Doen
48 uur

Wandelen tussen Leie en Schelde

Het meest groene landschap in de Leiestreek vind je tussen Leie en Schelde. De bossen en akkers van Anzegem, Avelgem en Zwevegem vormen de ideale regio om te wandelen. We helpen je graag op pad met twee mooie suggestiewandelingen via het bekende systeem van de wandelknooppunten. Natuurlijk kan je meer dan wandelen alleen in dit mooie landschap. Voor actieve genieters geven we nog wat avontuurlijke en sportieve tips mee. Zo kan je meteen een volledig weekend vullen in dit landelijke gebied. De charmante logies maken dit 48 uur programma compleet.

Dag 1

Mortagnebos

9u: Bevergem wandelroute

Een tijdje terug pakte Canvas uit met de TV-serie Bevergem. Bevergem is een fictief dorp waar Freddy De Vadder, het alter ego van komiek Bart Vanneste, plots opduikt. De opnames vonden voornamelijk plaats in de groene omgeving van Zwevegem en het zuiden van Kortrijk. We tippen je de Bevergem wandelroute in Sint-Denijs, een deelgemeente van Zwevegem. De route van 9 km maakt gebruik van de knooppunten van het wandelnetwerk Land van Mortagne en toont je de mooiste plekjes van de streek.

Cultuurhuis-bistro De Vrijheid

11u: Iets drinken in Cultuurcafé De Vrijheid

Het start- en eindpunt van de Bevergemroute bevindt zich vlakbij het sfeervolle cultuurcafé 'De Vrijheid'. Hier kan je terecht voor toeristische info, waaronder de wandel- en fietsroutes in de buurt. Daarnaast worden er  regelmatig tentoonstellingen en optredens georganiseerd.

L Envie restaurant Sint Denijs Zwevegem

12u30: Lunch

Vind je de sfeer in Cultuurcafé De Vrijheid zo aangenaam dat je nog even wil blijven 'plakken' voor de lunch, dan kan dat perfect want de zaak heeft ook een bistrokaart met gerechten voor de kleine en grote honger.

Ga je liever voor een gastronomische ervaring om vingers en duimen bij af te likken, dan vind je iets verder in Sint-Denijs restaurant L'Envie. Chef-kok David Grosdent werkte al bij sterrenchefs zoals Yves Mattagne van Sea Grill in Brussel en bij Wout Bru in Eygalières in de Provence.

14u15: Avontuurlijk sporten of op stap met een Greeter

De regio rond Zwevegem staat bekend als het mekka voor liefhebbers van avontuurlijke sporten. Het uitgebreide gamma aan activiteiten is gebundeld onder de noemer 'Je Wildste Westen'.

We tippen je graag de duiktank in Transfo, een vroegere elektriciteitscentrale. De tank is maar liefst 15 meter diep en heeft een diameter van 20 meter.

Ook Paintball Valley laat de adrenaline wat sneller stromen. Vanaf 8 personen kan je hier na reservatie terecht voor een middagje stoom aflaten.

Wie het liever wat rustiger houdt, hoeft niet te vrezen: ook zij komen aan hun trekken. Leiestreek Greeter Jan Goemaere, een inwoner van Zwevegem, neemt groepjes tot maximum 6 personen mee op ontdekkingstocht per fiets door deze streek.

El Dorado koffiebar Zwevegem

17u: Tijd voor een koffie of streekbier in El Dorado

Koffiebar El Dorado vind je in het oude stationsgebouw van Zwevegem, langs het fietsnetwerk Leiestreek. Je kan er naast koffie ook terecht voor thee, streekbieren, smoothies en wijn. Voorts is er een ruime keuze aan taarten.

restaurant Molenberg Zwevegem

19u: Gastronomisch dineren in restaurant Molenberg

De oude molenaarswoning van restaurant Molenberg is landelijk gelegen. Bakstenen, plavuizen en balken vormen de aantrekkingskracht van de eetzaal, gecombineerd met edele producten op tafel in modern-klassieke stijl. De Gault&Millau gids weet dat te waarderen met een notering van 15/20.

PassaDia Zwevegem

Landelijk logeren

PassaDia in Zwevegem is een B&B in een authentiek gerenoveerde hoeve. Ter plaatse vind je een sauna, een fietsbergplaats- en herstelplaats. Voor ruiters zijn er drie paardenboxen beschikbaar.

Boek hier het arrangement dat PassaDia voor deze actie ontwikkelde...

Het statige, landelijke pand van B&B Sterrehof in Tiegem heeft zelfs een privébos om in te wandelen. Slapen doe je in een van de drie kamers in landelijke sfeer. In Sterrehof kan je kiezen uit een verscheidenheid aan wijn, champagne en trappistenbieren.

Beide logies zijn ook in het bezit van het Q-kwaliteitslabel.

Meer tips om te overnachten vind je op onze website bij de rubriek 'slapen'.

Dag 2

Wandelnetwerk Land van Streuvels

9u30: Wandelen in het Land van Streuvels

Het wandelnetwerk Land van Mortagne (zie dag 1) is niet het enige wandelnetwerk in de Leiestreek. Ook het Land van Streuvels zal menig wandelaar bekoren. We tippen je alvast deze suggestiewandelroute in Tiegem, een deelgemeente van Anzegem. De route van 6,6 km laat je kennismaken met de glooiende omgeving rond Tiegemberg.

Domein Beukenhof Vichte Anzegem

11u30: Twee groene longen

Wie dat wil, kan na de wandeling nog het Sint-Arnolduspark (waar je doorgewandeld bent) verder verkennen. Of rij iets verder naar het Park Beukenhof, een groene long in Vichte.

't Moreelsgoed

12u30: Lunchen in stijl

Midden in het Park Beukenhof prijkt een kasteel uit 1876 in neorenaissancestijl. Eind 2005 werd het kasteel grondig gerenoveerd en werd restaurant Beukenhof er in ondergebracht. De kaart biedt een waaier van alledaagse tot meer culinaire gerechten.

Een topper is restaurant 't Moreelsgoed in Tiegem (14/20 in de Gault&Millau gids). Het moderne en jonge interieur vormt een ideaal kader voor zowel een romantisch als gezinsvriendelijk onderonsje.

vespa renting Leiestreek scootertocht

14u30: Een tochtje met de vespa

Casa Caliente uit Avelgem is gespecialiseerd in de verhuur van vespa's. Wie zich op twee wielen niet zo op het gemak voelt, kan ook een Renault Twizzy huren. Er zijn verschillende formules beschikbaar en de uitbaters stellen graag enkele suggestieroutes ter beschikking.

Achiel en Hector Tiegem Anzegem koffie thee café

Even stoppen onderweg

Tijdens een scootertochtje moet ook de inwendige mens versterkt worden. Achiel en Hector is een leuke tussenstop in Tiegem. Dit is een gezellige koffie- en theeschuur met groot buitenterras.

In de eigentijdse herberg Noorman kan je genieten van een uitgebreid aanbod aan streekbieren en enkele verse, originele hongerstillers. Zowel rustieke als moderne injecties zorgen voor een uniek kader, waarbij het begrip 'bruine kroeg' nog een extra dimensie krijgt.

De Gouden Klokke Avelgem restaurant slapen

19u: Napraten op restaurant

Bekomen van al dat moois kan in restaurant De Welriekende Dreef in Anzegem, dat deel uitmaakt van ons netwerk van toeristische infopunten.

Voor wie het weekend wil afsluiten met een gastronomisch diner, is restaurant De Gouden Klokke in Avelgem een aanrader. De zaak vormt een stijlvol kader waar je op alle vlakken wordt verwend. Dat wordt beloond met 13/20 in de Gault&Millau gids. Je kan in De Gouden Klokke overigens ook blijven slapen en zo een extra nacht breien aan je weekendje weg tussen Leie en Schelde.

Je merkt het al: de Leiestreek heeft heel wat te bieden aan actieve genieters. Wil je nog meer tips in deze regio, dan kan je ook terecht bij de toeristische diensten van Avelgem, Anzegem en Zwevegem.

Op onze website vind je heel wat bijkomende tips voor cafés en restaurants in deze regio.

We hebben nog een aantal andere 48 uur arrangementen in de Leiestreek uitgewerkt. Hieronder vind je ze allemaal.