Agenda

Topevenementen

De Leiestreek bruist het hele jaar door van de activiteiten. Kiezen tussen al die evenementen is moeilijk en daarom stellen we je graag 20 topevenementen voor die je niet mag missen! We plaatsen ze in de kalender hieronder volgens het tijdstip in het jaar waarop ze normaal plaats vinden. Neem een kijkje op de website van elk evenement voor de juiste datum.

Velofollies

Velofollies is uitgegroeid tot de grootste en meest gevarieerde fietsbeurs in de Benelux. Je kan er het totaalaanbod binnen de fietswereld bezichtigen en testen. Ploegpresentaties, signeersessies, praatcafés ... maken het programma extra aantrekkelijk! De beurs gaat telkens in januari door in Kortrijk.
www.velofollies.be

Paasfoor

Ieder jaar wordt de binnenstad van Kortrijk vanaf Witte Donderdag tweeëneenhalve week lang bezet door een grote kermis, de Paasfoor, met meer dan 100 attracties verspreid over het centrum. Er zijn attracties voor alle leeftijden.
www.kortrijk.be/paasfoor

Lifestyle tuinbeurs Ooidonk

Tijdens het paasweekend heeft de jaarlijkse Lifestyle Tuinbeurs plaats in het prachtige kasteeldomein Ooidonk in Deinze. Liefhebbers van natuur, tuinen en decoratie vinden er een 90-tal exposanten met planten, tuinmeubelen, huis- en tuindecoratie, countrykledij, tuinantiek, brocante, streekproducten enzovoort. Kinderanimatie zorgt er voor dat ook de kleinsten zich kunnen uitleven.
www.ooidonk.be

Labadoux

Het Labadoux festival gaat elk jaar in mei door in Ingelmunster. Je maakt er kennis met het beste van de wereldmuziek.
www.labadoux.be

Sinksenfeesten

Het lang weekend van Pinksteren betekent in Kortrijk tijd voor de Sinksenfeesten. Vier dagen lang staan alle pleinen en straten vol muziek, dansers, kinderanimatie, terrasjes, waterpret, street culture en ... de grootste rommelmarkt van het land.
www.sinksen.be

Breughelkermis

De Breughelkermis op de derde zondag van juni staat garant voor Breugheliaanse omkadering, evocaties, volksspelen, dans, muziek, wagenspel en oud-Vlaamse kermissfeer in het centrum van Menen.
www.breughelkermis.be

Gentse Feesten

Dit 10-daags cultureel volksfestival in juli lokt bezoekers van ver over de landsgrenzen naar het centrum van Gent.
https://gentsefeesten.stad.gent

Elftopia

Elftopia is de eerste Fantasy Fair in België en gaat normaal door in augustus. Het festival neemt je in het prachtige kader van het kasteeldomein Ooidonk in Deinze mee op een geweldig avontuur waarin de wereld van Fantasy centraal staat.
www.elftopia.be

Internationaal Streekbierenfestival

Het Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem is véél meer dan de standen van een 35-tal brouwers. Er zijn ook diverse hapjesstanden en er is heel wat randanimatie. Zo is het uitgegroeid tot een jaarlijkse afspraak voor bierliefhebbers op 14 en 15 augustus.
http://flanderseventsvzw.be

Zomercarnaval

In de zomervakantie tovert het Zomercarnaval het centrum van Kortrijk om in een exotische site met foodtrucks, leuke zuiderse muziek en animatie. Maak je klaar voor een stomende dag in het 'Rio aan de Leie'!
www.facebook.com/Zomercarnavalk

West-Vlaanderens Mooiste

West-Vlaanderens Mooiste is het ideale event om West-Vlaanderen gedurende één of meerdere dagen te ontdekken met de fiets! Elke dag fiets je vanuit Roeselare naar een andere West-Vlaamse regio, en dat zowel voor recreatieve fietsers als sportieve wielertoeristen. Je kan er ook kamperen. Tradiotioneel gaat deze fietsvierdaagse door in de tweede helft van augustus.
www.westvlaanderensmooiste.be

Waregem Koerse

Sinds 1847 verheugen elk jaar duizenden mannen, vrouwen en kinderen zich op dit grote paardenfeest, eind augustus. Ze beleven dolle pret bij de Koersefoor, op het muziekfestival, in het
tropische dorp Mabatobato en bij de speurtocht naar bekende mensen en opvallende hoeden. O ja, natuurlijk zijn er ook paarden te zien.
www.waregemkoerse.be

Brouwsels op Straat

Dit straattheaterfestival tijdens het eerste weekend van september brengt spektakel vol acrobatie, theater, oogverblindende stunts en magie naar het centrum van Eke (Nazareth).
www.brouwselsopstraat.be

Internationale Eventing

Deze jaarlijkse topafspraak voor paardenliefhebbers gaat door gedurende vier dagen in de tweede helft van september. Je ziet dressuur en jumping in Waregem en op zondag cross country in het sfeervolle kasteeldomein Hemsrode in Anzegem.
www.eventingwaregem.be

Gallo-Romeins Weekend

Het Gallo-Romeins Weekend wordt om de twee jaar (onpare jaren) georganiseerd in Wervik. Tijdens het eerste weekend van oktober wordt het domein Oosthove omgetoverd tot een Gallo-Romeinse site, met onder meer tentoonstellingen, Romeinse legioenen en Keltische krijgers in volle actie en een Gallische markt.
www.galloromeinsweekend.be

Hondenzwemming

De hondenzwemming in Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke) kent een aloude traditie en is al zowat 170 jaar oud. Dat wordt beloond met een erkenning als cultureel erfgoed. Hoe het ooit begon, weet niemand meer precies. De honden moeten op de tweede zondag van oktober een korte afstand lopen en dan over een oude Leie-arm zwemmen. Die oude Leie-arm ligt in de schaduw van de prachtige Romaanse kerk en het André Demedshuis.
https://hondenzwemming.be

Winkel Koerse

Winkel Koerse of de straatrennen in Sint-Eloois-Winkel (Ledegem) is de enige paardenkoers in Vlaanderen die nog doorgaat in het hart van het dorp. Het gebeuren bestaat al meer dan 160 jaar en is uitgegroeid tot een groots volksfeest de dinsdag na het eerste weekend van oktober.
https://www.winkelkoerse.be

Interieur

Interieur is een internationale designbiënnale voor hedendaagse vormgeving in Kortrijk. Tweejaarlijks (pare jaren) loopt ze in Kortrijk Xpo gedurende 5 dagen in de maand oktober.
www.interieur.be

Feesteworp

De Feesteworp is een begrip in Avelgem: een tweejaarlijks (onpare jaren) feestweekend in november waarbij de Feesteworpstoet op zondagmiddag centraal staat.
www.feesteworp.com

Kerstmarkten en ijspistes

De kerstperiode in de Leiestreek betekent elk jaar winterse gezelligheid met kerstmarkten, ijspistes en leuke winterbars. Vooral de steden Kortrijk, Roeselare, Waregem en Gent zijn dan zeker een bezoekje waard.
Meer info krijg je kort voordien op onze pagina met kersttips...