Doen
Kunst
48 uur

Wat als het regent: tips voor kunstliefhebbers

Weer of geen weer, in de Leiestreek valt er altijd wat te beleven! Kunstliefhebbers komen indoor ruimschoots aan hun trekken in de vele musea en galeries die de regio rijk is. We stelden een programma van 48 uur samen waarbij je ook bij regen droog blijft.

Dag 1

stamcafe pain perdu gent

9u: Ontbijt in kunststad Gent

De lijst met leuke ontbijtadresjes in Gent is lang. Voor kunstliefhebbers tippen wij het STAMcafé by Pain Perdu. Dat biedt een prachtig uitzicht op de architectuur en het groen van de Bijlokesite.

STAM Stadsmuseum Gent

10u: Bezoek aan het S.M.A.K.

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) is een dynamische en eigenzinnige instelling in Gent. De vaste collectie van nationale en internationale topwerken wordt gepresenteerd in voortdurende wisselwerking met originele, vaak gedurfde tentoonstellingen.

Baarle 90 restaurant Sint Martens Latem

12u: Lunchen in Gent of Sint-Martens-Latem

Wie in Gent wil lunchen, is bij restaurant 't Patyntje aan het goede adres. Het restaurant is gelegen in een gezellige villa in koloniale stijl waar het terras - aan de Leie - een absolute aanrader is.

Aan het veer van Sint-Martens-Latem kan je zowel in de zomer als in de winter genieten van de uitzonderlijke tuin en het prachtig terras van restaurant Baarle 90. Chef Jérôme en zijn team verwennen je graag met hun Europese keuken, die beïnvloed wordt door hun eigen Belgische touch.

Sint-Martens-Latem is ook ruim vertegenwoordigd in onze lijst met toprestaurants in de Leiestreek.

Museum Gevaert-Minne

14u: Hoogtepunten van de Latemse kunstgroep

Schilder Edgard Gevaert was getrouwd met een dochter van de beeldhouwer George Minne en woonde in het huis waar nu het Museum Gevaert-Minne gevestigd is. Het museum toont werken van Edgard Gevaert en topstukken van andere Latemse meesters.

Museum Dhondt-Dhaenens

15u30: Actuele kunst in het Museum Dhondt-Dhaenens

Het kunstminnend echtpaar Jules en Irma Dhondt-Dhaenens gaf Erik Van Biervliet in 1967 de opdracht om een modernistisch gebouw op te trekken dicht bij hun woning in Deurle, om daarin hun kunstcollectie onder te brengen. Werken uit de vaste collectie zijn, wegens de tijdelijke tentoonstellingen, niet permanent te bezichtigen in het Museum Dhondt-Dhaenens. Raadpleeg de website voor meer info over de expo's, die getuigen van een dynamisch en vaak gewaagd tentoonstellingsbeleid.

Brouwerij 't Gaverhopke Waregem

17u30: Uitblazen in een beschermde kasteelhoeve

Je verwacht het niet, maar de kasteelhoeve Goed te Nieuwenhove in Waregem is de unieke locatie van de ambachtelijke brouwerij 't Gaverhopke. In dit aangename kader worden tal van streekbieren gebrouwen én geproefd: Den 12, Koerseklakske, Bitter sweet symphony,... Voor een hongertje bestel je een vers belegd Gaverbroodje, vers schepijs of een ander streekproduct.

De brouwerij maakt deel uit van het netwerk van toeristische infopunten in de Leiestreek, wat inhoudt dat de uitbaters je graag voorzien van toeristische tips in de omgeving.

Berto

19u: Kunst op het bord in Waregem

Waregem kent een aantal toprestaurants waar gastronomen van zullen smullen en is met twee sterrenrestaurants goed vertegenwoordigd in de Michelingids.

De nieuwste aanwinst met een ster is Castor. Castor is het schitterende restaurant van Maarten Bouckaert, de voormalige sous-chef van het Hof van Cleve. Hij viel minder dan een jaar na de opening al meteen in de prijzen.

Berto is een restaurant dat al enkele jaren op die lijst pronkt. Hier serveert men een Frans-Belgische keuken die de seizoenen volgt.

Improviste by David Selen is een naam die volgens ons niet lang meer op die lijst zal ontbreken. De exclusieve locatie in de Gaverbeekhippodroom draagt mee bij tot een verfijnde ervaring. In het theesalon kan je nippen van de beste thees en infusies.

Woning Van Wassenhove Museum DHondt Dhaenens Sint Martens Latem logeren

Overnachten in Sint-Martens-Latem

Voor kunstliefhebbers is een nacht in Woning Van Wassenhove een droom. Dit modernistisch meesterwerk in Sint-Martens-Latem is een ontwerp van architect Juliaan Lampens en is nu in beheer van het Museum Dhondt-Dhaenens. In de winterperiode is de woning een residentie voor kunstenaars, de rest van het jaar kan je er zelf logeren.

Kom je in de winter naar de Leiestreek, dan raden we Residentie Aries aan. De drie ruime kamers en badkamers zijn voorzien van alle hedendaags comfort. 's Morgens kan je genieten van een royaal ontbijt. De uitbaters zijn in het bezit van het Q-label voor kwalitatief onthaal.

Meer tips om te logeren vind je op onze website bij de rubriek 'slapen'.

Dag 2

Museum van Deinze en de Leiestreek

10u: Leiekunst in het mudel

Het mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) is een cultuurtopper waarin je het meest volledige overzicht krijgt van de beroemde Leiekunst van 1860 tot vandaag. Denk aan werk van toppers zoals Emile Claus, Albert Servaes, George Minne, Constant Permeke en Raoul De Keyser. Dit wordt aangevuld met tijdelijke expo's.

Restaurant De Karper Machelen aan de Leie

12u: Lunch in Machelen-aan-de-Leie

In Machelen-aan-de-Leie kan je kiezen voor culinaire pareltjes in restaurant De Karper. De zaak krijgt 13/20 in de Gault&Millau gids.

Een andere optie is de democratisch geprijsde brasserie De Afspanning middenin Machelen Dorp.

Roger Raveelmuseum

14u: Eerbetoon aan Roger Raveel

Het geboortedorp van kunstenaar Roger Raveel (1921-2013), Machelen-aan-de-Leie, ligt schilderachtig genesteld in een oude Leiebocht. Het Roger Raveelmuseum toont de meest uitgebreide verzameling kunstwerken van een van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars. Ook het door architect Stéphane Beel ontworpen museumgebouw is opmerkelijk.

Be Part Waregem kunst

16u: Kiezen is een kunst

Vervolgens laten we je kiezen tussen twee bijzondere locaties.

Be-Part is een platform voor hedendaagse kunst in Waregem. Je kan er actuele, beeldende kunst van hoogstaand, internationaal niveau gaan bekijken. Het complex beschikt ook over een studio waar 'artists in residence' nieuw werk kunnen creëren.

Het André Demedtshuis is een cultuur- en kunstencentrum aan een oude Leiearm in Sint-Baafs-Vijve. Het werd genoemd naar de Vlaamse schrijver-dichter André Demedts. Naast een permanente collectie zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen.

Brouwerij Sint Canarus Gottem Deinze bier

17u30: De kunst van het brouwen

Dr. Canarus heet je van harte welkom in de piepkleine ambachtelijke brouwerij Sint Canarus. Naast de tripel en het Potteloereke stroomt er ook af en toe een gelegenheidsbrouwsel uit de tapkraan, zoals de 'Maagd van Gottem'. Je kan ze op zondag degusteren tussen 11u en 21u in het proeflokaal onder de kerktoren van Gottem.

Brasserie BrunO Deinze restaurant

19u: Diner in Brasserie BrunO

In Brasserie BrunO in Deinze combineer je heerlijk smullen met het genieten van de prachtige schilderijen uit tijdelijke tentoonstellingen. Het restaurant nam deel aan de actie 'Lekker Roodbruin', waarbij chefs leerden koken met Vlaamse roodbruine bieren.

Kunstliefhebbers hoeven dus ook bij slecht weer niet bij de pakken te blijven zitten in de Leiestreek. De toeristische diensten in onze regio verschaffen je graag nog tal van extra tips voor binnenactiviteiten. Op onze website vind je bijkomende tips voor cafés en restaurants.

We hebben nog een aantal andere 48 uur arrangementen in de Leiestreek uitgewerkt. Hieronder vind je ze allemaal.