Doen
Kids
48 uur

Actief met kinderen

De Leiestreek is ook een leuke regio voor een uitstapje met kinderen. In alle provinciedomeinen werden de laatste jaren nieuwe speelplekken ingericht. Daarnaast zijn er heel wat bedrijven die avontuurlijke activiteiten aanbieden onder de noemer 'Je Wildste Westen'. Na al dat spelen volgen zoete dromen in een charmante B&B of een stijlvolle vakantiewoning. We stelden een 48 uur programma samen vol speelplezier en avontuur voor groot en klein.

Dag 1

Je wildste westen - Avontuur in de Leiestreek

9u: Beleef provinciedomein De Gavers

Provinciedomein De Gavers, op de grens van Harelbeke en Deerlijk, vormt met zijn 187 ha het grootste groendomein van de Leiestreek. Het centraal gelegen Gavermeer kwam kunstmatig tot stand als zandwinningput eind jaren zestig. Nu kan je er terecht om te zeilen, surfen en zwemmen. Maar ook naast het water valt er heel wat te beleven. Je kan hier wandelen, fietsen, alles bijleren over de natuur in het bezoekerscentrum of even ontspannen in de cafetaria's. Er is ook een avonturenpark met een hoogtouwenparcours, hoge- en lage teambuildingspiste, klimmuur, deathride, speleobox en hindernissenparcours. Contacteer hiervoor het bedrijf Oenanthe.
Neem zeker ook een kijkje op de website van De Gavers, wanneer hier een van de vele evenementen doorgaat, zoals de avonturenzondagen van 17 september en 15 oktober.

Mokka en Meer Deerlijk restaurant koffiehuis

12u: Kindvriendelijke lunchplekjes

Het hippe koffiehuis en eetplekje Mokka en Meer in Deerlijk laat je in een echte vintagesfeer genieten van heel wat lekkers waarin ook kinderen hun gading zullen vinden. Er is een speelplek binnen en buiten voor de kleintjes en een zalig zonneterras.

Wil je al liever doorrijden naar de volgende locatie en daar lunchen, dan tippen we je restaurant 't Pleintje in Dentergem. Ook hier vind je een speeltuin voor de kinderen en achteraan een terras.

Beide restaurants maken deel uit van het netwerk van toeristische infopunten in de Leiestreek. Dit betekent dat de uitbaters je graag persoonlijke tips geven wat er allemaal te beleven valt in de omgeving.

Provinciedomein Baliekouter Wakken Dentergem tearoom cafetaria

14u: Provinciedomein Baliekouter

Provinciedomein Baliekouter in Wakken (Dentergem) heeft naast 45 hectare bos ook veel open ruimte. Je kan een lusvormige wandelroute volgen door het domein. In het bezoekerscentrum leer je alles over het provinciedomein en de ruime omgeving. Kinderen kunnen hun hartje ophalen op speeltoestellen rond het thema ‘boerderij’.

In tearoom De Baliekouter kan je nadien iets drinken of een hapje eten.

Provinciedomein De Brielmeersen Deinze speelplein

16u30: Provinciedomein De Brielmeersen

Provinciedomein De Brielmeersen bevindt zich tussen de Leie en het Schipdonkkanaal in het centrum van Deinze. Het aanbod is niet min: mooie wandelpaden, siervijvers, een dierenpark, een ligweide, een fit-o-meter, een schoolbos, een moerasbiotoop, een jachthaven en sportvelden. Kinderen kunnen zich volop uitleven op het speelplein, terwijl de ouders een oogje in het zeil houden vanop het terras van de Laakmeershoeve.

Voor groepen van minimum 8 personen biedt het bedrijf Teamadventure in de Brielmeersen ook avonturenfeestjes aan.

Is het slecht weer, dan kan je vlakbij de Brielmeersen spelen in indoor speeltuin Kids Adventure.

Deinze Markt restaurants

19u: Dineren

Op de Markt van Deinze bieden de meeste restaurants ook kindvriendelijke menu's aan. Restaurant Hedera beschikt over een babyverzorgingstafel in de toiletten.

Sportcentrum Deerlijk is één van de meest veelzijdige sportcentra in de streek. Je kan er ook terecht voor een gezellig avondje op restaurant met speciale kindermenu's.

De Zoete Kers B&B Dentergem gastenkamers bed and breakfast

Overnachten in kindvriendelijke logies

In Deerlijk kan je met kinderen heerlijk overnachten in vakantiewoning Hof te Voorde. De vakantiewoning is rustig gelegen en biedt veel avontuurlijke, uitnodigende speelruimte: een grote natuurlijke tuin met boomhut, geitjes, konijntjes, een poes en kippen, speelberg, bessentuin, boomgaard, fietsjes… Wie liever geen zin heeft om op restaurant te gaan, kan hier ook zelf koken.

Boek hier het arrangement dat Hof te Voorde voor deze actie ontwikkelde...

Kinderen zijn ook welkom bij De Zoete Kers in Dentergem. De B&B heeft 5 kamers, waarvan één met keuken. Leuk voor de kleinsten zijn de geitjes en de alpaca's.

Boek hier het arrangement dat De Zoete Kers voor deze actie ontwikkelde...

Meer tips om te overnachten vind je op onze website bij de rubriek 'slapen'.

Dag 2

Leiestreek bos kinderen spelen

9u: Ravotten in het bos

In het stadsgroen Marionetten in Kortrijk zijn een avontuurlijk speelbos en een speelheuvel aangelegd. Er loopt een pad door het hele gebied dat je laat kennismaken met verschillende soorten landschappen: boskanten, waterpartijen, open plekken, verdoken hoeken en weilanden.

Wandelen Bergelen

10u30: Provinciedomein Bergelen

Vanaf het stadsgroen Marionetten sta je snel in Provinciedomein Bergelen in Gullegem. Dit jonge, 60 ha grote natuurdomein is ontstaan rond een zandwinningsput die begin jaren zeventig werd gegraven. Kinderen kunnen zich uitleven in het speelbos en ook vogelspotters kijken er hun ogen uit.

Brasserie Bergelen Gullegem Wevelgem

12u30: Lunchtijd

Wie zich niet wil verplaatsen, kan in de familiale Brasserie Bergelen meteen ook de lunch nuttigen.

Een ander leuk adresje in Gullegem is Irma's Feest- en Koffiehuis. Je kan er naast koffie en thee ook taart, ijs, een apero, streekbieren en een kleine snack verkrijgen.

De Leiedief gezinszoektocht Menen

14u30: Op speurtocht naar de Leiedief

Met de zoektocht 'De Leiedief' kunnen gezinnen met kinderen van 7 tot 12 jaar op eigen houtje het mysterie van de Leiedief helpen oplossen. De tocht van ongeveer 4 km heeft als rode draad de rechttrekking van de Leie. Zo kan je onder andere het Diefhondbos verkennen en het nieuw stukje natuur aan de Noordkaai bezoeken.

Preshoekbos Kortrijk Menen

17u: Op verkenning in het Preshoekbos

Het Preshoekbos vind je op de grens van Menen en Kortrijk. In 2002 werd de eerste lindeboom aangeplant in dit stadsrandbos. Ondertussen groeien er al duizenden bomen, is er een speelzone en een plek waar honden mogen rondlopen.

Rusteel Gulden Spoor Gullegem Wevelgem restaurant brouwerij bier

18u30: Kinderen en volwassenen blij op restaurant

In restaurant Casa Mundo in Menen kunnen de kinderen ravotten in een speciale speelhoek. Ook zijn er gezelschapsspelen beschikbaar voor jong en oud.

Restaurant 't Rusteel in Gullegem biedt enkele speciale kindergerechten aan. Maar ook volwassenen komen er aan hun trekken. In meer dan drie decennia groeide de zaak uit tot een passievol bierrestaurant. Daarbij proef je natuurlijk een biertje van de eigen brouwerij Gulden Spoor.

Kinderen zullen zich dus geen moment hoeven te vervelen in de Leiestreek! Wil je nog meer tips voor een weekendje weg, kijk dan eens bij onze pagina met ons kindvriendelijk aanbod of contacteer een van onze diensten voor toerisme. Op onze website vind je bijkomende tips voor cafés en restaurants in deze regio.

We hebben nog een aantal andere 48 uur arrangementen in de Leiestreek uitgewerkt. Hieronder vind je ze allemaal.