De Groote Oorlog
De Groote Oorlog

WO I musea en sites

De Leiestreek telt enkele boeiende musea en sites die in het teken staan van WO I. Hieronder vind je een handig overzicht.

Nationaal Tabaksmuseum

Een groot stuk van het Nationaal Tabaksmuseum staat 4 jaar lang in het teken van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. Het museum haalt de onderschatte rol van tabak tijdens WO I uit de vergetelheid en dit binnen de setting van een vernieuwde museumopstelling. Een ruim deel van het museum brengt het verhaal van de soldaat en tabak. Dit gedeelte van het museum wordt geïllustreerd aan de hand van heel wat uniek materiaal.
Natuurlijk focust het museum ook verder op de rijke tabakscultuur en de bijzondere collectie van de vzw De Vrienden van het Tabaksmuseum.
Adres: Koestraat 63, 8940 Wervik
www.nationaaltabaksmuseum.be

HIPPO.WAR

Om de rol van het paard en die van de Ame­rikanen tijdens de Eerste Wereldoorlog nog meer in de verf te zetten, werd het voortref­felijke HIPPO.WAR gecreëerd. In dit gratis toegankelijke interactieve bezoekerscentrum, op de tweede verdieping van het tribune­gebouw van de Waregemse Gaverbeek-hippodroom, kom je meer te weten over de (misschien nog) minder bekende verhalen van de Groote Oorlog.
Adres: Holstraat 95, 8790 Waregem
www.hippowar.be

Old Leghem

Old Leghem is een privémuseum waar je alles te weten komt over de luchtvaart tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ongeveer 25 luchtwaardige schaalmodellen van 1908 tot 1918 (schaal 1/3 of 1/4), filmpjes en ander historisch materiaal laten je die boeiende en moordende periode in de luchtvaartgeschiedenis herbeleven. De verschillende troepen maakten tijdens WO I meer gebruik van vliegtuigen dan je zou denken. In de ruime regio rond Ledegem waren er verscheidene tijdelijke vliegvelden, vaak niet meer dan een plein met een startbaan op gras en en tenten als hangars. Naast het museum kan je in de brassrie achteraf bijpraten.
Adres: Menenstraat 17, 8880 Ledegem
www.oldleghem.be

Pillbox

De Ledegemse Pillbox is een oorlogsrelict uit 1916. Je kan de bunker bezoeken waar vroeger Duitse soldaten verbleven. De commandobunker had twee rustkamers en een voorraad- en munitiekamer. Er was plaats om een 20-tal soldaten te herbergen. De bunker werd gebruikt tijdens luchtaanvallen of wanneer de Britse troepen uitrukten.
Adres: Industrieweg, 8880 Ledegem

Newfoundland Memorial

De blikvanger van dit gedenkteken is het grote bronzen beeld van een kariboe, die bovenop een kunstmatige rots staat. De kariboe is een rendier dat in Canada, Alaska en het noorden van de Verenigde Staten leeft. Het dier was het embleem van het Royal Newfoundland Regiment. Newfoundland was tijdens de Eerste Wereldoorlog een Britse kolonie, sinds 1949 deel van Canada. Tijdens WO I vochten de Newfoundlanders in Turkije, Frankrijk en België. Tijdens het eindoffensief leverden ze een bijdrage aan de bevrijding van de Leiestreek. In de nacht van 18 op 19 oktober probeerden drie Britse divisies massaal de Leie over te steken ten noorden van Kortrijk. De Schotten en de Newfoundlanders bereikten als eersten de overkant.
Adres: Gentsesteenweg, 8500 Kortrijk

William Leggettmonument

Het Leggett-monument bevindt zich in de schaduw van de St.-Dyonisiuskerk in de deelgemeente Geluwe. Het is een tweeledig kunstwerk. Het monument herdenkt de dood van de Australische Corporal of Horse William Leggett (1st Life Guards), die sneuvelde in Geluwe tijdens de Eerste Wereldoorlog op 14 oktober 1914. In 2001 werd het monument opgericht. Het tweede luik van het monument werd op 11 november 2005 onthuld in Goulburn (Australië), de geboorteplaats van de korporaal.
Adres: Sint-Denijsplaats, 8940 Geluwe (Wervik)

Monument Slag van de Edemolen

In België startte de Eerste Wereldoorlog met de Duitse inval op 4 augustus 1914. In Nazareth stootten de Duitse verkenners op 7 oktober 1914 op hardnekkig verzet van een groep rijkswachters onder leiding van kapitein Camiel Fremault, een groep uit de Luikse Burgerwacht en twee Franse compagnies. Bij het gevecht tussen beide groepen moesten de Duitsers de aftocht blazen en werden ze (even) opgehouden in hun opmars. Aan Belgische zijde vielen er 11 slachtoffers, waaronder kapitein Fremault. De Duitsers verloren 68 manschappen en telden een honderdtal gewonden. Elk jaar wordt de Slag bij de Edemolen herdacht op 7 oktober aan het monument aan café Edemolen.
Adres: Steenweg Deinze / Gaversesteenweg, 9810 Nazareth

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF