Doen
48 uur

Wat als het regent: liefhebbers van nostalgie

De Leiestreek is een regio waar je in de vier seizoenen terecht kan. Ook bij slecht weer hebben we bezoekers heel wat te bieden. Voor liefhebbers van nostalgie stelden we een 48 uur programma samen met tips waar je indoor terecht kan. Geen enkele reden om je weekendje weg nog uit te stellen!

Dag 1

Herenhuis Izegem bed and breakfast wellness ontbijt

8u30: Ontbijt of wellness in B&B Herenhuis

Bij B&B Herenhuis in Izegem kan je na reservatie uitgebreid ontbijten, ook als je niet logeert in de B&B. Echte genieters ontspannen daarna tijdens een wellnessbehandeling in het privé wellnesscomplex. De all-in formule combineert een Finse sauna met kleurentherapie, infrarood sauna, stoombad, verwarmd binnenzwembad, regendouche en spa (jacuzzi).

Bierkasteel Izegem

10u30: Rondleiding in het Bierkasteel

In 2016 opende Brouwerij Van Honsebrouck een moderne installatie op een nieuwe locatie in Izegem. Hier wordt een uitgebreid gamma bieren gebrouwen. Van Kasteel Blond tot Kasteel Rouge, van Cuveé du Chateau tot het degustatiebier Trignac XII, gerijpt op oude cognacvaten. In de nieuwe brouwerij opende meteen ook Het Bierkasteel: een interessant bezoekerscentrum, waar individuele bezoekers driemaal daags een rondleiding kunnen volgen. Nadien kan je de bieren van jouw keuze kopen in de boetiek, net als bierpralines, glazen en allerlei biergeschenken.

Bierkasteel brasserie Brouwerij Van Honsebrouck Izegem Emelgem

12u30: Lunch

Het Bierkasteel heeft ook een gelijknamige brasserie. Het inspirerende interieur wordt gedomineerd door de open keuken en het haardvuur maar de echte blikvanger is de imposante muur met 29 tapkranen. Proef ze niet allemaal, want er wachten nog activiteiten ...

Al meer dan 25 jaar kan je in het Izegemse restaurant Ter Weyngaerd in een sfeervolle setting genieten van een energierijke lunch of een gastronomische maaltijd.

Eperon d'Or Izegem museum schoenen borstels

14u30: Museum Eperon d'Or

Sinds juni 2017 is het Borstel- en Schoeiselmuseum ondergebracht in het prachtige art-decogebouw Eperon d'Or in Izegem. Je leert er op een originele en boeiende manier de geschiedenis van de twee industrieën kennen. Het bezoekerscentrum op de bovenverdieping biedt toeristische info over de hele Leiestreek.

Oude Maalderij Izegem brouwerij bier estaminet

16u30: Bier proeven in retro cafés

Izegem telt enkele bijzondere bieradresjes. Twee cafés springen er uit omwille van hun uitgebreide bierkaart en retro interieur.

D'Oude Maalderij is een brouwerij met een eigen estaminet, waar je naast dertien tapkranen ook een uitzonderlijke collectie vintagebieren vindt. Zaakvoerder Jef Pirens maakt voor zijn brouwsels gebruik van 100% Belgische hop. Gedurende zes jaar creëert Jef elke 10 weken een nieuw bier. Een reden om nog eens terug te keren!

De Oude Sint-Pieter is een volkscafé met rariteitenkabinet en werd verkozen als het beste café van Izegem.

 

 

La Durée

19u: Gastronomisch dineren

De Leiestreek telt enkele echte toprestaurants en de lijst wordt aangevoerd door tweesterrenrestaurant La Durée in Izegem. Chef Angelo Rosseel houdt het bij een eerlijke keuken waarbij enkel voor de beste ingrediënten een hoofdrol is weggelegd. Het restaurant biedt ook een arrangement aan waarbij je nadien blijft slapen in B&B Babillie in Roeselare.

Ook Villared is een adresje dat voorkomt op de lijst van heel wat gastronomen. Benieuwd wat hier op het menu staat? Neem dan zeker eens een kijkje op de site want het restaurant pakt daarop uit met tal van foto's van gerechten die onlangs geserveerd werden.

Culinair Lauwe Menen restaurant bed and breakfast

Overnachten

Op de eerste stop van dag 1, B&B Herenhuis, kan je uiteraard ook logeren. De B&B in Izegem behaalde het Q-label, dat garant staat voor een kwalitatief onthaal.

Ook in Menen en Wervik, de steden die we aandoen op dag 2, wachten enkele charmante logies je op.

B&B Culinair is gevestigd in een modern ingerichte woning in Menen en bestaat uit een à-la-carterestaurant, met vermelding in de Gault&Millau gids, en een buitenzwembad dat verwarmd is tijdens het zwemseizoen.

Hotel Gasthof Te Cathem is gelegen op een sfeervolle, historische hoeve in Wervik. De 14e-eeuwse hoeve werd authentiek gerenoveerd tot een gezellig verblijf met charme en hedendaagse inrichting.

De 5-sterren vakantiewoning Landhuis Soetendaele in Wervik is ingericht met alle nodige comfort voor een groep tot 20 personen. De woonruimte heeft een oppervlakte van 240m² en bevat een open keuken met bijhorende eetruimte die uitzicht biedt op de omliggende weiden.

Nog meer logiestips vind je op onze website bij de rubriek 'slapen'.

Dag 2

Basiliek Dadizele

9u30: Basiliek van Dadizele

Dadizele is al sinds de 15de eeuw een bekend bedevaartsoord. In het midden van het dorp pronkt al anderhalve eeuw een drukbezochte basiliek. Vlakbij liggen groendomein 't Torreke en het Rosarium, een wandelpad langs 15 rozenkranstaferelen. Nadien kan je nog een koffie drinken in een van de cafés op de Plaats.

Old Leghem

10u45: Luchtvaartgeschiedenis in Old Leghem

Old Leghem is een privémuseum in Ledegem, waar je alles te weten komt over de luchtvaart tijdens de Eerste Wereldoorlog. Luchtwaardige schaalmodellen (schaal 1/3 of 1/4), filmpjes en ander historisch materiaal laten je die boeiende en moordende periode in de luchtvaartgeschiedenis herbeleven. Het museum beschikt ook over een brasserie met een 50-tal bieren op de kaart. Hier kan je eventueel lunchen na je bezoek.

Bistro De Waterkant Wervik restaurant

12u30: Lunch bij De Waterkant

De Waterkant staat synoniem voor genieten in Wervik. Genieten van de gerechten, de bediening, de muziek, tijdens een 'indian summer' op het terras,...

Nationaal Tabaksmuseum Wervik

14u30: Nationaal Tabaksmuseum

Het gerenoveerde Nationaal Tabaksmuseum in Wervik vertelt over tabak en roken tijdens WO I. Want geen soldaten zonder tabak. En dat verhaal gaat gewoon verder in de aanpalende retroherberg In Den Grooten Moriaen. Smul er van de toebakspallulen, bijzondere pannenkoeken gekruid met tabaksextracten of een een Moriaenbier.

indoor speeltuin Tirol Wervik

17u30: Indoor speeltuin Tirol

In indoor speeltuin Tirol in Wervik kunnen kinderen van 1,5 tot 11 jaar spelen in een speciaal Tirolerdecor.

Casa Mundo restaurant Menen

19u: Afsluiten met een diner bij Casa Mundo

Voor een democratisch geprijsd diner kan je terecht bij Casa Mundo in Menen. Naast een uitgebreide tapaskaart is er een menukaart naar ieders smaak. Er zijn gezelschapsspelen beschikbaar voor jong en oud.

Je merkt het: ook bij regen valt er heel wat te beleven in de Leiestreek! Izegem en de streek rond de Frans-Belgische grens zitten boordevol verhalen over het verleden. Ontdek ze snel tijdens een ontspannend weekendje weg.

Voor meer tips voor binnenactiviteiten kan je terecht bij de verschillende toeristische diensten. Op onze website vind je bijkomende tips voor cafés en restaurants.

We hebben nog een aantal andere 48 uur arrangementen in de Leiestreek uitgewerkt. Hieronder vind je ze allemaal.