Eten & drinken

Lekker lokaal

Waarom zou je het ver zoeken als je het in je eigen streek vindt? Daarom, korte keten inspiratie! Bessen die je zelf plukt, bio-aardappelen die je raapt, hoeveslagerijen waar de vierde generatie aan zet is en restaurants waar met al dat lokaal lekkers gegoocheld wordt. Laat het je smaken!

Dinner with the queen
fruit

Zoet fruit van hier

Lokaal, de naam zegt het al. In Deerlijk en Roeselare komen lokale producenten samen om hun oogst en producten te verkopen. Je vindt er zowel cadeaus als soepgroenten, of alles wat je nodig hebt, handig op één plek verzameld. Of je kunt ter plekke bij de producenten zelf langs gaan. De Leiestreek grossiert bijvoorbeeld in fruitkwekers. Biologische blauwe bessen koop je, of pluk je zelf, bij O’Bio (Wielsbeke). Ook bij Purfruit (Oeselgem) steek je de handen uit de mouwen. Aalbessen, rabarber, frambozen, druiven, …  Nagenieten doe je op het terras met een punt zelfgemaakte bosbessentaart. Nog meer van dat heerlijke rode fruit vind je bij De Freezebeeze (Zwevegem), waar je ook een smakelijke hoevepicknick kunt bestellen. Appels en peren pluk je, al dan niet zelf, bij Fruit Lambrecht-Baart (Sint-Eloois-Vijve) of adopteer je er meteen je eigen boom? Zelfs laatkomers hoeven niet te vrezen. Wolfcarius (Harelbeke) beschikt niet alleen over een eigen winkel, maar pakt ook uit met een zelfbedieningsshop en een fruitautomaat. Of 24 op 24u lokaal fruit.

Een goed stukje vlees met een mooi bord groenten

Op de hoeveslagerij Mandeldaele (Oostrozebeke) is de vierde generatie aan de slag. Sinds jaar en dag worden er hier runderen en scharrelende hoevekippen gekweekt. Ook op De Bouvrie (Bossuit) is ondertussen de vierde generatie aan zet. Op deze historische en ecologische vierkantshoeve huppelen herten, runderen, lammetjes en kalfjes rond. In de bijhorende hoeveslagerij wordt uitsluitend vlees van eigen kweek verkocht. Voor de bijhorende groenten hoef je het ook niet ver te zoeken. Ook bij de Latemse hertenhoeve (Sint-Martens-Latem) koop je een gezond stuk vlees. Het vetgehalte van het hertenvlees is ongeveer 0,5%. In ’t Goed ter Heule (Lauwe) raap je bio-aardappelen of trek je met de kruiwagen het veld op. Ook op De Grenshoeve (Kortrijk) oogst je je eigen bio-groenten en kruiden terwijl je bij bio-boerderij De Zonnekouter (Machelen-aan-de-Leie) kiest voor een abonnement of op tijd en stond binnenspringt in de boerderijwinkel. Volg je meteen de workshop tomaten inmaken mee? In Aspergehoeve Bossuyt (Oostrozebeke) worden dan weer uitsluitend asperges geteeld. Dun, dik, geschild of ongeschild en altijd heerlijk. Of hoe boodschappen doen plots een feest wordt.

De Grenshoeve Bellegem hoeveproducten boerderij
Ijshoeve Zwevegem Sint Denijs

Zeg het met bloemen. Of met ijs en bier!

Aankomen met een zelf geplukt ecologisch boeket, geef toe, het maakt indruk. En je hoeft alleen maar even binnen te springen bij de Herenthoeve (Meulebeke). Of geef je liever een doos hoeve-ijs cadeau? Of een heus dessertbuffet? Op het zonneterras van Ten Hoochstede (Lendelede) kun je even overleggen. En mocht dat net te ver zijn, dan vind je ongetwijfeld een ijshoeve in je buurt. En dan zijn er uiteraard nog de lokale bieren, altijd een voltreffer. Keuze zat bovendien! Je kunt opteren voor de brouwsels van een artisanale microbrouwerij, Huisbrouwerij Klondiker (Meulebeke) bijvoorbeeld. Of kiezen voor een ambachtelijke huisbrouwerij zoals ’t Gaverhopke (Waregem) waar je in de bijhorende brasserie eerst even proeft. Is het écht een speciale gelegenheid, verzamel dan het complete assortiment van pakweg Brouwerij De Brabandere in een mand. Kwestie van een stevige indruk na te laten.

HIER VIND JE NOG MEER BIERTIPS

Hop naar de picknickkast

In Zwevegem en alle deelgemeenten kan je genieten van een gezellige picknick. Op enkele plaatsen staat picknickkasten, waar je een krat vol seizoenslekkers kan laten leveren.

Ook in Anzegem vind je zo'n picknickkast, deze keer in de groene omgeving van het Sint-Arnolduspark.

picknickplaats zwevegem picknickkast
Rebelle restaurant Marke Kortrijk

Voetjes onder tafel

Lokale chefs weten wat lekker is, dus gaan ze bij voorkeur aan de slag met lokaal lekkers. Verser dan vers en een stuk ecologischer. Want wat je bij de boer om de hoek haalt, wordt alvast niet ingevlogen. En zo wordt ook de lokale economie ondersteund. In Kaffee Damast (Kortrijk) serveren ze daarom Kortrijkse bil, varkenswangetjes met Kortrijks bruin en karnemelkstampers met Vlaskaas. Het Bierkasteel (Izegem) gaat aan de slag met paté van Kasteel Rouge en carpaccio van Wit-Blauw rund. En ook bij Rebelle (Marke) blinkt er Wit-Blauw rund op de kaart. Naast Noordzeevis en zuring. Of eerlijke, verantwoorde producten. In De Waterkant (Wervik) komen de lokale bieren ook in de keuken van pas. Dat vertaalt zich naar een stoofpotje van lam met St Bernardus en varkenswangen met Rodenbach.

NOG MEER PROEVEN VAN HET LEKKERE WESTEN

Lekker gelogeerd

Sommige logies komen met een fijne extra. In De Zoete Kers (Dentergem) kan je ook een dinertje boeken. Van gourmet over cowboysteak tot een tapasschotel. Nog meer vlees? Dan zit je goed in Meat Heat (Harelbeke). Deze familieslagerij met meer dan 80 lentes op de teller kan een complete vriendenbende herbergen en je bent welkom om er een workshop mee te volgen. In De Peracker (Waregem) word je uitgenodigd om zelf te kokerellen en te grillen op een dolomietensteen. Bij De Pethaan (Wielsbeke) logeer je in de buurt van enkele van de hierboven beschreven hoeves. Gasten kunnen er op aanvraag ook reserveren voor een diner.

de zoete kers dentergem slapen overnachten logeren
Zwevegem fietsen Ijshoeve hoeveproducten

Fietsen in het spoor van de korte keten

Al die lekkere adressen al fietsend aan elkaar rijgen? Dat kan! Probeer de volgende twee fietsroutes:

KORTE KETEN FIETSROUTE ROND DENTERGEM

KORTE KETEN FIETSROUTE ROND MEULEBEKE

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF