Cultuur & erfgoed

Leieschilders

De Oost-Vlaamse Leiestreek heeft altijd weten te inspireren, niet in het minst met een resem bekende Vlaamse kunstenaars. Deurle en Sint-Martens-Latem worden het meest geassocieerd met de rijke kunsttraditie die de Oost-Vlaamse Leiestreek kenmerkt. Wie door de dorpen stapt of rijdt voelt als het ware de geest van de vele kunstenaars die er actief waren en op vandaag nog steeds actief zijn. Van Constant Permeke over Roger Raveel tot de gebroeders van de Woestyne.

In Deinze, Sint-Martens-Latem en Zulte vind je daarom musea en collecties met werk van bijna alle kunstenaars die langs de Leieoevers hun ezel plaatsten en zich lieten betoveren door het mooie landschap.

mudel

Het mudel (Museum van Deinze en Leiestreek) toont het meest volledige overzicht van de beroemde Leiekunst van circa 1875 tot vandaag, met werken van Emile Claus, George Minne, Albijn Van den Abeele, Albert Servaes, Constant Permeke, Raoul De Keyser,… Dit wordt aangevuld met tijdelijke expo’s.
Meer info: www.mudel.be

Museum Gevaert-Minne

Het Museum Gevaert-Minne schittert midden een uitgestrekte grasvlakte in Sint-Martens-Latem. Het museum herbergt een bijzonder rijke collectie werken van de meest vooraanstaande leden van de verschillende Latemse kunstenaarsgroepen. Edgard Gevaert was getrouwd met een dochter van de beeldhouwers Minne en woonde in het museum waar dit museum nu gevestigd is. Het museum toont werken van zijn hand en topstukken van andere Latemse meesters.
Meer info: www.sint-martens-latem.be/musea

Roger Raveelmuseum

Een bezoek aan Machelen-aan-de-Leie, een deelgemeente van Zulte, is een must voor elke cultuurliefhebber. Schilder en graficus Roger Raveel, de beroemdste zoon van Machelen, heeft ondanks zijn internationale erkenning nooit zijn geboortedorp verlaten. Als blijk van waardering voor zijn artistieke loopbaan kreeg hij een eigen museum. De befaamde architect Stéphane Beel ontwierp een strak, wit, hedendaags gebouw, dat harmonieert met de pittoreske Machelse dorpskern. De collectie van het Roger Raveelmuseum omvat meer dan 300 schilderijen, 2500 tekeningen en een volledige verzameling grafiek.
Meer info: www.rogerraveelmuseum.be
 

Virtueel kan je een deel van de collectie ook terugvinden op de website www.erfgoedinzicht.be