Eten & drinken

Streekproducten

De Leiestreek grossiert in artisanale streekproducten. De West-Vlaamse hoeve- en streekproducenten kregen het label 100% West-Vlaams, in Oost-Vlaanderen doet Lekker Oost-Vlaams hetzelfde. Lokaal lekkers in overvloed dus. Ook verkrijgbaar in geschenkpakketten, kwestie van die streektrots te delen.

Vlaamse roodbruine bieren

De Vlaamse roodbruine bieren zijn bieren van gemengde gisting, met zure en lichte smaak die rijpen in eikenhouten vaten, of 'foeders'. Jong bier van hoge gisting wordt immers gemengd met een bier van spontane gisting dat minimum 18 maanden in zo’n foeder heeft gerijpt. Zo wordt een ‘blend’ gecreëerd. Vier brouwers uit de Leiestreek, De Brabandere, Omer Vander Ghinste, Rodenbach en Verhaeghe, pakken nog steeds uit met dit traditionele vakmanschap. De roodbruine bieren blijken dankzij hun dorstlessend, zurig karakter en lage alcoholpercentage bovendien ideale fietsbieren. Heerlijk bekomen op een terrasje dus.

Meer info: www.rondjeroodbruin.be

Advokaat en jenever van Filliers

Filliers Advokaat is een smeuïge, zachte likeur, ambachtelijk ‘au bain-marie' bereid uit verse eieren, suiker, volle melk en alcohol en verrijkt met natuurlijke aroma's. En naast dat succesnummer heeft stokerij Filliers nog een streekproduct: de oude Oost-Vlaamse graanjenever. Reeds 150 jaar produceert Filliers in Deinze graanjenever. Al die tijd bleef Filliers een ‘warme’ stoker, ze bleven dus hun eigen moutwijn stoken. Die moutwijn is, samen met graanalcohol, jeneverbesdistillaat en bronwater, immers één van de belangrijkste smaakmakers van jenever. Groepen kunnen de stokerij bezoeken.

Meer info: www.filliers.be

Elixir de Roulers

Al in 1871 pakte de Roeselaarse stoomstokerij Sint-Michiel van de familie Vyncke-Daels uit met elixir. Gearomatiseerd en gerijpt op eiken vaten en daardoor gezegend met een uitgesproken anijsaroma en een mooie gele saffraankleur. Of een typische Belgische elixir. Gezond en geneeskrachtig, zo wordt gefluisterd, maar bovenal lekker.

Meer info: www.vyncke-daels.be

Echt Kriekenbier

Eind jaren ‘40 creëerde Brouwerij Verhaeghe een West-Vlaams kriekenbier. Hoe? Door krieken uit Sint-Truiden toe te voegen aan hun Zuid-West-Vlaamse roodbruine bier. De echte kriekensmaak van Het Echt Kriekenbier maakt dit bier zo uniek.

Meer info: www.brouwerijverhaeghe.be

Grootmoeders Koffie

Tijdens de oorlogsjaren creëerde Nestor Hanssens de zachte smaken en fijne aroma’s van Grootmoeders Koffie. Met succes, vandaag garandeert de koffie nog steeds fijne momenten en de ‘café avec la petite grand-mère’ is zelfs bij de Fransen geliefd. Breng een bezoekje aan de koffiebranderij en het koffiemuseum en geniet daarna van een koffiedegustatie.

Meer info: www.grootmoederskoffie.be

Piro

Aan de rand van de Schelde is men dol op een 'piro'. Dit worstenbroodje zakte af van het nabijgelegen Frans-Vlaanderen waar men op café 'ducasse à pierrots' at, een stevige maaltijd met worstjes. Dat inspireerde de lokale bakkers om een kruidig varkensworstje in pistoletdeeg te hullen en zo te bakken. Een nieuwe hartige snack was geboren. In heel wat cafés in Anzegem kun je ’s winters een ‘piro’ bestellen.

Bakkerij Corne - Doorniksesteenweg 52, 8580 Avelgem - T 056 64 42 87
Bakkerij Taelman - Doorniksesteenweg 88, 8580 Avelgem - T 056 64 43 73

Avelgemse Perentaart

De Avelgemse perentaart was een specialiteit van bakkerij Lateur, de bakkerij waar Stijn Streuvels de bakkersstiel leerde. In 1961, toen Stijn Streuvels 90 kaarsjes mocht uitblazen, werd die taart met gekruide stoofperenmoes nog eens gebakken. Kwestie van de jarige te plezieren. Sindsdien behoort ze tot het Avelgemse bakkersassortiment.

Bakkerij Corne, Doorniksesteenweg 52, 8580 Avelgem T 056 64 42 87
Bakkerij Taelman, Doorniksesteenweg 88, 8580 Avelgem T 056 64 43 73

Klaaskoeken

In Zuid-West-Vlaanderen, meer bepaald de streek rond Kortrijk, wordt Sinterklaas gevierd met “klaaskoeken”. Klaaskoeken, vroeger ook mantepeirden of klaaspeerden genoemd, zijn koeken in een zoete en licht gekruide sandwichdeeg. Tussen september en eind december koop je ze bij de warme bakker.

Meer info: www.streekproduct.be/producten/klaaskoeken

Paardenkoppraline

Geïnspireerd door de paardenkoersen specialiseerden chocolatiers in de Leiestreek, waaronder Tony Boeckaert, zich in de paardenkoppraline. Ze gebruiken een moule van een paardenkop, vullen die met hazelnoot praliné en voegen een krokante toets toe.

Meer info: www.streekproduct.be/producten/belgische-paardenkoppraline

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF