Doen

Wervik

Wervik

Wervik is een verrassende stad die heel wat toeristische troeven in handen heeft. Deze stad is gelegen aan de Leie, op het punt waar de Franse en Vlaamse Leiestreek samenkomen met de Westhoek.  De stad is vermaard om zijn Romeinse verleden, maar het is vooral de 'Wervikschen Toebak', die hier al vier eeuwen wordt verbouwd, die van Wervik een ware hoofdstad van de tabak heeft gemaakt.

CONTACTEER TOERISME Wervik...

Wervik Leie
Tabaksmuseum Wervik nationaal

Nationaal Tabaksmuseum

In dit museum leer je hoe tabak de wereld veroverde en worden zo goed als alle facetten van de rijke tabakscultuur geïllustreerd. De collectie is stilaan indrukwekkend te noemen en telt intussen meer dan 12.000 (!) stukken. Heb je er honger of dorst van gekregen, dan kan je nadien blijven 'plakken' in de museumherberg 'In den grooten Moriaen'.

Meer info over het tabaksmuseum...

Recreatiedomein De Balokken

Het 36 hectare grote recreatie-domein De Balokken vormt de ideale plaats om te onthaasten. Het zit tussen de nieuwe en de oude Leie geklemd. Het ontstond bij de rechttrekking van een Leiemeander begin de jaren 1990, toen de rivier voor grotere schepen bevaarbaar werd gemaakt. Nagenieten van een bezoek aan het eiland kan in cafetaria De Balokken, met een mooi zonneterras, een fietsenstalling met laadpunt voor e-bikes, parkeermogelijkheden en sanitaire voorzieningen. Overnachten kan je in trekkershutten of in het kampeerautoterrein. Kom je met de boot, dan kan je aanmeren aan de jachthaven.

Meer info over de Balokken...

De Balokken Wervik recreatiedomein
Jachthaven Wervik

Stadswandelroute Wervik

Genieten en ontdekken op de grens tussen België en Frankrijk, dat is in een notendop wat deze stadswandelroute biedt. De route bundelt al de troeven van Wervik en de Franse zusterstad Wervicq-Sud in een wandeling van 5 km.

Meer info over de stadswandelroute Wervik...

Kommiezen fietsroute Wervik fietsen

Kommiezen fietsroute

De Kommiezenfietsroute (40 km) langs de Leie balanceert tussen West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk. De route start in Menen maar je kan makkelijk inpikken in Wervik, bijvoorbeeld aan de Leiebrug die Wervik met Wervicq-Sud verbindt. De naam 'kommiezen' verwijst naar de douaniers die smokkelaars moesten onderscheppen.

Meer info over de Kommiezen fietseroute...

Fietsen Briekemolen Wervik

Tabaksfietsroute

De streek rond Wervik kende vroeger een bloeiende tabaksindustrie, maar ook nu nog tref je sporen van tabaksplantages aan in het landschap. De Tabaksfietsroute (50 km) combineert deze tabaksvelden met overblijfselen uit Wereldoorlog I.

Meer info over de tabaksfietsroute

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF