Old Leghem
De Groote Oorlog
De Groote Oorlog

WO I in 2018

Naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog kan je in de Leiestreek bijzondere evenementen meepikken, die je terug meenemen naar de tijd van 14-18. We pikken er de belangrijkste evenementen die lopen tot eind 2018. We hebben ze gerangschikt per gemeente.

Avelgem

Expo Bezettering

25 oktober tot 11 november
In tijden van onbeperkte communicatiemogelijkheden lijkt het vreemd, maar tijdens WO I was informatie in bezet Zuid-West-Vlaanderen een schaars goed. Tekstaffiches waren voor de bezetter het communicatiemiddel bij uitstek. 100 jaar later bieden ze ons een inkijk in het dagelijkse leven in oorlogstijd. Bezettering 14-18 vertelt het verhaal van communicatie en oorlog, van letterzetters en bezetters. Gratis toegang.
Adres: Foyer van GC Spikkerelle, Scheldelaan 6
Meer info: spikkerelle@avelgem.be - 056 65 30 90

Concert ’14 Tales, 18 Tunes’

10 november om 19u
Samenwerking van het Avelgemse Sint-Martinuskoor met het strijkorkest Westhoek Consort en de folkgroep The Swigshift. Het koor brengt a cappella nummers, alsook vaak samen met de muzikanten en brengen een eerbetoon aan de gesneuvelden uit Avelgem.
Adres: Sint-Martinuskerk
Meer info: spikkerelle@avelgem.be - 056 65 30 90

Deerlijk

The Battle of the Last Ridge

10 november
Belevingstocht in Sint-Lodewijk. Meer info volgt later.

Bloemen voor Helden

10 en 11 november
Officiële herdenkingsplechtigheden in Sint-Lodewijk en Deerlijk-centrum. Meer info volgt later.

Deinze

Tentoonstelling ‘Deinze in Wereldoorlog I. Miserie & Puin’

Tot 11 november
Een reeks foto’s toont de situatie in Deinze in 1914, tijdens de bezetting, na de vernielingen bij het eindoffensief in 1918 en bij het eerste ‘ramptoerisme’ onmiddellijk na het einde van de oorlog. De fototentoonstelling is te zien in de bibliotheekkelder van Deinze. Gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek.
Adres: Openbare bibliotheek, Gentpoortstraat 1
Meer info bij geschiedeniskrung Dunsa...

Concert Wan-HOOP

9 en 10 november
Slotpunt van de herdenking van Wereldoorlog I in Deinze wordt het bijzondere concert ‘Wan-Hoop - The great war remembered’, dat in samenwerking met Harmonieorkest Deinze en diverse andere lokale verenigingen wordt georganiseerd op 9 en 10 november in de Sint-Pauluskerk. Het concert wordt een totaalspektakel met beeld, muziek en woord, een bijzondere evocatie rond de beleving van Wereldoorlog I.
Toegang: 14 euro (-12 jr gratis mits reservatie)
Adres: Sint-Pauluskerk, Oostkouterlaan 5-7, Petegem-aan-de-Leie (Deinze), om 19.30 uur (deuren)
Info en reserveren: www.harmonieorkestdeinze.be - 0499 38 48 48

Dentergem

Herdenkingsdag 100 jaar Wapenstilstand

10 november
Van 14u tot 18u is er een tentoonstelling, waarbij alle cultuurverenigingen, vzw’s of individuele personen, de kans krijgen om iets te exposeren wat verband houdt met de Wereldoorlog. Dit kan gaan van teksten, gedichten, filmfragmenten, postkaarten, archiefstukken, schilderijen, jeeps, legertanks, foto's, beeldhouwwerken, tekeningen, verzameling oorlogsattributen, verhalen, en zo veel meer. Aan de bar zijn de nodige dranken en taartjes te verkrijgen.
's Avonds om 19u is er een muzikale hulde aan de voorouders die gestreden hebben in WOI en WO II met harmoniemuziek, poëzie, vertellingen, koorgezang, filmfragmenten, re-enactment, enzovoort. 
Prijs: gratis inkom voor de tentoonstelling. Concert: € 8 vvk, € 10 add.
Locatie: JOC Dentergem, Wontergemstraat 7
Meer info: 0478 09 95 95 - geertcarton@telenet.be

Harelbeke

Vrij! Stilstaan en verdergaan na 14-18

7 september tot 11 november
Tot en met 11 november herdenkt Harelbeke het einde van WO I. Alle activiteiten worden verzameld onder de naam Vrij! Stilstaan en verdergaan na 14-18. Een greep uit het ruime aanbod: een nieuwe Erfgoedroute 'In het spoor van de oorlog in Harelbeke', een tentoonstelling in het Kunstenhuis, wandelingen, een klank- en lichtevocatie, lezingen, concerten en als afsluiter een herdenkingsmoment op de Britse militaire begraafplaats.
Alle info: www.harelbeke.be/14-18

Ingelmunster

Expo 'Duitsers verlaten het kasteel van Ingelmunster na 4 jaar bezetting'

10 en 11 november
Tentoonstelling aan de hand van oude documenten en fotomateriaal over het impact van de Duitse bezetting. Gratis te bezichtigen op 10 november van 9u - 12u en 14u - 17u; op 11 november van 14u - 17u.
Adres: Kasteel van Ingelmunster, Markt
Meer info: Eddy.mullebrouck@skynet.be

Vijf maal Elf, vreugde en tragiek van een wapenstilstand

11 november om 9u30
De slotdagen van WO I in Ingelmunster, opgebouwd rond het verhaal van Cyriel Doom, de laatste gesneuvelde van Ingelmunster, die de tragiek van twee maal elf toevoegt aan de drie maal elf van de Wapenstilstand in Compiègne. Muzikale omlijsting: kon. Harmonie Kunst Veredelt. Gratis toegang.
Adres: Ontmoetingscentrum, Bollewerpstraat 3
Meer info: Dienst Vrije Tijd Ingelmunster

Izegem

Concert met thema "De Groote Oorlog"

10 november
Concert van de Koninklijke Stadsfanfaren Izegem met thema "De Groote Oorlog". Met optreden van sopraan Hilde Coppé. Animatie door Pat Paniek. Verteller: Geerwin Vandekerckhove.
Inkom: € 17 - Vrijetijdspas en kinderen <12j: € 10.
Adres: Cultuurcentrum De Leest, Sint-Jorisstraat 62
Lees meer...

Kortrijk

Wandelroute 'Herinneringen aan WO I'

Vandaag 100 jaar geleden was Kortrijk nog steeds een bezette stad. De Duitsers buitten de inwoners uit. Geallieerde bommen zaaiden angst en vernieling. Duizenden Kortrijkzanen leefden in terreur. Wie het nog kon navertellen, is er intussen niet meer. Daarom probeert Kortrijk de herinneringen levend te houden met een nieuwe wandelroute. De nieuwe oorlogswandeling van ongeveer 4,5 kilometer gidst je langs al deze gebouwen en locaties. Op de borden langs de route (herkenbaar aan de poppies) vind je foto’s en verhalen van diezelfde plekken in oorlogstijd.
Lees meer...

Meulebeke

Tentoonstelling: Einde herdenkingsperiode WO I

15 september tot en met 11 november
De tentoonstelling omvat een overzicht van de gemeentelijke activiteiten tijdens de vier jaar durende herdenking. Daarnaast stellen NSB, Wim Vancoillie en Mulenbeca materiaal uit WO I tentoon. Gratis toegang tijdens de openingsuren van het gemeentehuis: maandag van 8u tot 12u en van 13u tot 19u, dinsdag tot vrijdag van 8u tot 12u, zaterdag van 9u30 tot 11u30 (gesloten op 1, 2 en 3 november).
Adres: Gemeentehuis, Markt 1
Meer info:  tel. 051 54 13 20 - vrijetijd@meulebeke.be

Moorslede

Herdenking 100 jaar WO I

29 september tot en met 18 november
Gemeente Moorslede heeft alle activiteiten in het teken van de herdenking gebundeld in een handige flyer. Op het programma staan o.a. een tentoonstelling, een daguitstap, verschillende concerten en herdenkingsmomenten. Bekijk hier de flyer:

PDFmoorslede_wo_i.pdf
 

Nazareth

Concert Fields of Honor

9 november om 19u30
De muziekkapel van de Belgische Marine brengt het concertprogramma ‘Fields of Honor’ over de Eerste Wereldoorlog. Het internationaal gerenommeerde orkest staat onder leiding van Bjorn Verschoore. Prijs: 10 euro / 8 euro voor verenigingen vanaf 10 tickets / 6 euro voor kinderen tot en met 11 jaar. Inschrijven is noodzakelijk via www.nazareth.be/tickets ofwel via De Poort in Gavere, vrijetijd@gavere.be, T 09 389 29 80.
Adres: Sint-Amanduskerk, Kerkplein, Eke

In Nazareth loopt een volledig programma, waarover de info te vinden is op www.nazareth.be/vredesfeesten

Oostrozebeke

't Einde (slotevenement 4 jaar herdenkingsactiviteiten)

11 november

  • 10 u. herdenkingsmis in de Sint-Amandskerk. Aansluitend een herdenkingsmoment aan het standbeeld, gevolgd door een wandeling door het centrum onder begeleiding van de Harmonie.
  • 11.30 u. aperitiefconcert door Terpsichore, Stone Choral society uit Engeland en Harmonie Sint-Cecilia in de Eenaemezaal van het gemeenschapscentrum “O.C. Mandelroos”.
  • 14.30 u. een stoet trekt door het centrum. Toneel Meer Vreugde, Toneel De Groeiende Ginste en de kindervolksdans vertolken de terugtocht van de soldaten van het front naar Oostrozebeke, de hereniging tussen soldaten, gewonden en hun families. Start en einde: gemeenschapscentrum.
  • 16 u. toneelvoorstelling door Toneel Meer Vreugde en Toneel De Groeiende Ginste in de Eenaemezaal van het gemeenschapscentrum “O.C. Mandelroos”.
  • 17 u. volksfeest in de Eenaemezaal van het gemeenschapscentrum “O.C. Mandelroos”.

Gratis toegang.
Meer info: cultuur@oostrozebeke.be

Roeselare

Expo Koning Albert I

Tot 15 november
Deze tentoonstelling behandelt een uniek en zelfs bijna in de vergeethoek geraakt onderwerp: de belangrijke rol die Albert I en het Belgisch Leger in deze oorlog speelden vanaf 4 augustus 1914, de eerste dag van de Eerste Wereldoorlog. Ook de locatie mag er zijn: het statige Kasteel van Rumbeke.
Adres: Moorseelsesteenweg 2, Rumbeke (Roeselare)
Lees meer...

Waregem

Rondleiding op de Amerikaanse Begraafplaats

11 november om 14u
Op zondag 11 november bieden de Waregemse stadsgidsen en stad Waregem een gratis rondleiding aan op de Amerikaanse begraafplaats Flanders Field. De rondleidingen - in groepjes van 15 à 20 personen - beginnen stipt om 14u aan de ingang van de begraafplaats. Het einde is voorzien ten laatste om 16u. Deelnemen is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht. Plaatsen beperkt tot maximaal 40 personen. Inschrijven kan bij de Dienst voor Toerisme via 056 62 12 52 of daguitstappen@waregem.be
Adres: Wortegemseweg 117

Expo 'The final offensive'

Tot 15 november
Op 6 april 1917 verklaren de Verenigde Staten de oorlog aan Duitsland. De intrede van de Amerikanen in de oorlog zorgt niet alleen voor een uitbreiding van de geallieerde troepen in 1918 maar ook voor een heropleving van de moraal. De tentoonstelling 1918, the Final Offensive in Flanders’ belicht de laatste dagen van de oorlog, waarbij de Amerikanen een cruciale rol spelen. Open woesdag tot zondag van 14u-18u. Gratis toegang 
Adres: HIPPO.WAR, Holstraat 95
Lees meer...

Concert ‘Liefde in tijden van Oorlog’

9 december
Liveconcert ‘Liefde in tijden van Oorlog’ met videoprojectie in het teken van WO I.
Adres: CC De Schakel, Schakelstraat 8
Meer info: Isabelle.desmyter@telenet.be

Zulte

Fietsen langs het oorlogsverleden in Zulte

9 september (fietsroute ook nadien befietsbaar)
De gemeente Zulte neemt deel aan Open Monumentendag met 15 levensgrote oorlogsfoto’s die in het dorp opgesteld staan. Met deze panelen en de oorlogsmonumenten als rode draad, werd een fietsroute uitgewerkt: 'Fietsen langs het oorlogsverleden in Zulte'. In de brochure die bij deze gelegenheid wordt uitgegeven, staan zowel de route als de oorlogsfoto's. Het zal een blijvende herinnering zijn aan het oorlogsleed dat onze voorouders 100 jaar geleden beleefd hebben. Deze gratis brochure is te verkrijgen in het Gemeentehuis, in de Bibliotheek en in het Roger Raveelmuseum. Je kan ze ook hier downloaden.

Zwevegem

Expo 'Moen en de eindfase van den Grooten Oorlog'

11 november
In het najaar van 2018 vonden de laatste bloedige gevechten plaats. De expo is te bezichtigen zondag: 10-12 en 14-18 uur. Gratis toegang.
Adres: Heemkundig Museum Moen, Stationstraat 2
Meer info: tel. 056 645 897