Rondje Roodbruin

Roodbruine bieren

Samen met de lambiekbrouwers uit het Brusselse houden de Zuid-West-Vlaamse roodbruine bierbrouwers De Brabandere, Omer Vander Ghinste, Rodenbach en Verhaeghe vast aan het rijpen in eikenhouten vaten, ook wel ‘foeders’ genoemd.

In april 2011 verenigden deze brouwers zich in de HORARB (Hoge Raad voor de Authentieke Vlaams Rood Bruine Bieren). De eerste doelstelling van de nieuwe vereniging was het indienen van een aanvraag voor een Europese erkenning als streekproduct, met het Label ‘BGA’, Beschermde Geografische Aanduiding. Hierdoor wordt de kwaliteit, receptuur, het brouwproces, de streek van herkomst en de benaming ‘Vlaams Rood Bruin Bier’ vastgelegd en beschermd.

Vlaamse roodbruine bieren

Het betreft hier een benaming die gebruikt wordt om een categorie bieren aan te duiden van gemengde gisting, met zure en lichte smaak. We spreken over gemengde gisting omdat het gaat over een mengeling van jong bier van hoge gisting met een bier van spontane gisting dat minimum 18 maanden in een foeder heeft gerijpt. Zo wordt een ‘blend’ gecreëerd.

De ideale fietsdrank!

De Vlaamse roodbruine bieren zijn niet alleen de beste getuigen van het traditionele vakmanschap van de lokale brouwers, bovendien zijn ze ook nog eens de ideale fietsdrank! Dat danken ze aan hun uitermate dorstlessend, zurig karakter en aan het lage alcoholpercentage. Kenners weten het al langer: bekomen van je fietstocht doe je het best op een zonnig terrasje met een Vlaams roodbruin biertje bij de hand. Schol!

Wil je de Vlaamse roodbruine bieren beter leren kennen? We pikken er de bekendste vier uit:

Buiten de Leiestreek heb je enkel nog Ichtegem's Grand Cru van Brouwerij Strubbe dat tot de Vlaamse roodbruine bieren behoort.