Rondje Roodbruin

Brouwerij Rodenbach

De bekendste vertegenwoordiger van het roodbruin bier, de Rodenbach, wordt gebrouwen door Brouwerij Rodenbach in Roeselare. De brouwerij werd in 1821 gesticht door Alexander Rodenbach, zijn broers Ferdinand en Pedro en hun zus Amelia en haar echtgenoot.

De sublieme Rodenbach wordt nog steeds gebrouwen in een 19e-eeuws decor. Na het brouwen en een wekenlange rijpingsperiode wordt het bier overgepompt naar één van de 294 eikenhouten vaten, waar het minstens 18 maanden lang zal rijpen. In die imposante vatenzaal dateert het oudste vat van 1836. De eikenhouten vaten zijn cruciaal in het proces. Elk vat is ter plaatse in elkaar gestoken. Dat kan ook niet anders, want er gaat zo'n 5 ton hout in. Enkel het mooiste hout zonder knoest of kwast komt ervoor in aanmerking. Er komt geen spijker of schroef aan te pas. Om de kuip waterdicht (of beter: bierdicht) te maken, stopt de kuiper riet tussen de duigen. Enkel de vastgeklonken ijzeren vatringen houden het vat bij elkaar.

Het kleinste vat heeft een inhoud van 10.000 liter, het grootste een inhoud van maar liefst 65.000 liter. Dorst zal je dus zeker niet hoeven te lijden!

Meer info: www.rodenbach.be