Praktische info

Over de Leiestreek

Terrassen aan de waterkant, levendige stadjes en kilometers autovrije jaagpaden en oude spoorbeddingen: de Leiestreek staat garant voor een leuk dagje uit of weekendje weg!
Van de bron in Noord-Frankrijk tot de samenvloeiing met de Schelde in het centrum van Gent baant de Leie zich over een afstand van ongeveer 200 kilometer een weg door een afwisselend landschap. Bruisende steden zoals Kortrijk en Roeselare hebben een groot logiesaanbod, ideaal voor een kortverblijf van 48 uur.

De Leiestreek telt heel wat grote invalswegen en is zo vlot bereikbaar met de auto. Vanuit de verschillende provincies en het buitenland bereik je via autosnelwegen zoals de  E 17, E 403, A 19 en E 40 de regio.

Situering Leiestreek

Toerisme Leiestreek promoot 27 gemeenten die je graag verwelkomen!

Leiestreek kaart gemeenten

Klik hieronder op de namen van de gemeentes om meer te weten te komen over hun troeven.

Anzegem Avelgem Deerlijk
Dentergem Deinze Gent
Harelbeke Ingelmunster Izegem
Kortrijk Kuurne Ledegem
Lendelede Menen Meulebeke
Moorslede Nazareth Oostrozebeke
Roeselare Sint-Martens-Latem Spiere-Helkijn
Waregem Wervik Wevelgem
Wielsbeke Zulte Zwevegem

 

Anzegem

Op een lyrische manier beschreef Stijn Streuvels in zijn werk het landschap van Anzegem in het begin van de 20ste eeuw. Ook vandaag nog laten tal van wandelaars en fietsers zich inspireren door deze prachtige omgeving in het zuidoosten van West-Vlaanderen. Het wandelnetwerk Land van Streuvels biedt maar liefst 119 km wandelplezier. Na de inspanning volgt traditioneel nog een biertje van de lokale brouwerij Verhaeghe om te bekomen.
Meer info...

Avelgem

Tijdens je verkenningstocht door Avelgem vormt het Pompgebouw Bossuit een goed startpunt. De pompen van dit oude pompgebouw stuwden vroeger water uit de Schelde naar het Kanaal Bossuit-Kortrijk. Vandaag is dit mooi stukje industriële archeologie het startpunt van verschillende wandel- en fietsroutes.
Van Avelgem sta je in een wip over de Schelde en bevind je je al in Wallonië. Dat doe je bijvoorbeeld via een wandel- en fietsbrug die sinds midden 2015 operationeel is. De Ijzerwegbrug bevindt zich aan de prachtige Scheldemeersen, het natuurgebied waar Streuvels’ boek “De teleurgang van de Waterhoek” zich situeert.
Meer info...
 

Deerlijk

Deerlijk is een verrassend veelzijdige gemeente. Het Provinciedomein De Gavers, op de grens met Harelbeke, vormt zeker de grootste troef van Deerlijk. Ook een bezoek aan het Museum René De Clercq loont de moeite. Dichter-schrijver René De Clercq werd in 1877 geboren in dit huis. In dit museum wordt het leven en werk van de dichter toegelicht. Lekkerbekken vinden in Deerlijk trouwens een sterrenrestaurant. Chef Gilles Joye kookt in Restaurant Marcus met grote aandacht voor lokale streekproducten en zuiderse, frisse toetsen.
Meer info...

Deinze

Deinze is het dynamische hart en de toegangspoort tot de Oost- Vlaamse Leiestreek. Blikvangers zijn zeker het Kasteel Ooidonk, het natuur- en recreatiedomein de Brielmeersen met de jachthaven, het Museum van Deinze en de Leiestreek en de omgeving van Astene Sas. Wandelaars en fietsers vallen voor het romantische landschap waarin de Leie zich sierlijk een weg baant.
Meer info...

Dentergem

Dentergem en zijn deelgemeenten liggen midden in de vallei van de Mandel en de Leie. Ze hebben een rijk verleden en je vindt er tal van mooie, vaak onbekende hoekjes. Op de grens van Zulte en Oeselgem herinnert het Leiemonument aan de eeuwenlange geschiedenis van de “Golden River”.
In Wakken kun je een bezoekje brengen aan het natuurrijke provinciedomein De Baliekouter.
Meer info...

Gent

Gent is een authentieke bruisende stad waar verleden en heden moeiteloos in elkaar vloeien: de drie statige torens, het Gravensteen, de Aanbidding van het Lam Gods maar ook hedendaagse musea en de Gentse Feesten zijn toppers van formaat. Deze Arteveldestad aan de samenvloeiing van Leie en Schelde werd officieel uitgeroepen tot gezelligste stad van Vlaanderen. Maar vergeet ook de rand rond Gent niet, waar je plots in een pittoreske, landelijke omgeving terecht komt waar de Leie nog steeds hoogtij viert!
Meer info...

Harelbeke

Harelbeke is de stad van de muziek bij uitstek. Zijn rijke muzikale traditie, die teruggaat tot de 11e eeuw, is nog altijd springlevend dankzij verenigingen en organisaties van muzikanten en andere muzikale groeperingen, die al meer dan een eeuw in het leven zijn geroepen. De grote rock en jazz festivals trekken telkens vele muziekliefhebbers aan, terwijl compositiewedstrijden Harelbeke ook in het buitenland naambekendheid bezorgden als een stad van muziek. Het Peter Benoit Museum brengt eerbetoon aan het Vlaamse muzikale leven van de 19e eeuw.
Meer info...

Ingelmunster

Ingelmunster wordt ook wel de ‘Herte van Vlaanderen’ of de ‘Brigandsgemeente’ genoemd. Die naam verwijst naar de veldslag die op 28 oktober 1798 tijdens de boerenkrijg werd uitgevochten met Franse soldaten. De Brigandstraditie blijft levendig dankzij het gelijknamige bier van Brouwerij Van Honsebrouck, die zijn roots heeft in Ingelmunster. Je kan er trouwens ook de pittige biertjes Kasteel en Bacchus proeven op de vernieuwde Markt.
Meer info...

Izegem

Izegem, de "Pekkersstad", is een bijzonder levendige stad. Het museum Eperon d’Or laat de bezoeker kennismaken met het industriële verleden van de stad. Een stad waar altijd iets te beleven valt, en die het Mekka is van de fanfaremuziek! Maar Izegem heeft nog veel meer in zijn mars: het folklorefestival, straatanimaties en terrasjes die 's zomers zeer aangenaam zijn, om nog maar te zwijgen van het bruisende nachtleven. De nieuwste aanwinst is het Bierkasteel, het bezoekerscentrum van Brouwerij Van Honsebrouck.
Meer info...

Kortrijk

Kortrijk noemt zichzelf trots de Groeningestad, een titel ontleend aan de Guldensporenslag van 11 juli 1302. In het multimediaal belevingscentrum Kortrijk 1302 leer je alles bij over deze historische veldslag. Maar ook elders in de stad vind je sporen van het middeleeuws erfgoed: de Broeltorens, het Belfort, het Begijnhof, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Sint-Maartenskerk. Samen met het laatgotische stadhuis, het Baggaertshof en de vele monumenten vormen ze de mooiste parels van het historische erfgoed. Sporen van het recentere verleden van de vlasindustrie vind je dan weer in Texture, het museum over Leie en vlas. Dit wordt gecombineerd met aantrekkelijke winkelstraten en hedendaagse architectuur, zoals aan de vernieuwde Leieboorden.
Meer info...

Kuurne

Ooit was Kuurne één van de belangrijkste vlasgemeenten in de Leiestreek. Getuigen hiervan zijn enkele vlassites die tot de meest authentieke van de regio behoren. De eer van belangrijke vlasgemeente heeft Kuurne niet alleen te danken aan haar goede positie vlak aan de Leie, maar ook aan de bedrijvige en bruisende sfeer die Kuurne altijd gekenmerkt heeft. Kortom, wie houdt van vrolijk feestgedruis en een onbezorgd sfeertje is zeker aan het juiste adres in de ‘Ezelsgemeente’.
Meer info...

Ledegem

Het klavertje drie Ledegem – Sint- Eloois-Winkel en Rollegem-Kapelle hebben de dagtoerist elk op hun manier iets te bieden. De oude spoorwegbedding Roeselare-Menen dwarst Ledegem als groene recreatieve as onder de naam Kezelbergroute. Rollegem-Kapelle heeft een gezellige dorpskern met tal van cafeetjes met terrasjes. Deelgemeente Sint-Eloois-Winkel is alom bekend om zijn jaarlijkse ‘Winkel Koerse’. Bovendien is het ook de thuishaven van de internationaal gekende pottenbakker Tjok Dessauvage.
Meer info...

Lendelede

Lendelede is het geboortedorp van Ludovicus Bakelandt, de volksheld en bendeleider die in Brugge werd onthoofd en voortleeft in de gelijknamige strips. De inwoners worden echter niet graag aan de volksfiguur herinnerd. Denk maar aan de naamsverandering die de Lendeledenaren hebben doorgevoerd voor de straat waar de wieg van Bakelandt zou hebben gestaan. In de plaats van Stinkeputstraat vind je nu bordjes Roterijstraat, wat verwijst naar het vlasverleden van Lendelede.
Meer info...

Menen

Menen is een versterkte grensstad die bijna 900 jaar geleden werd gesticht. Ze wordt begrensd door de gemeenten Rekkem en Lauwe, en de naburige Franse stad Halluin aan de andere kant van de Leie.
Tientallen historische en culturele monumenten getuigen van het rijke verleden van de stad. Menenaars houden ook van feestvieren. Ieder jaar komen duizenden bezoekers en nieuwsgierigen naar het Wieltjesfeest en de Breughelkermis. Door zijn ligging op de Frans-Belgische grens is Menen ook een ideale uitvalsbasis om de Franse Leiestreek te verkennen.
Meer info...

Meulebeke

Meulebeke is the place to be voor sportievelingen. Het 19 ha groot domein Ter Borcht biedt verschillende mogelijkheden op sportief en recreatief vlak. Er vertrekken mooi uitgestippelde wandel- en mountainbikeroutes. Het prachtige art-deco gebouw van de vroegere brouwerij Vondel is dan weer een pleisterplaats voor wie houdt van cultuur.
Meer info...

Moorslede

Veel Vlamingen kennen de gemeente Moorslede dankzij de deelgemeente Dadizele. Dadizele is een traditioneel bedevaartsoord. Tot voor kort bevond zich hier ook het Dadipark. Ieder jaar trekt de basiliek van "Daisel" tienduizenden gelovigen aan. Dadizele is een charmant dorp, rijkelijk voorzien van cafés en restaurants die geconcentreerd liggen rond de markt, waar lekkerbekken en Bourgondische smulpapen van een welverdiende pauze genieten na een tocht te voet of met de fiets. Liefhebbers van shopping als en ontspanning kennen zeker het centrum voor decoratie en tuininrichting Floralux. Dadizele werd erkend als toeristische regio door Toerisme Vlaanderen. Wat zijn de specialiteiten en troeven? De Pompeschittertaart, de Pompeschitterpaté en het Pompeschittersbier! Pompeschitters? Dat is de bijnaam van de inwoners van Dadizele.
Meer info...

Nazareth

Nazareth is een landelijke gemeente die in het stuk Oost-Vlaanderen tussen Schelde en Leie ligt. De Hospicebossen en de Eekse Scheldevallei zijn prachtige groengebieden met heel wat fiets- en wandelmogelijkheden. De Integravijver is dan weer een paradijs voor watersporters. Jaarlijks trekt de ommegang met het beeld van OLV-geboorte nog steeds door de straten.
Meer info...

Oostrozebeke

Oostrozebeke is een relatief kleine gemeente aan de Mandel, die samen met het Mandeldal flink is mee geïndustrialiseerd. De gemeente heeft ook een paar verrassend mooie hoekjes. Ze doen ons terugdenken aan het lieflijke Mandeldal van vroeger. De wijk De Ginste is met zijn grot dan weer de favoriete bestemming van heel wat bedevaarders.
Meer info...

Roeselare

Roeselare is een dynamische en innoverende winkelstad. Niet te missen toppers zijn Brouwerij Rodenbach, het Kasteel van Rumbeke en KOERS. Museum van de Wielersport. Bovendien pakt Roeselare uit met enkele fietsevenementen die het imago van wielerstad nog extra luister bijzetten.
Meer info...

Sint-Martens-Latem

De aanwezigheid van de prachtige meanders van de Leie en de bijhorende oeverlandschappen maakt van Latem een schilderachtig dorp. Latem, en ook deelgemeente Deurle, lijken zo van een ansichtkaart weggeplukt. Deurle werd zelfs verkozen tot het mooiste dorp van Oost- Vlaanderen. Nergens anders in de Leiestreek zijn kunst, natuur en de meanderende Leie zo dichtbij. Aan het begin van de 20e eeuw was hier een kunstenaarskolonie gevestigd. Stuk voor stuk meesters in impressionistische en expressionistische kunst. Ook vandaag blijft kunst een belangrijk thema, dankzij de aanwezigheid van musea, kunstenaarswoningen, -wandelroutes en galerijen. Liefhebbers van gastronomie kunnen zich in Latem ook laten verwennen in de vele gezellige restaurants.
Meer info...

Spiere-Helkijn

Spiere-Helkijn is een groene en landelijke faciliteitengemeente op de taalgrens, niet ver van Kortrijk, Oudenaarde en Doornik. Het afwisselende en panoramische landschap nodigt uit tot wandelen, fietsen of paardrijden langs de vele veldwegels, de oude spoorwegbedding en de groene oevers van het Spierekanaal en de Schelde. Voor de wandelaars is er niet alleen het wandelnetwerk Land van Mortagne maar ook de provinciale Mortagne wandelroute. De vele horecazaken in de Spiere-Helkijn zorgen ervoor dat er na de wandeling nog iets te beleven valt.
Meer info...

Waregem

Waregem is ontegensprekelijk de Vlaamse stad van de paardensportliefhebbers. Een reputatie die de stad vooral heeft te danken aan Waregem Koerse, het jaarlijkse paardensportevenement dat wordt georganiseerd op de eerste dinsdag na de laatste zondag van augustus. Deze "koers" is veel meer dan een doorsnee paardensportevenement: het is ook het startschot van een week vol feestelijkheden die ieder jaar tienduizenden bezoekers naar de stad lokt. Maar de stad telt nog veel meer troeven: een aantrekkelijk winkelcentrum en een ruim cultureel, recreatief en sportief aanbod dat uitblinkt door grote verscheidenheid. De Amerikaanse militaire begraafplaats 'Flanders Field' vormt een unieke getuigenis van de Eerste Wereldoorlog.
Meer info...

Wervik

Wervik is een zeer verrassende stad die heel wat toeristische troeven in handen heeft. Deze stad is gelegen aan de Leie, op het punt waar de Franse en Vlaamse Leiestreek samenkomen met de Westhoek. Een ideaal vertrekpunt om in deze streek op verkenning te gaan! De stad is vermaard om zijn Romeinse verleden, maar het is vooral de 'Wervikschen Toebak', die hier al vier eeuwen wordt verbouwd, die van Wervik een ware hoofdstad van de tabak heeft gemaakt. De Leie stroomt Vlaanderen binnen via Wervik. Deze ideale positie aan de oevers van de rivier en op de grens met Frankrijk, maakten van deze stad vele eeuwen lang een bloeiend centrum van handel, smokkel en grensarbeid.
Meer info...

Wevelgem

Wevelgem is onlosmakelijk verbonden met zijn vlasverleden, maar er is meer dan dat! Fietsers en wandelaars ontdekken er historische en groene pareltjes nabij de Leie, het provinciedomein Bergelen of de kronkelende Heulebeek. Voor wielerfanaten is Wevelgem jaarlijks ‘the place to be’ voor de klassieker Gent- Wevelgem. Ook vliegeniers kennen Wevelgem dankzij de internationale luchthaven die de gemeente rijk is.
Meer info...

Wielsbeke

Ondernemen en niet opgeven. Die slagzin past zeker bij de inwoners van Wielsbeke. Toen de vlasindustrie in de jaren 1950 een serieuze terugval kende, bleven zij dan ook niet bij de pakken zitten. Ze pasten zich aan de nieuwe situatie aan en schakelden over op de productie van spaanderplaten en textiel. De industriële nijverheid bezorgde Wielsbeke internationale uitstraling.
Meer info...

Zulte

Zulte, met deelgemeenten Machelen-aan-de-Leie en Olsene, ligt aan de Leie net op de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen. Hier is de Leie nog een zalige plaats om langs te fietsen of te wandelen. Zulte staat bovendien voor een flinke brok cultuur en geschiedenis.  Een bezoek aan Machelen-aan-de-Leie is een must voor elke cultuurliefhebber. Hier vind je het Roger Raveelmuseum, gewijd aan één der groten uit de Belgische kunst. De schilder-graficus Roger Raveel werd geboren in Machelen en woonde hier tot zijn dood in 2013. Verken het dorp ook eens met de Roger Raveel wandelroute. De kunstenaar neemt je mee op wandel langs de mooiste plekjes natuur en laat je kennis maken met enkele locaties die een grote rol gespeeld hebben in zijn leven en werk.
Meer info...

Zwevegem

In Zwevegem vind je twee wandelnetwerken: het ‘Land van Mortagne’ en het ‘Land van Streuvels. Je stapt langs een verrassend gevarieerd landschap, met aan de ene kant het Kanaal Bossuit-Kortrijk en aan de andere kant de heuvelkam die de Schelde- en Leievallei van elkaar scheidt. Langs dat Kanaal Bossuit-Kortrijk ligt een andere troef van de gemeente. De site van de vroegere elektriciteitscentrale Transfo is een goed voorbeeld van hoe voor WO I een elektriciteitscentrale werd gebouwd. Er is hier een duiktank met cafetaria, maar ook ruimte voor outdoorrecreatie en evenementen.
Meer info...