Agenda

Topevenementen

Je hoeft je geen seconde te vervelen in de Leiestreek. Kijk maar eens naar de overvolle kalender, vol bruisende activiteiten. Weet je niet wat te kiezen? We stellen je graag 20 topevenementen voor die je niet mag missen. Ze staan hieronder in chronologische volgorde. Maar check zeker de website van elk evenement voor de juiste datum.

Velofollies

Dé topper voor fietsfans. Want Velofollies is uitgegroeid tot de grootste en meest gevarieerde fietsbeurs in de Benelux. Je mag er het totaalaanbod binnen de fietswereld bezichtigen en testen. Ploegpresentaties, signeersessies en praatcafés maken het programma extra aantrekkelijk. De beurs gaat telkens in januari door in Kortrijk.
www.velofollies.be

Paasfoor

De binnenstad van Kortrijk wordt elk jaar vanaf Witte Donderdag een twintigtal dagen lang bezet door een grote kermis. De Paasfoor telt meer dan honderd attracties verspreid over het centrum. Er zijn attracties voor alle leeftijden.
www.kortrijk.be/paasfoor

Lifestyle Tuinbeurs Ooidonk

Tijdens het paasweekend palmt de Lifestyle Tuinbeurs jaarlijks het royale kasteeldomein Ooidonk in Deinze in. Liefhebbers van natuur, tuinen en decoratie halen er hun hart op. Ongeveer negentig exposanten tonen en verkopen planten, tuinmeubelen, huis- en tuindecoratie, countrykledij, tuinantiek, brocante, streekproducten enzovoort. Kinderanimatie zorgt ervoor dat ook de kleinsten zich uitleven.
www.ooidonk.be

Labadoux

Het beste van de wereldmuziek staat op het podium op het Labadoux-festival in Ingelmunster. Elk jaar opnieuw een feest in mei.
www.labadoux.be

Sinksenfeesten

Vier dagen lang feest Kortrijk voluit, tijdens het lange Pinksterweekend. Alle pleinen en straten van Kortrijk staan vol met muzikanten, dansers, kinderanimatie, terrasjes, waterpret, street culture en ... de grootste rommelmarkt van het land.
www.sinksen.be

Breughelkermis

Maak een reisje naar de tijd van Breughel, op de derde zondag van juni. Het centrum van Rekkem verandert in een Breugheliaans decor, met plaats voor evocaties, volksspelen, dans, muziek, een wagenspel en een oud-Vlaamse kermis.
www.breughelkermis.be

Gentse Feesten

Tien dagen lang barst het centrum van Gent uit zijn voegen. Het cultureel volksfestival in juli lokt bezoekers van ver over de landsgrenzen naar het centrum van Gent. Wat een feest!
https://gentsefeesten.stad.gent

Elftopia

Elfen, trollen, druïden, vikings, gnomes en tovenaars ontmoeten elkaar in het sprookjesachtige kasteeldomein Ooidonk. Afspraak voor dit geweldige avontuur op de Fantasy Fair in augustus.
www.elftopia.be

Internationaal Streekbierenfestival

Bijna veertig brouwers laten hun bijzondere streekbieren proeven in Zwevegem. Maar dit bierfestival biedt veel méér dan alleen bier. Diverse kramen presenteren de lekkerste hapjes, en op het programma staat heel wat randanimatie. Geen wonder dus dat bierliefhebbers hier graag elk jaar afspreken op 14 en 15 augustus.
http://flanderseventsvzw.be

Zomercarnaval

In de zomervakantie tovert het Zomercarnaval het centrum van Kortrijk om in een exotisch oord met foodtrucks, leuke zuiderse muziek en animatie. Maak je klaar voor een stomende dag in het 'Rio aan de Leie'!
www.facebook.com/Zomercarnavalk

West-Vlaanderens Mooiste

Fiets één tot vier dagen vanuit Roeselare naar een andere West-Vlaamse regio, om zo de mooiste West-Vlaamse plekjes te ontdekken. De fietsvierdaagse is op maat van zowel recreatieve fietsers als sportieve wielertoeristen, die één of meer dagen willen fietsen. Je kan er ook kamperen. In de tweede helft van augustus.
www.westvlaanderensmooiste.be

Waregem Koerse

Sinds 1847 verheugen elk jaar duizenden mannen, vrouwen en kinderen zich op dit grote paardenfeest, eind augustus. Ze beleven dolle pret bij de Koersefoor, op het muziekfestival, in het tropische dorp Mabatobato en bij de speurtocht naar bekende mensen en opvallende hoeden. O ja, natuurlijk zijn er ook paarden te zien.
www.waregemkoerse.be

Brouwsels op Straat

Dit straattheaterfestival brengt spektakel vol acrobatie, theater, oogverblindende stunts en magie naar het centrum van Eke (Nazareth). Een topper, tijdens het eerste weekend van september.
www.brouwselsopstraat.be

Internationale Eventing

Paardenliefhebbers hebben deze jaarlijkse topafspraak met rood in hun agenda staan. Ze genieten van dressuur en jumping in Waregem en op zondag van crosscountry in het sfeervolle kasteeldomein Hemsrode in Anzegem. Vier dagen lang paarden kijken, in de tweede helft van september.
www.eventingwaregem.be

Gallo-Romeins Weekend

Om Romeinse legioenen, Keltische krijgers en Gallische marktkramers in volle actie te zien, trek je naar het Gallo-Romeins Weekend in Wervik. Het domein Oosthove wordt omgetoverd tot een Gallo-Romeinse dorp. Met ook tentoonstellingen. Elke twee jaar (onpare jaren) tijdens het eerste weekend van oktober.
www.galloromeinsweekend.be

Hondenzwemming

Niemand weet nog hoe het precies begon, maar deze unieke traditie in Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke) wordt al zowat 170 jaar in stand gehouden. De honden lopen op de tweede zondag van oktober een korte afstand en zwemmen dan over een oude Leie-arm. Die schilderachtige Leie-arm ligt in de schaduw van de Romaanse kerk en het André Demedtshuis. De hondenzwemming is erkend als een uniek cultureel erfgoed. 
https://hondenzwemming.be

Winkel Koerse

De enige paardenkoers in Vlaanderen waarbij de paarden door het hart van het dorp rennen, gaat door in Sint-Eloois-Winkel (Ledegem). De straatrennen bestaan al meer dan 160 jaar en zijn uitgegroeid tot een groots volksfeest, telkens de dinsdag na het eerste weekend van oktober.
https://www.winkelkoerse.be

Interieur

Liefhebbers van design, hedendaags interieur en moderne vormgeving hebben om de twee jaar een afspraak op Interieur, de internationale designbiënnale voor hedendaagse vormgeving in Kortrijk. De befaamde beurs loopt in Kortrijk Xpo, vijf dagen in de maand oktober van de pare jaren.
www.interieur.be

Feesteworp

De Feesteworp trommelt alle inwoners van Avelgem een heel weekend op straat. Bij dit tweejaarlijkse winterfeest, in november van de onpare jaren, staat de stoet op zondagmiddag centraal. Die wordt afgesloten door de Feesteworpwagen waaruit de 'Feeste' of peperkoek in het publiek gegooid worden.
www.feesteworp.com

Kerstmarkten en ijspistes

Winterbars, kerstmarkten en ijspistes brengen tijdens de kerstperiode extra winterse gezelligheid naar de Leiestreek. Vooral de steden Kortrijk, Roeselare, Waregem en Gent zijn dan een bezoekje waard.
Meer info krijg je kort voordien op onze pagina met kersttips...

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF