Paardrijden

Paardenevenementen

Paardenliefhebbers zullen smullen van onze paardenevenementen. Waregem Koerse geldt binnen de paardensport internationaal als een absoluut topevenement.

Maar ook op andere dagen wordt er op niveau gekoerst in de Leiestreek. Op de Gaverbeekhippodroom in Waregem loopt het seizoen van mei tot september. Op de zondag dichtst bij 30 mei worden hier traditiegetrouw de ‘Memorial Day Races’ georganiseerd ter ere van de Amerikaanse soldaten uit WO I die in Waregem begraven liggen.
Tijdens het laatste weekend van september wordt op de Gaverbeekhippodroom, in het BLOSO sportcentrum ‘De Gaverbeek’ en in het Kasteeldomein Hemsrode in Anzegem al jarenlang een internationale military georganiseerd. Tijdens een military moeten ruiter en paard hun vaardigheden tonen in verschillende disciplines (dressuur, jumping en cross country).
Op de Hippodroom van Kuurne wordt tijdens het voor- en najaar gekoerst. Een absolute topper op het programma zijn de traditionele ‘Mardi Gras Drafrennen’ de dinsdag na Carnaval.

In de Leiestreek bekampen ruiters en paarden elkaar niet alleen op de grote renbanen of tijdens internationale evenementen. In verschillende dorpen en gehuchten vormt de paardenkoers het traditionele hoogtepunt van de lokale kermis. Dit is onder andere het geval in Outrijve en Slijpskapelle. Winkel Koerse of de straatrennen in Sint-Eloois-Winkel de dinsdag na het eerste weekend van oktober neemt in deze rij een heel speciale plaats in. Het is de enige paardenkoers in Vlaanderen die nog doorgaat in het hart van het dorp. Het gebeuren is uitgegroeid tot een groots volksfeest.