Doen

De top 10 van Kortrijk

Je hebt enkele uurtjes vrij, wil Kortrijk beter leren kennen én wat cultuur opsnuiven? We zetten 10 niet te missen locaties en activiteiten op een rijtje.

Wil je meer weten over de stad? 

CONTACTEER TOERISME KORTRIJK

De Leieboorden

Om de Leie bevaarbaar te maken voor grotere schepen, was een rechttrekking en verbreding van de Leie in het centrum van de stad noodzakelijk. Na deze ingrijpende werken is Kortrijk een gefacelifte stad met een verbrede Leie, nieuwe bruggen, oevers met brede paden, mooie parken en een hersteld contact met het water.

De Leieboorden zijn the place to be! Een groene zone bij uitstek waar jong en oud verzamelen om ongestoord te genieten, en dat middenin de stad. Rond de site van het Koning Albertpark verrees de befaamde Skatebowl, werden de kaaien opgewaardeerd en heeft Kortrijk met Buda Beach zijn eigen stadsstrand. In de zomer kan je er iets drinken in Bar Amorse.

Wil je liever het water op? Dan kan je een boot huren bij een van de Kortrijkse rederijen.

Terrasjes aan de Broeltorens

Ook in de omgeving van de Broeltorens werden de kades van de Oude Leie-arm verlaagd tot een halve meter boven het water. De oevers brengen je zalig dicht bij het frisse water zodat je, op een van de heerlijke terrasjes, het water haast kunt voelen.

Deze middeleeuwse torens zijn samen met de Artillerietoren de enige restanten van de oude stadsvestingen en behoren tot het typische stadssilhouet van Kortrijk.

Het Buda-eiland

Tussen de armen van de Leie vindt de artistieke bezoeker het Buda-eiland. In de Kortrijkse uitgaansbuurt vind je de Budatoren, een platform waar artiesten uit alle hoeken van het spectrum hun ding mogen doen en in de Budascoop kan je genieten van de betere niet-commerciële films. De Budafabriek is een imposante plek waar ontwerpers, ondernemers, kunstenaars, studenten en actieve burgers samen werken. In de fabriek van 3.000 m3 is plaats voor tentoonstellingen, workshops en ateliers. Er is een prototypelab met 3D-printers, lasercutters en tal van andere machines voor creatieve makers.

Grote Markt met Belfort en Stadhuis

Centraal op de Grote Markt vind je het Belfort (UNESCO-werelderfgoed), een overblijfsel van de middeleeuwse lakenhalle. Daarnaast vind je op de Grote Markt ook het Stadhuis in laatgotische renaissancestijl. Hoe beter genieten van de schoonheid van het Belfort en het Stadhuis dan van op een van de vele terrassen?

Het Begijnhof

Sinds 1998 behoort het Begijnhof tot het UNESCO werelderfgoed. Het Begijnhof dateert al van de 13de eeuw. Je kan er flaneren langs de kleine huisjes en het binnenplein of de Mattheuskapel bezoeken. In de Sint-Annazaal is het nieuwe belevingscentrum ondergebracht. Met een mix van authentiek erfgoed en moderne mediatechnieken wordt het fenomeen 'begijnhoven' opnieuw geïnterpreteerd. Na je bezoek kan je iets eten of drinken in Huyze Begga.

Texture

Museum Texture vertelt over de linnen- en vlasnijverheid. Een verhaal met heel sterke wortels dat getuigt van straf vak- en ondernemerschap, van gedurfde innovatie en wendbaarheid en van zichzelf voortdurend heruitvinden. In drie kamers, ingericht in een authentiek vlasverzendhuis uit 1912, ontdek je de revolutionaire ontwikkeling die de vlasnijverheid in deze streek teweeg bracht. Nakaarten doe je in de museumbistro Kaffee Damast.

De Guldensporenslag

In Kortrijk 1302 wordt het verhaal verteld van de belangrijkste veldslag in de geschiedenis van Kortrijk, de Guldensporenslag in 1302. Even verder, op de voormalige Groeningekouter kan je de Groeningepoort en het Groeningemonument, een beeld van de Maagd van Vlaanderen bewonderen.

Stadswandelroute 'Metamorfose van de stad'

Met deze stadswandelroute flaneer je niet alleen door het historische hart van de stad, maar is er ook aandacht voor de huidige metamorfose van Kortrijk. Er is een handige kaart beschikbaar, met een korte beschrijving van alle interessante plekjes. De stadswandelroute vertrekt aan Toerisme Kortrijk in het Begijnhofpark en is bewegwijzerd met klinknagels.

Koop hier de stadswandelroute...

K in Kortrijk en winkelwandelstraten

In Kortrijk kom je als shopper altijd aan je trekken. Midden de levendige winkel-wandelzone rond de Lange Steenstraat vind je het winkelcentrum K dat onderdak biedt aan zo'n 85 winkels met een totale oppervlakte van meer dan 33.000 m². Naast de grote merkenwinkels telt Kortrijk ook nog veel kleine speciaalzaken waar je kledij, schoenen en accessoires van minder bekende merken en particuliere vormgevers en echte hebbedingetjes kan terugvinden.

Meer info over shoppen in Kortrijk...

Hou ook de kalender van de Superkoopzondagen in de gaten: www.kortrijk.be/superkoopzondagen

Tentoonstellingen

BuBox werkt rond hedendaagse beeldende kunst. Ieder jaar worden er een vijftal tentoonstellingen georganiseerd waarbij resoluut gekozen wordt voor kunstenaars die op een eigenzinnige manier met de ruimte en haar omgeving willen omgaan. BuBox biedt jong en opkomend talent een fysieke ruimte voor experiment, creatie en presentatie.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF