Old Leghem
De Groote Oorlog
De Groote Oorlog

WO I in 2018

Naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog kan je in de Leiestreek bijzondere evenementen meepikken, die je terug meenemen naar de tijd van 14-18. We pikken er de belangrijkste evenementen uit van september tot eind 2018. We hebben ze gerangschikt per gemeente.

Avelgem

Streekverkenning ‘De Groote Oorlog’

16 september
Gezapig fietsend maken we een verbinding tussen Avelgem en de Brits-Duitse begraafplaatsen in Ingooigem en Heestert. Onderweg wordt het boeiende verhaal verteld van het bevrijdingsoffensief van de jonge Tommies tijdens deze helse oorlogsweken in het najaar van 1918. De 30 km lange tocht start en eindigt aan de kerk van Avelgem. Uiteraard zorg je zelf voor een goede fiets. Vertrek om 13u15, tot omstreeks 17u30. Prijs: € 6.
Start: Kerk Avelgem, Daniël Vermandereplein
Meer info: spikkerelle@avelgem.be - 056 65 30 90
Schrijf hier in...

Expo Bezettering

25 oktober tot 11 november
In tijden van onbeperkte communicatiemogelijkheden lijkt het vreemd, maar tijdens WO I was informatie in bezet Zuid-West-Vlaanderen een schaars goed. Tekstaffiches waren voor de bezetter het communicatiemiddel bij uitstek. 100 jaar later bieden ze ons een inkijk in het dagelijkse leven in oorlogstijd. Bezettering 14-18 vertelt het verhaal van communicatie en oorlog, van letterzetters en bezetters. Gratis toegang.
Adres: Foyer van GC Spikkerelle, Scheldelaan 6
Meer info: spikkerelle@avelgem.be - 056 65 30 90

Concert ’14 Tales, 18 Tunes’

10 november om 19u
Samenwerking van het Avelgemse Sint-Martinuskoor met het strijkorkest Westhoek Consort en de folkgroep The Swigshift. Het koor brengt a cappella nummers, alsook vaak samen met de muzikanten en brengen een eerbetoon aan de gesneuvelden uit Avelgem.
Adres: Sint-Martinuskerk
Meer info: spikkerelle@avelgem.be - 056 65 30 90

Deerlijk

Tentoonstelling ‘René Declercq in de Groote Oorlog’

9 september tot 21 oktober
Tentoonstelling met 11 infopanelen. Elke zondag van 14.30 tot 18.00 uur. Gratis toegang.
Adres: Museum René De Clercq, René De Clercqstraat 8
Meer info: www.deerlijk.be/grooteoorlog 

Tentoonstelling ‘De Bezettering’

12 september tot 21 oktober
Deze tentoonstelling brengt het verhaal van communicatie en oorlog, van letterzetters en bezetters. In tijden van onbeperkte communicatiemogelijkheden lijkt het vreemd, maar tijdens de Groote Oorlog was informatie in bezet Zuid-West-Vlaanderen een schaars goed. Tekstaffiches waren voor de bezetter het communicatiemiddel bij uitstek. 100 jaar later bieden ze ons een inkijk in het dagelijkse leven in oorlogstijd.
Adres: Openbare Bibliotheek Deerlijk, Hoogstraat 124
Meer info: www.deerlijk.be/grooteoorlog 

Molenhoek Stoet, anno 1914-1918 

20 oktober
Op 20 oktober rijdt de stoet weer uit op de Molenhoek. Dat is dag op dag honderd jaar na de bevrijding van Deerlijk. Bovendien vonden er die dag in 1918 zware gevechten plaats aan de Molen Ter Geest en te Zande. Ierse soldaten hadden er alle moeite om de Duitse mitrailleurs, hoog in het molengebouw, uit te schakelen. Op 20 oktober keert de Molenhoek even terug naar het leven anno 1914-1918. Bijna 50 groepen passeren de revue tijdens de stoet. Goed voor bijna één kilometer aaneengesloten beleving, verwondering en herdenking.  Paardenkoetsen, ossenspannen, oude tractoren, militair materieel en soldaten uit die tijd, piperbands, fanfares, … en talrijke praalwagens brengen het verhaal van de bezetting, de vlucht voor het geweld, voedselbedeling, de bevrijding, de ellende van de oorlog en de vreugde erna. De stoet wordt al vanaf 12 uur opgebouwd en rijdt uit om 13u30. Draag als toeschouwer zelf je steentje bij en kleed je als in tijd van toen!
Meer info: www.deerlijk.be/grooteoorlog

Tentoonstelling van foto’s, films en objecten ’14-’18

28 oktober
Met speciale aandacht voor het werk van Koen Vanmechelen, de Belgische conceptueel kunstenaar achter het project Coming World Remember Me. Gratis toegang.
Adres: Buurthuis De Wieke, Wiekeplein 1
Meer info: www.deerlijk.be/grooteoorlog

Reveil Deerlijk

1 november
Tijdens het ingetogen Reveil-programma op de begraafplaats in Deerlijk Centrum worden de slachtoffers van toen herdacht met een ode aan het graf van gasslachtoffer Hectoor Ostyn. Een choreografie van Balletschool Raymonda en een thematekst geschreven en gebracht door Fhilip Vannieuwenhuyze maken het moment van herdenking en eerbetoon compleet.
Gratis toegang, parkeermogelijkheid in Guido Gezellelaan.

The Battle of the Last Ridge

10 november
Belevingstocht in Sint-Lodewijk. Meer info volgt later.

Bloemen voor Helden

10 en 11 november
Officiële herdenkingsplechtigheden in Sint-Lodewijk en Deerlijk-centrum. Meer info volgt later.

Deinze

Tentoonstelling ‘Deinze in Wereldoorlog I. Miserie & Puin’

Tot 11 november
Een reeks foto’s toont de situatie in Deinze in 1914, tijdens de bezetting, na de vernielingen bij het eindoffensief in 1918 en bij het eerste ‘ramptoerisme’ onmiddellijk na het einde van de oorlog. De fototentoonstelling is te zien in de bibliotheekkelder van Deinze. Gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek.
Adres: Openbare bibliotheek, Gentpoortstraat 1
Meer info bij geschiedeniskrung Dunsa...

Concert Wan-HOOP

9 en 10 november
Slotpunt van de herdenking van Wereldoorlog I in Deinze wordt het bijzondere concert ‘Wan-Hoop - The great war remembered’, dat in samenwerking met Harmonieorkest Deinze en diverse andere lokale verenigingen wordt georganiseerd op 9 en 10 november in de Sint-Pauluskerk. Het concert wordt een totaalspektakel met beeld, muziek en woord, een bijzondere evocatie rond de beleving van Wereldoorlog I.
Toegang: 14 euro (-12 jr gratis mits reservatie)
Adres: Sint-Pauluskerk, Oostkouterlaan 5-7, Petegem-aan-de-Leie (Deinze), om 19.30 uur (deuren)
Info en reserveren: www.harmonieorkestdeinze.be - 0499 38 48 48

Dentergem

Herdenkingsdag 100 jaar Wapenstilstand

10 november
Van 14u tot 18u is er een tentoonstelling, waarbij alle cultuurverenigingen, vzw’s of individuele personen, de kans krijgen om iets te exposeren wat verband houdt met de Wereldoorlog. Dit kan gaan van teksten, gedichten, filmfragmenten, postkaarten, archiefstukken, schilderijen, jeeps, legertanks, foto's, beeldhouwwerken, tekeningen, verzameling oorlogsattributen, verhalen, en zo veel meer. Aan de bar zijn de nodige dranken en taartjes te verkrijgen.
's Avonds om 19u is er een muzikale hulde aan de voorouders die gestreden hebben in WOI en WO II met harmoniemuziek, poëzie, vertellingen, koorgezang, filmfragmenten, re-enactment, enzovoort. 
Prijs: gratis inkom voor de tentoonstelling. Concert: € 8 vvk, € 10 add.
Locatie: JOC Dentergem, Wontergemstraat 7
Meer info: 0478 09 95 95 - geertcarton@telenet.be

Harelbeke

Vrij! Stilstaan en verdergaan na 14-18

7 september tot 11 november
Tot en met 11 november herdenkt Harelbeke het einde van WO I. Alle activiteiten worden verzameld onder de naam Vrij! Stilstaan en verdergaan na 14-18. Een greep uit het ruime aanbod: een nieuwe Erfgoedroute 'In het spoor van de oorlog in Harelbeke', een tentoonstelling in het Kunstenhuis, wandelingen, een klank- en lichtevocatie, lezingen, concerten en als afsluiter een herdenkingsmoment op de Britse militaire begraafplaats.
Alle info: www.harelbeke.be/14-18

Ingelmunster

Expo 'Duitsers verlaten het kasteel van Ingelmunster na 4 jaar bezetting'

10 en 11 november
Tentoonstelling aan de hand van oude documenten en fotomateriaal over het impact van de Duitse bezetting. Gratis te bezichtigen op 10 november van 9u - 12u en 14u - 17u; op 11 november van 14u - 17u.
Adres: Kasteel van Ingelmunster, Markt
Meer info: Eddy.mullebrouck@skynet.be

Vijf maal Elf, vreugde en tragiek van een wapenstilstand

11 november om 9u30
De slotdagen van WO I in Ingelmunster, opgebouwd rond het verhaal van Cyriel Doom, de laatste gesneuvelde van Ingelmunster, die de tragiek van twee maal elf toevoegt aan de drie maal elf van de Wapenstilstand in Compiègne. Muzikale omlijsting: kon. Harmonie Kunst Veredelt. Gratis toegang.
Adres: Ontmoetingscentrum, Bollewerpstraat 3
Meer info: Dienst Vrije Tijd Ingelmunster

Izegem

Concert met thema "De Groote Oorlog"

10 november
Concert van de Koninklijke Stadsfanfaren Izegem met thema "De Groote Oorlog". Met optreden van sopraan Hilde Coppé. Animatie door Pat Paniek. Verteller: Geerwin Vandekerckhove.
Inkom: € 17 - Vrijetijdspas en kinderen <12j: € 10.
Adres: Cultuurcentrum De Leest, Sint-Jorisstraat 62
Lees meer...

 

Kortrijk

Busreis 'In het spoor van de rode baron'

1 september
Op 1 september organiseert auteur en historicus Jan Vancoillie een busreis ‘In het spoor van de Rode Baron, Manfred von Richthofen, door West-Vlaanderen’. Gezien het belang van West-Vlaanderen voor de Duitse luchtmacht tijdens de Eerste Wereldoorlog en Manfred von Richthofen in het bijzonder, richt geschiedkundige vereniging “Markebeke” een daguitstap in, die het parcours toelicht van deze legendarische piloot doorheen West-Vlaanderen. Onze gids van dienst is Jan Vancoillie, auteur en historicus. Hij geeft ons uitgebreid uitleg bij enkele voormalige Duitse vliegvelden enop enkele bekende en minder bekende begraafplaatsen waar slachtoffers en collega’s van Manfred von Richthofen hun laatste rustplaats hebben. Vertrek om 7u30, einde voorzien rond 19u. Op voorhand reserveren en betalen via freddy.anja1@telenet.be. Prijs: € 30 (eigen lunchpakket meebrengen).
Start: parking op de hoek van de Hospitaalweg en de Markebekestraat, Marke.
Lees meer...

Herdenking bevrijding van Kortrijk

7 oktober
De stad zal letterlijk bevrijd worden met een tank uit WOI, motards en wagens uit WOII. De Kortrijkse harmonieën luisteren de viering op, samen met de Field Marshal Haig’s Own Pipes & Drums. We rijden om 9.45 uur de stad binnen via de Doornikstraat. Loop mee in de stoet en breng samen met het stadsbestuur hulde aan de overleden strijders.
Meer info: protocol@kortrijk.be

Wandelroute 'Herinneringen aan WO I'

Vandaag 100 jaar geleden was Kortrijk nog steeds een bezette stad. De Duitsers buitten de inwoners uit. Geallieerde bommen zaaiden angst en vernieling. Duizenden Kortrijkzanen leefden in terreur. Wie het nog kon navertellen, is er intussen niet meer. Daarom probeert Kortrijk de herinneringen levend te houden met een nieuwe wandelroute. De nieuwe oorlogswandeling van ongeveer 4,5 kilometer gidst je langs al deze gebouwen en locaties. Op de borden langs de route (herkenbaar aan de poppies) vind je foto’s en verhalen van diezelfde plekken in oorlogstijd.
Lees meer...

Ledegem

Herdenkingsweekend WO I

28 tot en met 30 september
Tijdens het herdenkingsweekend van 100 jaar WOI zijn er in Ledegem tal van activiteiten. Er zijn o.a. een toneelstuk, een vredesfeest en een gezinsfietstocht. Ontdek het volledige programma in de folder:

PDFledegem_herdenkingsweekend.pdf

 

Meulebeke

Tentoonstelling: Einde herdenkingsperiode WO I

15 september tot en met 11 november
De tentoonstelling omvat een overzicht van de gemeentelijke activiteiten tijdens de vier jaar durende herdenking. Daarnaast stellen NSB, Wim Vancoillie en Mulenbeca materiaal uit WO I tentoon. Gratis toegang tijdens de openingsuren van het gemeentehuis: maandag van 8u tot 12u en van 13u tot 19u, dinsdag tot vrijdag van 8u tot 12u, zaterdag van 9u30 tot 11u30 (gesloten op 1, 2 en 3 november).
Adres: Gemeentehuis, Markt 1
Meer info:  tel. 051 54 13 20 - vrijetijd@meulebeke.be

Moorslede

Herdenking 100 jaar WO I

29 september tot en met 18 november
Gemeente Moorslede heeft alle activiteiten in het teken van de herdenking gebundeld in een handige flyer. Op het programma staan o.a. een tentoonstelling, een daguitstap, verschillende concerten en herdenkingsmomenten. Bekijk hier de flyer:

PDFmoorslede_wo_i.pdf
 

Nazareth

Concert Fields of Honor

9 november om 19u30
De muziekkapel van de Belgische Marine brengt het concertprogramma ‘Fields of Honor’ over de Eerste Wereldoorlog. Het internationaal gerenommeerde orkest staat onder leiding van Bjorn Verschoore. Prijs: 10 euro / 8 euro voor verenigingen vanaf 10 tickets / 6 euro voor kinderen tot en met 11 jaar. Inschrijven is noodzakelijk via www.nazareth.be/tickets ofwel via De Poort in Gavere, vrijetijd@gavere.be, T 09 389 29 80.
Adres: Sint-Amanduskerk, Kerkplein, Eke

In Nazareth loopt een volledig programma, waarover de info te vinden is op www.nazareth.be/vredesfeesten

Oostrozebeke

't Einde (slotevenement 4 jaar herdenkingsactiviteiten)

11 november

  • 10 u. herdenkingsmis in de Sint-Amandskerk. Aansluitend een herdenkingsmoment aan het standbeeld, gevolgd door een wandeling door het centrum onder begeleiding van de Harmonie.
  • 11.30 u. aperitiefconcert door Terpsichore, Stone Choral society uit Engeland en Harmonie Sint-Cecilia in de Eenaemezaal van het gemeenschapscentrum “O.C. Mandelroos”.
  • 14.30 u. een stoet trekt door het centrum. Toneel Meer Vreugde, Toneel De Groeiende Ginste en de kindervolksdans vertolken de terugtocht van de soldaten van het front naar Oostrozebeke, de hereniging tussen soldaten, gewonden en hun families. Start en einde: gemeenschapscentrum.
  • 16 u. toneelvoorstelling door Toneel Meer Vreugde en Toneel De Groeiende Ginste in de Eenaemezaal van het gemeenschapscentrum “O.C. Mandelroos”.
  • 17 u. volksfeest in de Eenaemezaal van het gemeenschapscentrum “O.C. Mandelroos”.

Gratis toegang.
Meer info: cultuur@oostrozebeke.be

Roeselare

Roeselare Bevrijd

6 september tot en met 14 oktober
Roeselare organiseert allerlei evenementen om de bevrijding van de stad te herkennen: een vertelwandeling, een tentoonstelling, een concert en boeiende lezingen. Het overzicht vind je in deze brochure: PDFbrochure_roeselare_bevrijd.pdf

Expo Koning Albert I

Tot 15 november
Deze tentoonstelling behandelt een uniek en zelfs bijna in de vergeethoek geraakt onderwerp: de belangrijke rol die Albert I en het Belgisch Leger in deze oorlog speelden vanaf 4 augustus 1914, de eerste dag van de Eerste Wereldoorlog. Ook de locatie mag er zijn: het statige Kasteel van Rumbeke.
Adres: Moorseelsesteenweg 2, Rumbeke (Roeselare)
Lees meer...

Waregem

Inrijden nieuwe HIPPO.WAR fietsroute

23 september
Verkenning met gids van de nieuwe HIPPO.WAR fietsroute. Van 14u tot 16u. Deelname gratis. Plaatsen beperkt en vooraf inschrijven is verplicht.
Start: HIPPO.WAR, Holstraat 95
Info: 056 62 12 52 - hippo.war@waregem.be

Wandeling 'De sporen van de Groote Oorlog'

21 oktober om 14u
Geleide wandeling in het stadscentrum, langs de monumenten, gebouwen en plaatsen die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog. De wandeling is ongeveer 3,5 km lang. Onderweg vertelt de gids hoe Waregem eruit zag vlak voor de Eerste Wereldoorlog en hoe de inval, bezetting en bevrijding hier verlopen zijn. Gratis deelname.
Info en inschrijven: daguitstappen@waregem.be
Start: Parking De Olm, Olmstraat

Expo 'The final offensive'

Tot 15 november
Op 6 april 1917 verklaren de Verenigde Staten de oorlog aan Duitsland. De intrede van de Amerikanen in de oorlog zorgt niet alleen voor een uitbreiding van de geallieerde troepen in 1918 maar ook voor een heropleving van de moraal. De tentoonstelling 1918, the Final Offensive in Flanders’ belicht de laatste dagen van de oorlog, waarbij de Amerikanen een cruciale rol spelen. Open woesdag tot zondag van 14u-18u. Gratis toegang 
Adres: HIPPO.WAR, Holstraat 95
Lees meer...

Concert ‘Liefde in tijden van Oorlog’

9 december
Liveconcert ‘Liefde in tijden van Oorlog’ met videoprojectie in het teken van WO I.
Adres: CC De Schakel, Schakelstraat 8
Meer info: Isabelle.desmyter@telenet.be

Zulte

Fietsen langs het oorlogsverleden in Zulte

9 september (fietsroute ook nadien befietsbaar)
De gemeente Zulte neemt deel aan Open Monumentendag met 15 levensgrote oorlogsfoto’s die in het dorp opgesteld staan. Met deze panelen en de oorlogsmonumenten als rode draad, werd een fietsroute uitgewerkt: 'Fietsen langs het oorlogsverleden in Zulte'. In de brochure die bij deze gelegenheid wordt uitgegeven, staan zowel de route als de oorlogsfoto's. Het zal een blijvende herinnering zijn aan het oorlogsleed dat onze voorouders 100 jaar geleden beleefd hebben. Deze gratis brochure is te verkrijgen in het Gemeentehuis, in de Bibliotheek en in het Roger Raveelmuseum. Je kan ze ook hier downloaden.

Expo 'Wereldoorlog I in Zulte’

8 september tot en met 7 oktober
Rond het thema ‘Wereldoorlog I in Zulte’ werd een reizende tentoonstelling opgebouwd. Allerhande oorlogsmateriaal zoals periscopen, morsesleutels, een vliegermuts, foto's, boeken,... wordt getoond. Je kan deze expo bekijken in de drie parochiekerken van Zulte, Olsene en Machelen-aan-de-Leie. Dit kan op volgende data:

  • Sint- Michiel, Cornelius – en Ghislenuskerk Machelen: Zaterdag 8 september en zondag 9 september: van 14.00 uur tot 18.00 uur.
  • Sint-Pieterskerk Olsene: zaterdag 22 september en zondag 23 september: van 14.00 uur tot 18.00 uur. Zaterdag 29 september en zondag 30 september: van 14.00 uur tot 18.00 uur. 
  • Sint- Petrus en Pauluskerk Zulte: zaterdag 6 oktober en zondag 7 oktober: van 14.00 uur tot 18.00 uur.

Meer info...

Zwevegem

Expo 'Interbellum'

30 augustus tot en met zondag 9 september
In het gemeentelijk Theatercentrum vindt de unieke Interbellum-tentoonstelling plaats. Deze tentoonstelling vertelt over de periode tussen de 2 wereldoorlogen en beschikt over heel wat oorlogsmateriaal zoals wapens, eretekens, uniformen en veel meer. Alle dagen gratis toegang van 10 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 19 uur.
Adres: Otegemstraat 18
Meer info: yvan.nys@telenet.be

Evocatie van WO I in Sint-Denijs

14 september om 20u30
Ook in Sint-Denijs waren de laatste oorlogsdagen een bewogen periode. Een belangrijk wapenfeit was de dynamitering van de kerk op 21 oktober 1918. Deze gebeurtenis staat dan ook centraal tijdens de evocatie in de kerk. Aangrijpende verhalen, muziek en originele beeldprojecties brengen je terug naar dit laatste oorlogsjaar. Prijs: 6 euro, tot 12 jaar gratis
Adres: Sint-Dionysiuskerk, Sint-Denijsplaats

Expo 'Moen en de eindfase van den Grooten Oorlog'

3, 4 en 11 november
In het najaar van 2018 vonden de laatste bloedige gevechten plaats. De expo is te bezichtigen op zaterdag: 10-12, 14-18 uur; op zondag: 10-12 en 14-18 uur, behalve tijdens de lezing 'Moen in de eindfase van den Grooten Oorlog' op 4 november om 14u30. Gratis toegang.
Adres: Heemkundig Museum Moen, Stationstraat 2
Meer info: tel. 056 645 897