en glas. Kortom, een modernistisch meesterwerk in Sint-Martens-Latem. B&B Het Tijdloze Uur in Drongen (Gent), goed voor één gastenkamer, grossiert dan weer in warme charme, terwijl in Emelgem Hemelgem wacht. Een rustieke boomhut in het groen, omringd door 15.000 m² groen. In het Kortrijkse d-hotel gaat het er een stuk strakker aan toe. Hier primeren rechte, heldere lijnen en zet wit de toon. Of voor elk wat wils!

Woning Van Wassenhove Museum DHondt Dhaenens Sint Martens Latem logeren

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF