Eten & drinken
Bier
48 uur

Weekendje weg voor bierliefhebbers

Het biertoerisme is de laatste jaren aan een opgang bezig. Bierliefhebbers weten echter al langer dat ze in de Leiestreek aan het juiste adres zijn. Naast heel wat grote familiebrouwerijen vind je hier ook een pak huis- en microbrouwerijen. De meeste brouwerijen kan je bezoeken, of je kan ter plekke proeven van de heerlijke specialiteiten, zoals de Vlaamse roodbruine bieren. We stelden een 48 uur programma samen dat bierliefhebbers zeker zal bekoren. Wil je bier liever combineren met de andere troeven van de regio? Neem dan ook een kijkje bij onze andere kant-en-klare 48 uur programma's en stel zelf jouw perfecte weekend samen!

Dag 1

Op dag 1 heb je de keuze tussen een dag Izegem of Kortrijk. Je kan natuurlijk ook in elke stad een halve dag doorbrengen en zo het beste van beide werelden combineren.

9u: Optie 1: Een hartig ontbijt in Izegem

Bij B&B Herenhuis in Izegem kan je na reservatie uitgebreid ontbijten, ook als je niet logeert in de B&B. Je begint de ochtend met een glaasje bubbels en geniet van een uitgebreid buffet met seizoens- en marktgebonden zoetigheden en beleg zoals onder andere verschillende soorten brood, ontbijtkoekjes, fijne Italiaanse delicatessen en zuivelproducten. Verse fruitsla en uiteraard muesli, cornflakes en vers fruitsap zijn ook van de partij.

9u: Optie 2: Ontbijtadresjes in Kortrijk

Kortrijk telt heel wat leuke ontbijtadresjes. Kiezen is moeilijk maar wij tippen er drie.

Viva Sara is een zaak op de Grote Markt met een passie voor koffie en thee. De zaak wordt daarvoor beloond met een notering in de Gault&Millau gids. Hier ontbijten staat garant voor een geslaagd begin van de dag.

Bij De Trog kan je terecht voor ontbijt, zoetigheden en vers biologisch brood.

Kaffee Renee vind je in het hartje van de winkelbuurt. Het hoeft niet te verbazen dat je de thee, chocolade en het servies in de winkel aan de overkant kan kopen. Probeer zeker het bakje troost van het lokale merk Grootmoeders Koffie.

10u30: Optie 1: Het Bierkasteel bezoeken in Izegem

In 2016 opende Brouwerij Van Honsebrouck een moderne installatie op een nieuwe locatie in Izegem. Hier wordt een uitgebreid gamma bieren gebrouwen. Van Kasteel Blond tot Kasteel Rouge, van Cuveé du Chateau tot het degustatiebier Trignac XII, gerijpt op oude cognacvaten. In de nieuwe brouwerij opende meteen ook Het Bierkasteel: een interessant bezoekerscentrum, waar individuele bezoekers driemaal daags een rondleiding kunnen volgen. Nadien kan je de bieren van jouw keuze kopen in de boetiek, net als bierpralines, glazen en allerlei biergeschenken.

 

10u30: Optie 2: Proeven bij Brouwerij De Feniks in Kortrijk

In Kortrijk kan je bier proeven bij Brouwerij De Feniks in deelgemeente Heule. De brouwerij is te bezoeken op zaterdagvoormiddag (10u – 13u) – of op afspraak in de week met een rondleiding. Wij mochten onlangs hun whiskybier proberen en waren alvast zeer onder de indruk.

12u15: Optie 1: Lunch in Izegem

Na een bezoek aan het Bierkasteel in Izegem is een lunch in de bijhorende brasserie een gemakkelijke keuze. Het inspirerende interieur wordt gedomineerd door de open keuken en het haardvuur maar de echte blikvanger is de imposante muur met 29 tapkranen.

12u15: Optie 2: Lunch in Kortrijk

Kaffee Damast in Kortrijk kiest consequent voor streekproducten en trekt die keuze ook door in de bierkaart. Je vindt de bistro in Texture, Museum over Leie en Vlas. Met zo'n buren hoeft het niet te verbazen dat hier ook vlasbier en vlasgin op het menu staan.

14u: Optie 1: Lekker lui proeven in Izegem

In Izegem kiezen we voor een kleine kroegentocht. We starten in de Oude Sint Pieter, een volkscafé met rariteitenkabinet dat werd verkozen als het beste café van Izegem.

Vanaf 16u verhuizen we naar d'Oude Maalderij, een brouwerij met een eigen estaminet, waar je naast dertien tapkranen ook een uitzonderlijke collectie vintagebieren vindt. Zaakvoerder Jef Pirens maakt voor zijn brouwsels gebruik van 100% Belgische hop. Gedurende zes jaar creëert Jef elke 10 weken een nieuw bier. De brouwerij maakt bovendien deel uit van ons netwerk toeristische infopunten. Dit betekent dat de uitbater jou graag bijstaat met toeristische tips in de omgeving.

14u: Optie 2: Een actieve bierwandeling in Kortrijk

Toerisme Kortrijk, de Kortrijkse brouwerij Omer Vander Ghinste en Beerwalk slaan de handen in elkaar voor een bierwandeling met gids door het historische centrum van Kortrijk, een ontdekkingstocht van vergeten verhalen en bouwwerken. Drie uur lang neemt een gids/zytholoog je mee op een tocht die gaat over de geschiedenis van het streekbier. Onderweg stopt de wandeling om vijf bieren te leren proeven en bespreken.

Elke eerste zaterdag van de maand kan je om 14u ook een rondleiding meepikken in Brouwerij Omer Vander Ghinste.

18u30: Optie 1: Bierdiner in omgeving Izegem

Bier is ook de perfecte smaakmaker in tal van gerechten. Vanuit Izegem loont het de moeite om even een ommetje te maken naar Roeselare voor een diner in 't Walhalla, een bekend eet- en biercafé met heel wat karakterbieren op de kaart.

18u30: Optie 2: Bierdiner in omgeving Kortrijk

In centrum Kortrijk tippen we je 't Mouterijtje, een gezellig restaurant in de moutzaal van de vroegere Brouwerij Tack. Met zo'n verleden hoeft het niet te verbazen dat er tot op vandaag een uitgebreide bierselectie ter beschikking ligt.

Niet ver van Kortrijk, in Gullegem, vind je 't Rusteel. In meer dan drie decennia groeide de zaak uit tot een passievol bierrestaurant. Daarbij proef je natuurlijk een biertje van de eigen brouwerij Gulden Spoor.

21u: Optie 1: Een afzakkertje op café in Izegem

Is de dorst nog steeds niet gelest? Sluit dan de avond af in een een biercafé.

In 't Kroegske in Izegem vind je een uitgebreide bierbijbel met meer dan 400 speciaalbieren. Deze werden zorgvuldig per brouwstijl gebundeld en op kaart gebracht in een vervlogen Keltische stijl.

 

 

21u: Optie 2: Biercafés in Kortrijk

De Dingen is een bruine kroeg in Kortrijk met vintage-interieur. De meubelen en prullaria zijn te koop.

Het stadscafé Pand.A is een bruisende ontmoetingsplek voor jong en oud in Kortrijk. Hier staat onder meer het rebelse gerstenat van Brouwerij 't Verzet op de kaart.

De uitbaters van Casa Verdi in Kortrijk zijn beiden zytholoog, zodat ze je met gemak doorheen de uitgebreide bierkaart loodsen.

Overnachten: Optie 1: Omgeving Izegem

Na het luiden van de bierklok is het tijd om een bed op te zoeken. Na een dagje Izegem zijn er in de nabije omgeving enkele logies die in het bezit zijn van het Q-label voor kwalitatief onthaal: Herenhuis in Izegem, Rouge é Blanc in Ingelmunster en Hotel Accent Mercure in Roeselare.

 

Overnachten: Optie 2: Kortrijk

In Brasserie-Hotel Duivels Paterke in Kortrijk zijn de kamers volledig ingericht in het bierthema.

Meer tips om te logeren vind je op onze website bij de rubriek 'slapen'.

Dag 2

11u: Brouwerij Sint Canarus

Na een avond op café is uitslapen op zondag fijn. Na een verkwikkend ontbijt kan je terug je bierweekend aanvatten in de piepkleine ambachtelijke brouwerij Sint Canarus. Naast de tripel en het Potteloereke stroomt er af en toe een gelegenheidsbrouwsel uit de tapkraan, zoals de 'Maagd van Gottem'. Je kan ze op zondag degusteren tussen 11u en 21u in het proeflokaal onder de kerktoren van Gottem.

13u: Lunch in Brasserie BrunO

In Brasserie BrunO in Deinze combineer je heerlijk smullen met het genieten van de prachtige schilderijen uit tijdelijke tentoonstellingen.

15u: Brouwerij 't Gaverhopke

Je verwacht het niet, maar de kasteelhoeve Goed te Nieuwenhove in Waregem is de unieke locatie van de ambachtelijke brouwerij 't Gaverhopke. In dit aangename kader worden tal van streekbieren gebrouwen én geproefd: Den 12, Koerseklaske, Bitter sweet symphony,... Voor een hongertje bestel je een vers belegd Gaverbroodje, vers schepijs of een ander streekproduct.

17u: Brouwerij De Meester

Alle artisanale bieren van Brouwerij De Meester worden in Harelbeke gebrouwen met lokale hop en hernieuwbare energie. Je kan ze ter plekke proeven in het sfeercafé, samen met een kleine hap, en ze kopen om later thuis nog wat na te genieten.

19u: Dineren in Eet- en Bierkroeg 't Kruiske

Een diner in Eet- en Bierkroeg 't Kruiske in Deerlijk vormt de perfecte afsluiter van een bierweekend. Hier kan je genieten van meer dan 170 soorten speciale bieren, een lekkere maaltijd en de gezelligheid van toen...

Je merkt het: in de Leiestreek is er steeds leven in de brouwerij! Tal van sfeervolle biercafés en kleine en grote brouwerijen wachten je op voor een weekendje biertoerisme.

Wens je nog meer tips, neem dan een kijkje op onze lijst met toeristische diensten. Op onze website vind je heel wat bijkomende tips voor cafés en restaurants.

We hebben nog een aantal andere 48 uur arrangementen in de Leiestreek uitgewerkt. Hieronder vind je ze allemaal.