Eten & drinken

Streekproducten

Genieten in de Leiestreek betekent ook proeven van de diverse kwaliteitsvolle, ambachtelijke streek- en hoeveproducten.
Met het label 100% West-Vlaams worden de 100% West-Vlaamse hoeve- en streekproducenten verzameld. In Oost-Vlaanderen doet Lekker Oost-Vlaams hetzelfde.
Een overzicht van de officiële erkende streekproducten (op Vlaams niveau) van de Leiestreek vind je hieronder. Daarnaast zijn er nog heel wat andere hoeveproducten en lekkere bereidingen die typisch zijn voor onze streek. 100% West-Vlaams biedt ook geschenkpakketten aan met de beste producten uit de regio.

Avelgemse Perentaart

De Avelgemse perentaart was een specialiteit van bakkerij Lateur, de bakkerij waar Stijn Streuvels de bakkersstiel leerde. In 1961, ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van Stijn Streuvels, werd het bakken van taarten met gekruide stoofperenmoes opnieuw in het leven geroepen. Tot op vandaag is men in Avelgem trots op dit traditioneel Vlaams streekproduct.

Bakkerij Corne, Doorniksesteenweg 52 8580 Avelgem T 056 64 42 87
Bakkerij Taelman, Doorniksesteenweg 88 8580 Avelgem T 056 64 43 73

Elixir de Roulers

Sinds 1871 is elixir een onderdeel van het gamma van stoomstokerij Sint-Michiel van de familie Vyncke-Daels in Roeselare. De gearomatiseerde en gekleurde likeur, gerijpt op eiken vaten, heeft een uitgesproken anijsaroma en de mooie gele kleur van saffraan, kenmerkend voor de Belgische elixir. Gezond en geneeskrachtig volgens de traditie, maar bovenal lekker!

Meer info: www.vyncke-daels.be

Grootmoeders Koffie

Nestor Hanssens creëerde tijdens de oorlogsjaren de zachte smaken en fijne aroma’s van Grootmoeders Koffie. De koffies van deze branderij zorgen nog steeds voor gezellige momenten. De “café avec la petite grand-mère” is zelfs bij de Fransen geliefd. Breng een bezoekje aan de koffiebranderij en het koffiemuseum en geniet van de koffiedegustatie achteraf.

Meer info: www.grootmoederskoffie.be

Echt Kriekenbier

Eind jaren 40 creëerde Brouwerij Verhaeghe een West-Vlaams kriekenbier, door krieken toe te voegen aan het Zuid-West-Vlaamse roodbruine bier. Het versneden roodbruine foederbier is de basis waaraan in juli krieken uit Sint-Truiden worden toegevoegd. De echte kriekensmaak van Het Echt Kriekenbier van brouwerij Verhaeghe maakt dit product zo uniek.

Meer info: www.brouwerijverhaeghe.be

Piro

Aan de rand van de schelde in West-Vlaanderen is men dol op een 'piro'. Dit worstenbroodje kende hoogstwaarschijnlijk zijn oorsprong via het nabijgelegen Frans-Vlaanderen waar men 'ducasse à pierrots' vierde, een stevige maaltijd met worstjes aangeboden in cafés. De bakkers van de West-Vlaamse Scheldestreek verwerken vandaag een kruidig varkensvleesworstje in pistoletdeeg tot een hartige snack. Maar ook heel wat cafés in Anzegem bieden het in de wintermaanden aan.

Bakkerij Corne - Doorniksesteenweg 52 8580 Avelgem - T 056 64 42 87
Bakkerij Taelman - Doorniksesteenweg 88 8580 Avelgem - T 056 64 43 73

Vlaamse roodbruine bieren

De Vlaamse roodbruine bieren zijn bieren van gemengde gisting, met zure en lichte smaak en behoren tot de oudste Belgische biertypes. Karakteristiek voor de Vlaamse roodbruine bierbrouwers is dat ze vasthouden aan het rijpen in eikenhouten vaten, ook wel 'foeders' genoemd.
Rodenbach is het typevoorbeeld van de roodbruine bieren van West-Vlaanderen. Daarnaast behoren ook Vanderghinste Roodbruin van Brouwerij Omer Vander Ghinste, Petrus Roodbruin van Brouwerij De Brabandere en de Vichtenaar en de Duchesse de Bourgogne, gebrouwen bij Verhaeghe, tot de als streekproduct erkende Vlaamse roodbruine bieren.

Meer info: www.rondjeroodbruin.be

Advokaat en jenever van Filliers

Filliers Advokaat is een smeuïge, zachte likeur, ambachtelijk ‘au bainmarie' bereid uit verse eieren, suiker, volle melk en alcohol en verrijkt met natuurlijke aroma's. Verwacht je aan een pittige toets graanalcohol bij de afdronk. Zo komen we bij het tweede streekproduct van stokerij Filliers, de oude Oost-Vlaamse graanjenever. Reeds 150 jaar produceert Filliers in Deinze graanjenever. Filliers is een ‘warme’ stoker gebleven. Dat wil zeggen dat ze hun eigen moutwijn stoken. Moutwijn is één van de belangrijkste smaakmakers van jenever samen met graanalcohol, jeneverbesdistillaat en bronwater. Je kan de stokerij bezoeken in groep.

Meer info: www.filliers.be