Cultuur & erfgoed

Unesco-werelderfgoed

Er is meer dan alleen industrieel erfgoed in de Leiestreek. Onze regio bevat tal van andere sporen uit het verleden. Enkele toppers staan zelfs op de lijst met Unesco-werelderfgoed.

Begijnhof Kortrijk

Het Sint-Elisabethbegijnhof uit 1238 is een oase van rust middenin de stad Kortrijk. Je vindt er een 40-tal barokke huisjes, een eethuisje, de gotische Mattheuskapel uit 1464 en een nieuw belevingscentrum.
Meer info over het Begijnhof van Kortrijk...

Belfort Kortrijk

Het Kortrijkse belfort, in het midden van de Grote Markt, is oorspronkelijk een toren van de vroegere lakenhalle. De oudste vermelding van die halle gaat terug tot 1248, ze werd eind 19de eeuw gesloopt. Het belfort zelf is een imposante vierkante toren, licht verzonken omdat de markt in de loop van de eeuwen is opgehoogd. Op de torenspits staat een verguld beeldje van Mercurius, de Romeinse god van de handel, en aan de voorzijde zie je Manten en Kalle, twee figuurtjes die het uur slaan.
Meer info over het belfort van Kortrijk...

Belfort Menen

Het belfort van Menen heeft een bewogen geschiedenis, die je nog altijd goed kan aflezen aan het gebouw. Sinds 1999 is het door de Unesco erkend als werelderfgoed, samen met 55 andere exemplaren in België en Frankrijk.
Meer info over het belfort van Menen...

Belfort Roeselare

Het oudste deel van het stadhuis van Roeselare wordt tussen 1769 en 1771 opgetrokken in Louis XV-stijl: het is een speels en licht rococogebouw. In 1924 krijgt het gebouw er een moderne vleugel bij, met ondermeer een belforttoren. Tijdens de rondleiding in het stadhuis leer je het prachtige interieur en de vele kunstwerken kennen.
Meer info over het belfort van Roeselare...

Belfort Gent

Het belfort is het trotse symbool van de onafhankelijkheid van stad Gent. In de toren worden nog altijd de stedelijke privileges bewaard die ze in 1180 ontvingen. Tegen het Belfort aangebouwd staat de Lakenhalle. In euforische Brabantse gotiek verheerlijkt dit monument de nijverheid waaraan de stad zoveel te danken heeft.
Meer info over het belfort van Gent...

Groot Begijnhof Sint-Elisabeth in Gent

Dit uitzonderlijk grote begijnhof in Sint-Amandsberg (net buiten de stad Gent) werd ter vervanging van het Sint-Elisabethbegijnhof gebouwd tussen 1873 en 1874. In minder dan twee jaar werden tachtig huizen, veertien conventen, een groothuis, een infirmerie, een kapel van Sint-Antonius van Padua en een kerk opgetrokken. Hier woonden ooit 600 begijnen. Begijntjes zijn er nu al lang niet meer, maar de verstilde rust is en blijft er uniek.
Meer info over het Groot Begijnhof Sint-Elisabeth...

Klein Begijnhof O.L.V. Ter Hoyen in Gent

In 1235 werd het Klein Begijnhof gesticht. Vandaag is het één van de best bewaarde en meest sfeervolle begijnhoven van voor de Franse Revolutie.
Meer info over het Klein Begijnhof O.L.V. Ter Hoyen...

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF